You are here

Μπέρδεμα με τα κουρεμένα ταμεία προνοίας

13/10/2014 17:02
Τη χρυσή τομή επιχειρεί να βρει η βουλή σχετικά με τη σύγχυση με τα ταμεία προνοίας που «κουρεύτηκαν» κατά 47% από τις αποφάσεις του Eurogroup.

Έντονες αντιδράσεις στην αντιπολίτευση προκάλεσε η θέση εκπροσώπου του υπουργείου οικονομικών, ο οποίος όταν ρωτήθηκε σε ποιο στάδιο βρίσκεται η δέσμευση της κυβέρνησης για τη διασφάλιση του 75% των ταμείων προνοίας, ανέφερε πως ο υπουργός οικονομικών είχε πει πως δεν μπορεί να κάνει κάτι πρόσθετο για το θέμα, καθώς όπως εξήγησε «δεν μπορεί να εξεταστεί επί του παρόντος το ζήτημα».

Στο μικροσκόπιο της επιτροπής οικονομικών βρέθηκε η πρόταση νόμου του βουλευτή του ΔΗΣΥ Πρόδρομου Προδρόμου σύμφωνα με την οποία παρέχεται η δυνατότητα υπό ορισμένες προϋποθέσεις, στη διαχειριστική επιτροπή των ταμείων προνοίας να καταβάλλουν σε μέλη ή σε πρώην μέλη μετοχές των ταμείων που προήλθαν από την απομείωση του ποσού που θα εδικαιούντο ή δικαιούται το νυν ή πρώην μέλος, ανάλογα με την περίπτωση αντί να τους καταβάλλουν μετρητά.
Ενώπιον της δικαιοσύνης εκκρεμεί αγωγή που άσκησαν οι εργαζόμενοι που αποχώρησαν πρόωρα από την Τράπεζα Κύπρου.

Εκπρόσωπος της νομικής υπηρεσίας δήλωσε πως η πρόταση νόμου απαντά στις ανησυχίες σχετικά με το Σύνταγμα, επισημαίνοντας πως υπάρχει πρόβλημα με το θέμα της ρύθμισης των παροχών με μεικτό τρόπο δηλαδή με μετοχές και μετρητά.

Είπε, πως οι μεικτές παροχές ενδεχομένως να παραβιάζουν την οδηγία της ΕΕ, υπογραμμίζοντας πως εάν η ρύθμιση καθιστά μη εφαρμόσιμη την απόφαση του δικαστηρίου τότε θα θεωρείται παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης.

Τη δική του εξήγηση δίνει ο κάθε επηρεαζόμενος

Ο νομικός σύμβουλος των μελών των ταμείων προνοίας της τράπεζας Κύπρου Κρις Τριανταφυλλίδης ,σημείωσε πως οι μετοχές που ανήκουν στους εργαζομένους έμειναν εγκλωβισμένες στα ταμεία προνοίας, επισημαίνοντας πως εάν η μετοχή της τράπεζας αρχίσει τη διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο ενδεχομένως οι εργαζόμενοι να μην μπορούν να τις πωλήσουν.

Υποστήριξε πως εάν δεν ρυθμιστεί δια νόμου το ζήτημα θα παραμείνουν εγκλωβισμένες οι μετοχές στα ταμεία προνοίας και θα ασκηθούν αγωγές.

Ο έφορος των ταμείων προνοίας Θεοφάνης Τρύφωνος είπε πως η πρόταση νόμου επηρεάζει τη δικαστική διαδικασία, επισημαίνοντας πως από τη στιγμή που παρέχεται η ευχέρεια τo ταμείo να πληρώνει σε μετοχές, τότε το ζήτημα που προέκυψε λύνεται στη βουλή και όχι στο δικαστήριο.

Είπε, πως υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι ρύθμισης του ζητήματος για μη επηρεασμού της τιμής των μετοχών, σημειώνοντας πως μπορεί να σταλεί εγκύκλιος από τον έφορο που να απαγορεύει στις διαχειριστικές επιτροπές να πωλήσουν μετοχές.

