You are here

Ν. Μιχαηλάς: Επενδύσαμε στην Ελληνική μετά από μελέτη

20/09/2018 15:46

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δήμητρα Επενδυτική Νίκος Μιχαηλάς στη δική του κατάθεση ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για τα αίτια κατάρρευσης του Συνεργατισμού, ανέφερε ότι «θεωρήσαμε ότι άξιζε να επενδύσουμε στην Ελληνική Τράπεζα».    

Σε ερώτηση του μέλους της ερευνητικής επιτροπής Γεώργιου Χαραλάμπους εάν όταν επρόκειτο να ανακεφαλαιοπηθεί η Ελληνική Τράπεζα το 2013, λήφθηκε απόφαση να συμμετέχει με ένα κεφάλαιο η Δήμητρα απάντησε ότι «το 2013 εμείς ως επενδυτική εταιρεία μελετήσαμε το θέμα. Το 2013, η Ελληνική ήταν η μόνη μεγάλη που δεν είχε γίνει κούρεμα, θεωρήσαμε ότι άξιζε τον κόπο να επενδύσουμε».

Ο κ. Μιχαηλάς διευκρίνισε ότι η Δήμητρα άρχισε ως μια κατ' εξοχήν ελεγχόμενη από τον Συνεργατισμό εταιρεία. Σήμερα ο πιο μεγάλος μέτοχος της Δήμητρας είναι η Logicom με 29,6%. Η Δήμητρα είναι μέτοχος της Ελληνικής Τράπεζας σε ποσοστό 10%, είπε.

Σε ερώτηση των μελών της ερευνητικής επιτροπής για τη Logicom και συγκεκριμένα από πού βρήκε χρηματοδότηση όταν αγόρασε μετοχές της Δήμητρας από άλλους μετόχους, ο κ. Μιχαηλάς έδωσε την εξής απάντηση:

«Η Logicom από το 2012 αγοράζει μετοχές». Στην επιμονή του προέδρου της επιτροπής να απαντήσει πού βρήκε την χρηματοδότηση η Logicom, είπε ότι «όταν η ΣΚΤ αποφάσισε να πωλήσει τις μετοχές της στη Δήμητρα, η Logicom για να τις πάρει, εξασφάλισε τα κεφάλαια από την ίδια την εταιρεία και από χρηματοδότηση από κάποιο τραπεζικό ίδρυμα, και όχι από τη ΣΚΤ», ξεκαθάρισε.

Ο κ. Μιχαηλάς απαντώντας στην ερώτηση εάν στους μετόχους της Logicom, υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα απάντησε καταφατικά.

Στην ερώτηση του μέλους της επιτροπής Γεώργιου Χαραλάμπους εάν τον Φεβρουάριο απέσυραν τις  καταθέσεις τους από τη ΣΚΤ είπε ότι «από τα τέλη του 2017 είχαμε αποφασίσει να επενδύσουμε στο Λουξεμβούργο  με €25 εκ. Κάποιοι το είδαν ως απόσυρση κεφαλαίων αλλά δεν ήταν έτσι», ανέφερε.

Ερωτηθείς εάν στο ΔΣ της Δήμητρας υπήρχε εκπροσώπηση από στελέχη του Συνεργατισμού είπε ότι κατά καιρούς υπήρχαν διάφοροι, συνήθως 2- 3 άτομα.

Της Ηρώς Ευθυμίου