You are here

Ν. Χατζηγιάννης: Δεν βρίσκω συγκεκριμένο γεγονός για mea culpa

08/11/2018 10:09

Ο πρώην γενικός διευθυντής της ΣΚΤ Νικόλας Χατζηγιάννης, στην εκπνοή της σημερινής μαραθώνιας μαρτυρίας του ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής δήλωσε ότι δεν βρίσκει συγκεκριμένο γεγονός για να καταλογίσει μερίδιο ευθύνης στον εαυτό του για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Κληθείς από τον πρόεδρο της ερευνητικής επιτροπής Γεώργιο Αρέστη να κάνει το δικό του mea culpa και να αναφέρει το δικό του ποσοστό ευθύνης που επί δικών του ημερών η Συνεργατική κατέρρευσε και πουλήθηκε είπε ότι «η άποψη της Τράπεζας και η δική μου είναι ότι η αλλαγή των παραμέτρων και του γηπέδου οδήγησαν στην βεβιασμένη εξεύρεση επενδυτή».

Πρόσθεσε ότι «η κατάρρευση του Συνεργατισμού δεν προήλθε από ένα συγκεκριμένο ξαφνικό  γεγονός που δημιούργησε επιχειρηματική τρύπα στον οργανισμό».

Επανέλαβε κάτι που ανέφερε και στη χθεσινή του κατάθεση ότι δηλαδή καταλογίζει ευθύνη στους ευρωπαίους επόπτες για την αλλαγή των παραμέτρων την ώρα που η ΣΚΤ κατέβαλε σημαντική προσπάθεια να δημιουργηθεί ως Τράπεζα από τα «μπακάλικα» που λειτουργούσαν πριν το 2014.

Αναγνώρισε εντούτοις ότι μπορεί κάποιες αποφάσεις να ήταν λανθασμένες ή να ήθελαν βελτίωση «αλλά και εγώ και όλη η επιτροπεία καταβάλαμε το άπαν των δυνάμεων μας για να πετύχουμε όσο περισσότερα γίνεται γρηγορότερα».

Στην επίμονη ερώτηση του προέδρου της επιτροπής για το δικό του ποσοστό ευθύνης υπεραμύνθηκε λέγοντας ότι «προσπαθώ να σκεφτώ τί θα μπορούσε να γίνει καλύτερα ή πιο γρήγορα». «Αλλά δεν μπορώ να εντοπίσω ένα συγκεκριμένο γεγονός. Εξακολουθώ να έχω το αίσθημα ότι αν υπήρχε κάτι συγκεκριμένο που δεν επιτεύχθηκε ή παραβιάστηκε με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, θα ήθελα να το ξέρω. Αν κάποιος πίστευε ότι δεν μπορούσαμε να βρούμε επενδυτή, σίγουρα η παρουσία της Citi δημιούργησε σιγουριά ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί κάτι», ανέφερε.

Το παράπονο του Χατζηγιάννη για τη βουλή

Σε άλλη παρατήρηση του κ. Αρέστη ότι ως Τράπεζα στην οποία ήταν ο γενικός διευθυντής δεν είχαν την ικανότητα να δράσουν έγκαιρα και αποτελεσματικά στα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο Συνεργατισμός ειδικότερα με ΜΕΔ  υπεραμύνθηκε και πάλι των χειρισμών του λέγοντας ότι «η συνεργασία με την Altamira ήταν κάτι αρκετά ριζικό και καινούργιο και έπρεπε να προχωρήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται χωρίς να παραμερίσουμε τη διαχείριση των ΜΕΔ για τα οποία το 2016 και το 2017  κάναμε αναδιαρθρώσεις €1,6 δισ - €1,8 δισ».

Επεσήμανε ακολούθως ότι αν ήταν μια συμπαγής ιδιωτική τράπεζα, σήμερα θα μπορούσε να κινηθεί πιο γρήγορα. Τότε όμως ήταν μια ριζική αλλαγή που προκάλεσε αντιδράσεις η συνεργασία με την  Altamira.

Στο σημείο αυτό ο κ. Χατζηγιάννης εξέφρασε το παράπονο για τη βουλή υπενθυμίζοντας ότι «άνοιξαν στις 20  Αύγουστου το 2017  τη βουλή ειδικά για το θέμα της Altamira» για να προσθέσει ότι «το έχω μεγάλο παράπονο λες και είμαστε όλο το συμβούλιο να μην πω τι….».

Καρφώνει πολιτικά πρόσωπα ο Ν. Χατζηγιάννης

Νωρίτερα ο κ. Χατζηγιάννης με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο κάρφωσε τα πολιτικά πρόσωπα που είναι εκτεθειμένα με κόκκινα δάνεια στο Συνεργατισμό λέγοντας ότι «ενώ κάποιοι κατέχουν πολιτικά αξιώματα και μπορεί να νομοθετούν την ίδια ώρα είναι κακοπληρωτές σε μια τράπεζα που κατά 99% είναι κρατική».

