You are here

Ν. Χατζηγιάννης: Γλυτώσαμε 1000 εκποιήσεις ανά μήνα

20/06/2018 11:42

Ο Συνεργατισμός θα έπρεπε να κάνει 1000 εκποιήσεις ανά μήνα κάτι που δεν μπορούσε να το απορροφήσει η αγορά ενώ θα υπήρχαν τεράστιες συνέπειες στην ίδια την κοινωνία και την οικονομία, ανέφερε ο γενικός διευθυντής της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας Νικόλας Χατζηγιάννης.

Μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κ. Χατζηγιάννης αναφερόμενος στα στεγαστικά δάνεια με καθυστερήσεις σημείωσε ότι ο Συνεργατισμός «δεν μπορούσε να κάνει εκποιήσεις έχοντας 100.000 - 200.000 περιπτώσεις και κόσμο που επηρεαζότανε διότι θα έπρεπε να κάνει 1000 εκποιήσεις κάθε μήνα, δηλαδή θα είχαμε 12.000 εκποιήσεις το χρόνο και αντιλαμβάνεστε τι θα γινότανε», για να προσθέσει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό διότι δεν μπορεί να το απορροφήσει η αγορά ενώ θα είχε τεράστιες συνέπειες στην ίδια την κοινωνία και την οικονομία.

Απέρριψε ότι έφθασε συνειδητά σε αυτό το σημείο ο Συνεργατισμός υπενθυμίζοντας ότι έκανε τις περισσότερες αναδιαρθρώσεις όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στην Ευρώπη.

Ο κ. Χατζηγιάννης τόνισε ότι αυτά τα στεγαστικά δάνεια με τις πολύ μεγάλες καθυστερήσεις είχαν γίνει πριν το 2013.

Αναφερόμενος στη σημερινή κατάληξη του συνεργατισμού είπε ότι συνέβαλε και η στάση πληρωμών 100.000 δανείων και ο τραυματισμός που υπέστη από την εκροή καταθέσεων κατά την προεκλογική περίοδο ύψους €2,5 δισ.

«Όταν τραυματίζεις ένα οργανισμό ο οποίος στηριζότανε διαχρονικά πάνω στη μεγάλη ρευστότητα του αφαιρείς ένα σημαντικό πυλώνα», σημείωσε.

«Αν δεν υπήρχαν αυτά τα δύο σίγουρα θα είχαμε περισσότερο χρόνο και δεν θα είχαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού στην πλάτη μας», είπε.

«Η άμυνα μας στους εξωτερικούς επόπτες ήταν η ψηλή ρευστότητα μας και η εμπιστοσύνη του κόσμου προς την ΣΚΤ και δεύτερο ο ψηλός δείκτης κεφαλαίων, αυτά τα δυο ήταν τα πλεονεκτήματα του Συνεργατισμού τα οποία κτυπήθηκαν, πρώτο η ρευστότητα από τη στάση πληρωμών που έδειξε προς τους επόπτες η έλλειψη εγχώριας εμπιστοσύνης και δεύτερο τον Ιανουάριο με την εκροή καταθέσεων».

Από κει και πέρα, επεσήμανε, «ο σχεδιασμός έγινε από την ΕΕ και εμείς δεν συμμετέχουμε, γνωρίζουμε ότι υπήρχε μεγάλη πίεση για άμεση μείωση των ΜΕΔ, δηλαδή οργανική αντιμετώπιση, πώληση των δανείων η οποία προϋποθέτει πολύ μεγάλες προβλέψεις και νομοθετικό πλαίσιο».

«Να υπενθυμίσω ότι εμείς κινούμενοι προδραστικά ήρθαμε και κάναμε συνεργασία με την Altamira ώστε να βάλουμε στη διαχείριση των ΜΕΔ ένα εξωτερικό οίκο για να κερδίσουμε την αξιοπιστία».

Πράματα και θάματα

Ο κ. Χατζηγιάννης είπε όταν ανέλαβαν τη διεύθυνση της ΣΚΤ αντιμετώπισαν πράματα και θαύμα σημειώνοντας ότι «όλοι γνωρίζουμε ότι τα δάνεια γίνονταν με υπέρ τιμολογήσεις στις εκτιμήσεις ακινήτων χωρίς καμία συνεισφορά».

Ενδεικτικά ανέφερε ότι «έχουμε πληρώσει μόνο σε ένα συνεργατικό της Λευκωσίας €60 εκ. για την περίπτωση ενός εκτιμητή ο οποίος φούσκωνε τις τιμές σε συνεργασία με τη διοίκηση του συγκεκριμένου ΣΠΙ».

Απέφυγε να κατονομάσει το ΣΠΙ αλλά είπε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο ΣΠΙ στη Λευκωσία και ότι ξεκίνησαν την έρευνα από το 2015 και ότι η υπόθεση καταγγέλθηκε στην αστυνομία.

Επανέλαβε ότι «έχουμε δει πράγματα τα οποία όταν τα βλέπουν και οι επόπτες φρικάρουνε. Σε μια άλλη περίπτωση διευθέτησης δανείου πριν το 2000 είχαν βάλει ένα ανήλικο με προβλήματα υγείας εγγυητή με τον αντίχειρα του αντί για υπογραφή» ανέφερε.

Όλα αυτά καταδεικνύουν την κυπριακή νοοτροπία, υπογράμμισε ο κ. Χατζηγιάννης.

Διπλή σημασία του deal

Για το deal που έγινε με την Ελληνική Τράπεζα, σημείωσε ότι έχει διπλή σημασία τονίζοντας ότι έχει επιτευχθεί η σταθερότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στο Συνεργατισμό ώστε να υπάρξει μια συνέχεια στην εξυπηρέτηση των πελατών.

Αναφερόμενος στον αριθμό των ΜΕΔ είπε ότι «ο αριθμός ήταν €7,5 δις, αυτά τα δάνεια έχουν μειωθεί κατά €1,5 δισ. ενώ υπήρχε ακόμη ένα €1,5 δισ. το οποίο είχε αναδιαρθρωθεί επομένως τα δάνεια που ήταν πάνω από 90 ημέρες ήταν €5 δισ., είπε.

Πρόσθεσε ότι έχει γίνει κατά ένα τρίτο μείωση αυτού του αποθέματος, «όμως αυτό που έχουμε πει επανειλημμένος είναι ότι η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι θέμα χρόνου».

«Αυτός ο χρόνος δεν δόθηκε από τις εποπτικές αρχές λόγω των σχεδιασμών που γίνονται στην ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση».

Της Ηρώς Ευθυμίου