Ο νομικός σύμβουλος των εργαζομένων που αποχώρησαν με το σχέδιο εθελούσιας εξόδου από την τράπεζα Κύπρου, Κώστας Χατζηιωάννου, σημείωσε πως οι πελάτες του κίνησαν αγωγή για το ποσό που τους έχει αποκοπεί από τα ταμεία προνοίας, τονίζοντας πως με βάση το νόμο οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δικαιούνται να λάβουν μετρητά αντί μετοχές.

Είπε, μάλιστα πως σε περίπτωση ψήφισης της πρότασης νόμου οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα υποστούν νέο κούρεμα.

Ο πρόεδρος της εκκαθαριστικής επιτροπής του ταμείου προνοίας της τράπεζας Κύπρου, σημείωσε πως εάν οι εργαζόμενοι που αποχώρησαν από την τράπεζα βάσει του σχεδίου πρόωρής αφυπηρέτησης, δικαιωθούν στο δικαστήριο θα υποστούν νέο κούρεμα όσοι εργαζόμενοι δεν απευθύνθηκαν στη δικαιοσύνη.

Εκπρόσωπος μερίδας εργαζομένων που αφυπηρέτησαν από την τράπεζα, Σάββας Φιλίππου είπε πως βάσει της νομοθεσίας έπρεπε να δοθούν 15 μέρες στους εργαζόμενους που αποχώρησαν το ποσό που τους αντιστοιχεί πριν από το κούρεμα.

Σε μεταγενέστερο στάδιο το θέμα θα βρεθεί εκ νέου στην επιτροπή οικονομικών εν αναμονή των στοιχείων που ζητήθηκαν από τα αρμόδια υπουργεία.

Αντιδράσεις για το 75%

Ο πρόεδρος της επιτροπής και πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε πως πρόκειται για ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο θέμα, επισημαίνοντας πως υπάρχουν αντιδράσεις από διάφορες πλευρές.

«Αυτό που έγινε το Μάρτιο του 2013», είπε, «ήταν κάτι το παντελώς παράδοξο και κάτι που δεν παρουσιάστηκε σε καμία άλλη χώρα, που ζήτησε στήριξη από το μηχανισμό», επισημαίνοντας πως «ενδεχομένως να πρέπει να εξετάσουμε εναλλακτικές επιλογές, αλλά και προσπάθειες στήριξης εκείνων που αδικήθηκαν περισσότερο από το κούρεμα».

Και αυτοί, σημείωσε, δεν είναι άλλοι από εκείνους τους εργαζόμενους, που ενώ είχαν συσσωρεύσει δικαιώματα, τα οποία είχαν πληρώσει και μέσα από δικές τους συνεισφορές, είδαν τις καταθέσεις των ταμείων τους να «κουρεύονται».

Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε ανησυχία για την τοποθέτηση του εκπροσώπου του υπουργείου οικονομικών όταν ρωτήθηκε τι γίνεται με τη δέσμευση του Νίκου Αναστασιάδη για την εγγύηση του 75% των Ταμείων Προνοίας, απάντησε ότι αυτό το ζήτημα δεν εξετάζεται.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου, σημείωσε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια από το ΑΚΕΛ να βρεθούν οι νομικοί τρόποι που να επιτρέπουν να καταβληθεί το μέρος των μετοχών που αναλογεί στον κάθε εργαζόμενο για να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα.

Ο κ. Ευαγόρου εξέφρασε προβληματισμό για τη θέση του υπουργείου οικονομικών ότι δεν εξετάζεται το ζήτημα της διασφάλισης του 75% των ταμείων προνοίας.

Είπε πως τα μέλη της επιτροπής θα αποστείλουν επιστολή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον υπουργό οικονομικών ζητώντας εξηγήσεις για τα ταμεία προνοίας για να διαπιστωθεί κατά πόσο η κυβέρνηση υπαναχωρεί ή όχι σε μια τόσο σοβαρή δέσμευση.

Ο βουλευτής των οικολόγων Γιώργος Περδίκης κατηγόρησε το ΔΗΣΥ ότι προσπαθεί να διευκολύνει την ΕΤΥΚ η οποία συμπεριφέρθηκε με αντιδεοντολογικό τρόπο κατά των εργαζομένων που αποχώρησαν.

Υποστήριξε, πως με την πρόταση θα υποστούν δεύτερο κούρεμα αυτοί που αποχώρησαν και έκανε λόγο για παραβίαση των κανονισμών της βουλής.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου