You are here

Ναυάγιο συζητήσεων για σχέδιο αποχώρησης 900 Συνεργατισμού

19/07/2018 16:56

Ούτε και σήμερα τα βρήκαν οι συντεχνίες και η διοίκηση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας για το σχέδιο εθελούσιας εξόδου των 900 υπαλλήλων του Συνεργατισμού, με τις συντεχνίες να συγκαλούν το κεντρικό τους συμβούλιο για λήψη σχετικών αποφάσεων.

Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΕΤΥΚ Χρίστος Παναγίδης μετά τη συνάντηση που διήρκησε πάνω από τέσσερις ώρες, «δεν υπάρχει κατάληξη στη διαβούλευση με την ηγεσία της ΣΚΤ, γι’ αυτό αναμένουμε ότι μέχρι αύριο θα έχουμε νεότερη ειδοποίηση από πλευράς της τράπεζας».

«Από την πλευρά μας επαναλάβαμε ότι θέλουμε τη διαμόρφωση ενός ελκυστικού σχεδίου εθελούσιας αποχώρησης και ειδικότερα το σχέδιο πρέπει να είναι εθελοντικό και δεν πρέπει να εξαναγκαστεί κανένας σε παραίτηση», σημείωσε.

Όπως, πρόσθεσε, ο λόγος της μη κατάληξης είναι ότι «για ακόμη μια φορά οι θέσεις της εργοδοτικής πλευράς παραμένουν οι ίδιες».

Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών ΣΕΚ Ελισσαίος Μιχαήλ είπε ότι «δεν κατέστη δυνατόν να εξευρεθεί συμφωνία για το σχέδιο εθελούσιας εξόδου» προσθέτοντας ότι «ευθύνες έχουν και δύο πλευρές, η ΣΚΤ διότι δεν μετακινήθηκε από τη θέση που μας είχε πει την περασμένη φορά αναφορικά με τους αριθμούς και ούτε μας δόθηκαν απαντήσεις και στα άλλα θέματα που είχαμε θέσει».

Ο κ. Μιχαήλ είπε ότι οι συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ «έχουμε ήδη συγκαλέσει για αύριο το κεντρικό συμβούλιο για λήψη αποφάσεων».

Σημείωσε ότι «αυτό που απομένει να πράξουμε τώρα είναι να απευθυνθούμε στον εργοδότη της ΣΚΤ που είναι η κυβέρνηση».

Ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΕΥ- ΠΕΟ Σάββας Τούλουπος δήλωσε ότι «δεν καταλήξαμε ουσιαστικά σε οποιαδήποτε συμφωνία. Δεν υπήρξε πρόοδος από πλευράς της τράπεζας για να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία» για να προσθέσει ότι «είμαστε σε αδιέξοδο».

Σημείωσε ότι «διαδικαστικά εμείς οφείλουμε να πάμε στα συλλογικά όργανα μας και να αποφασίσουμε για το τι μέλλει γενέσθαι και η διαχείριση αφορά όλα τα ενδεχόμενα».

Υπενθύμισε ότι ήδη είχαν εξουσιοδοτηθεί από το έκτακτο συμβούλιο να διαχειριστούν την οποιαδήποτε περίπτωση προκύψει κατά τη διαβούλευση. 

Πρόσθεσε εντούτοις ότι «εμείς έχουμε καθήκον να συνεχίζουμε την προσπάθεια ώστε να τα βρούμε μέχρι την τελευταία στιγμή».

Εκ μέρους της ΠΑΣΥΔΥ ο ανώτερος μόνιμος γραμματέας Ανδρέας Λουκά είπε ότι «τα χρονικά περιθώρια είναι πιεστικά και δεσμευτικά και καταθέσαμε κάποιες απόψεις ώστε να βελτιώσουν το σχέδιο και δηλώσαμε ετοιμότητα ότι είμαστε στη διάθεση της εργοδοτικής πλευράς και απόψε και αύριο να ανταποκριθούμε σε νέα συνάντηση».

Ο κ. Λουκά σημείωσε ότι «απεύχομαι οποιαδήποτε πλευρά να οδηγηθεί σε μονομερείς αποφάσεις σημειώνοντας ότι «δεν είναι εύκολο να προχωρήσουμε σε απεργιακά μέτρα γι’ αυτό χρειάζεται υπευθυνότητα και σύνεση ώστε να καταλήξουμε σε μια συναινετική λύση».

Της Ηρώς Ευθυμίου