You are here

Νέα οργανωτική δομή στην Ελληνική Τράπεζα

09/08/2021 10:59

Στην αναδιοργάνωση της δομής της Ελληνικής Τράπεζας προχώρησε ο νέος CEO της τράπεζας Oliver Gatzke.

Σε εγκύκλιο που απέστειλε προς το προσωπικό την περασμένη εβδομάδα, αναφέρει ότι κατόπιν ενδελεχούς αξιολόγησης της υφιστάμενης οργανωτικής δομής και της προόδου του στρατηγικού πλάνου, προχώρησε με τη στήριξη της διευθυντικής ομάδας και την καθοδήγηση του ΔΣ, στην αναδιοργάνωση της δομής της τράπεζας.

Όπως σημειώνει, η αναδιοργάνωση στηρίζεται σε τρεις βασικούς στόχους:

1) Το σχεδιασμό μιας πιο αποτελεσματικής δομής που θα υποστηρίξει την εφαρμογή της στρατηγικής.

 2) Τη βελτιστοποίηση της λήψης εκτελεστικών αποφάσεων, στοχεύοντας στην αυξημένη ανάληψη ευθύνης και στην ταχύτερη υλοποίηση των εργασιών και

3) την ολιστική διαχείριση του μετασχηματισμού ούτως ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι να είναι ευθυγραμμισμένοι με τις στρατηγικές προτεραιότητες διασφαλίζοντας την έγκαιρη εφαρμογή του πλάνου.

Ανάμεσα στις βασικές αλλαγές οι οποίες εφαρμόζονται με άμεση ισχύ είναι η δημιουργία και σύσταση εκτελεστικού συμβουλίου.

Η Εκτελεστική Επιτροπή μετονομάζεται σε Εκτελεστικό Συμβούλιο το οποίο θα αποτελείται από τα πέντε πιο κάτω μέλη:

-Toν Ανώτατο Εκτελεστικό Διευθυντή Oliver Gatzke

-Τον Ανώτερο Διευθυντή Οικονομικών Αντώνη Ρούβα ο διορισμός του οποίου υπόκειται σε έγκριση από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές

-Τον Ανώτερο Διευθυντή Τραπεζικής, Φοίβο Στασόπουλο

-Τον Ανώτερο Διευθυντή Λειτουργικών Εργασιών Φοίβο Λεοντίου

-Τον Ανώτερο Διευθυντή Διαχείρισης Κινδύνων Τζόφεφ Αντωνίου.

Ο Ανώτερος Διευθυντής Οικονομικών έχει την ευθύνη της διεύθυνσης οικονομικών με τις υπηρεσίες οικονομικής διαχείρισης, πληροφόρησης διεύθυνσης, διαχείρισης κεφαλαίου, διαχείρισης φορολογίας, επενδυτικών σχέσεων, ακινήτων προς πώληση και κυβερνητικών εγγυήσεων και μονάδα διεθνών αγορών. Επίσης, θα αναλάβει την εποπτεία της υπηρεσίας διαχείρισης δεδομένων και ανάλυσης καθώς και της υπηρεσίας transaction advisory.

Οι δραστηριότητες και τα προϊόντα της πρώτης γραμμής ενσωματώνονται στη νεοσύστατη Διεύθυνση Τραπεζικής. Στη διεύθυνση τραπεζικής υπάγονται:

-Η Μονάδα Ιδιωτών η οποία θα περιλαμβάνει επιπρόσθετα την υπηρεσία wealth and investment services και το Κέντρο Επικοινωνίας Πελατών

-Η Μονάδα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (προηγούμενη ονομασία Κέντρα Επιχειρήσεων)

-Η Μονάδα Μεγάλων Επιχειρήσεων και Διεθνούς Τραπεζικής

-Η Υπηρεσία Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων

-Η Υπηρεσία Πρακτόρευσης

-Η Υπηρεσία Ανάπτυξης Προϊόντων/ Υπεροχής Υπηρεσιών.

Με στόχο την ευθυγράμμιση με το πλάνο μετασχηματισμού, δημιουργείται η νεοσύστατη διεύθυνση τεχνολογίας και λειτουργικών εργασιών και θα αποτελείται από την ενοποιημένη μονάδα τεχνολογίας και ψηφιακής και τη μονάδα λειτουργικών εργασιών.

Ο Ανώτερος Διευθυντής Διαχείρισης Κινδύνων ο οποίος θα εκπροσωπεί τη Δεύτερη Γραμμή Άμυνας στο εκτελεστικό συμβούλιο, προΐσταται της διεύθυνσης διαχείρισης κινδύνων με την υφιστάμενη της δομή.

Η Μονάδα Ανθρώπινου Δυναμικού θα συνεχίσει να αναφέρεται απευθείας στον ΑΕΔ, λόγω του σημαντικού της ρόλου στην αναδιαμόρφωση της κουλτούρας της τράπεζας.

Η νέα δομή της τράπεζας περιλαμβάνει και δημιουργία μονάδας στρατηγικής και μετασχηματισμού η οποία θα διευθύνεται από την Αίμιλυ Πίσση με απευθείας αναφορά στον ΑΕΔ.

Της Γεωργίας Χαννή