Απαντώντας σε ερώτηση του πρόεδρου της επιτροπής εάν  έχουν εντοπίσει το γεγονός οι ευρωπαίοι επόπτες είπε ότι «σίγουρα το γνώριζαν γιατί είπαμε χθες ότι είχαν αλλεργία».

Προηγήθηκε η ερώτηση του μέλους της επιτροπής Γεώργιου Χαραλάμπους ότι το φθινόπωρο του 2017 υπήρχαν 3.000 λογαριασμοί που ήταν συνδεδεμένοι με πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα. Το 1/3 των λογαριασμών αυτών ή €202 εκ. ήταν κόκκινα δάνεια.

Εκποιήσεις

Αναφορικά με τις εκποιήσεις, απαντώντας σε ερώτηση του μέλους της επιτροπής Γεώργιου Χαραμπους σημείωσε ότι από το δεύτερο τρίμηνο του 2016 μέχρι σήμερα έγιναν μόνο δυο πετυχημένες εκποιήσεις ειδικά για τις πρώτες κατοικίες οι οποίες αποτελούν το 45% του χαρτοφυλακίου της ΣΚΤ.

«Ο Συνεργατισμός έχει 15.000 δάνεια πρώτης κατοικίας και έγιναν μόνο δυο πετυχημένοι πλειστηριασμοί», είπε, και πρόσθεσε ότι «το 45% των κόκκινων δανείων της ΣΚΤ αφορά δάνεια πρώτης κατοικίας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι «υπάρχουν κατοικίες των €150 χιλ. αλλά και των €5 εκ. που συγκαταλέγονται στις πρώτες κατοικίες. Το ποσοστό των κατοικιών κάτω από τις €350 χιλ. αντιστοιχεί σε €2 δισ. από τα €6 δισ. που έχουμε στο χαρτοφυλάκιο μας», είπε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση του προέδρου της ερευνητικής επιτροπής εξήγησε ότι πριν το 2014 «δεν γνωρίζουμε εάν ένα δάνειο που δόθηκε για πρώτη κατοικία δεν χρησιμοποιήθηκε για την αγορά ενός εξοχικού. Για τα δάνεια που δόθηκαν μετά το 2014 γνωρίζουμε», πρόσθεσε.

Μισογεμάτο το ποτήρι των ΜΕΔ

Ο κ. Χατζηγιάννης σημείωσε ότι το ποτήρι με τα ΜΕΔ της ΣΚΤ ήταν μισογεμάτο.Το μέλος της ερευνητικής επιτροπής Γεώργιος Χαραλάμπους υπέβαλε την ερώτηση προς τον κ. Χατζηγιάννη εάν κατάφεραν να μειώσουν τα ΜΕΔ μετά και την κρατική στήριξη με €1,5 δισ. το 2013.

Ο κ. Χατζηγιάννης προέβη σε μια μακροσκελή ανάλυση.

«Υπό τις περιστάσεις καταβλήθηκε μια τεράστια προσπάθεια η οποία έφερε κάποια αποτελέσματα. Υπήρξε μείωση από την κορύφωση τους το καλοκαίρι του 2015 που ανήλθαν στα €7,7 δισ. και κλείσαμε τέλος του Δεκέμβρη στα €6,4 δισ. Πιστεύω ότι μπήκαμε σε μια πορεία που μειώνονταν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».

Πρόσθεσε ότι όταν έγινε το σχέδιο αναδιάρθρωσης το 2013 οι προβλέψεις έδειχναν ότι τέλος του 2017 θ’ ανέλθουν στα €8,6 δισ. αντί να δείχνουν ότι θα μειωθούν αφού ξεκινήσαμε με €8,2 δισ. Κάτι το οποίο ήταν κάπως οξύμωρο. Διότι πώς μπορείς να μιλάς ότι θ’ ανεβούν κατά €1,4 δισ. μετά που η τράπεζα θα έστηνε από το μηδέν μια κακή τράπεζα, μέσα στην τράπεζα;», διερωτήθηκε ο κ. Χατζηγιάννης.

Ακολούθως σημείωσε ότι στο άλλο σχέδιο αναδιάρθρωσης το 2015 το οποίο ήταν κάπως πιο τεκμηριωμένο έδειχνε ότι από το 2015 έως το 2017 θα είμαστε στο ίδιο σημείο, δηλαδή έδειχνε ότι μετά από δύο χρόνια θα είχαμε και πάλι €7,4 δισ.

Πρόσθεσε ότι έγιναν €3 δισ. αναδιαρθρώσεις, δηλαδή γύρω στο 40% του χαρτοφυλακίου αλλά τα ΜΕΔ δεν μειώθηκαν σημαντικά, γι’ αυτό και ο SSM τους είπε να ξεχάσουν τις αναδιαρθρώσεις και να προχωρήσουν σε τριετές πλάνο.

Σημείωσε ότι «με τη βοήθεια στην αρχή της Black Rock και ακολούθως της Altamira φάνηκε ότι υπήρχε βελτίωση άρα το ποτήρι με τα ΜΕΔ ήταν μισογεμάτο».

Αποικιοκρατική αντιμετώπιση εποπτών

Σε παρατήρηση του κ. Χαραλάμπους ότι οι ευρωπαίοι επόπτες δεν είναι δυνατόν να μην ανταποκρίνονταν όταν τους έλεγαν ότι με την αύξηση των ορισμών σπρώχνουν σε αύξηση των ΜΕΔ, ο κ. Χατζηγιάννης αποκάλυψε ένα περιστατικό λέγοντας ότι «το Μάρτιο του 2015 όταν είχαν πάει στη Φραγκφούρτη, με τον Μάριο Κληρίδη και τον Αθανάσιο Σταύρου, εκνευρίστηκε τόσο πολύ ο κ. Κληρίδης που είπε στους ευρωπαίους επόπτες ότι μιλάτε εσείς που κρατάτε τα ελληνικά ομόλογα και τα θεωρείται και εξυπηρετούμενα;».

Αυτοί καθόριζαν τους κανόνες είπε, για να προσθέσει ότι «υπήρχε αποικιοκρατική αντιμετώπιση σε σημείο που σε κάποια συνάντηση γέμισαν τα μάτια μου».

Η καρδιά του προβλήματος τα ΜΕΔ στο Συνεργατισμό

Ο πρόεδρος της επιτροπής Γεώργιος Αρέστη τόνισε σε έντονο ύφος ότι η καρδιά του προβλήματος του  Συνεργατισμού που τώρα είναι μακαρίτης ήταν τα ΜΕΔ, ρωτώντας τον κ.  Χατζηγιάννη εάν γνώριζε το μέγεθος του προβλήματος.

Κρατώντας ένα χοντρό ντοσιέ με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της ΣΠΕ Πάφου τα οποία ανέρχονται στις €5,662, της ΣΠΕ Παραλιμνίου στις €3 χιλ και της ΣΠΕ Λεμεσού στις €6 χιλ., τα περισσότερα εκ των οποίων δεν αφορούν στεγαστικά δάνεια επειδή ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο το καθένα, όπως είπε, ρώτησε τον κ. Χατζηγιάννη εάν τα γνώριζε.

«Με βάση το νομοθετικό πλαίσιο της ΚΤ όποιος έχει δάνειο σε καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες λαμβάνει επιστολή», ανέφερε και στις επίμονες ερωτήσεις του κ. Αρέστη γιατί δεν κινήθηκαν αγωγές απάντησε ότι «για να κινήσει κάποιος αγωγή με βάση το θεσμικό πλαίσιο θα πρέπει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια βιώσιμης αναδιάρθρωσης», απάντησε.

Σε παρατήρηση του προέδρου ότι «ο Συνεργατισμός τώρα είναι μακαρίτης και έπρεπε να τα εξετάσει» ο κ. Χατζηγιάννης απάντησε ότι «77% του χαρτοφυλακίου της ΣΚΤ  άρα 7,7 % στα 10 έχει τύχη συνετής διαχείρισης». 

Μαραθώνια κατάθεση Ν. Χατζηγιάννη

Η κατάθεση του κ. Χατζηγιάννη ξεκίνησε με διευκρινίσεις για τις συναντήσεις με την Altamira. «Οι συναντήσεις έγιναν τον Μάιο του 2016 στην Ισπανία με εμένα και τους κ. Κουρουνά και κ. Φιλιππίδη για να βεβαιωθούμε επί τόπου πως διαχειρίζεται η εταιρεία τα ΜΕΔ», είπε.

Οι εντατικές διαπραγματεύσεις γίνονταν μέσω τηλεδιάσκεψης, σημείωσε, ενώ έγινε και μια συνάντηση στην Αθήνα τον Σεπτέμβρη του 2017 σε ξενοδοχείο. Τη συνάντηση οργάνωσαν οι σύμβουλοι μας και ήταν και η Apollo στη συνάντηση, διευκρίνισε.

Η σημερινή κατάθεση του κ. Χατζηγιάννη ξεκίνησε στις 9:30 το πρωί και συνεχίστηκε μετά τις τέσσερις το απόγευμα με μια ώρα διάλειμμα.

Ο κ. Χατζηγιάννης κατέθεσε και την Τρίτη και την Τετάρτη απαντώντας μέχρι στιγμής μόνο σε ερωτήσεις του προέδρου της ερευνητικής επιτροπής Γεώργιου Αρέστη.

Της Ηρώς Ευθυμίου