You are here

Νέα στοιχεία δείχνουν παταγώδη αποτυχία των νόμων για εκποιήσεις

05/07/2018 06:22

Την παταγώδη αποτυχία του πλαισίου που ψήφισαν το 2015 οι νομοθέτες για τις εκποιήσεις δείχνουν νέα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας που δόθηκαν εν μέσω της συζήτησης για βελτίωση του πλαισίου.

Τα στοιχεία, που αναμένεται να αποτελέσουν μέρος των υπολογισμών για την κεφαλαιακή ευρωστία των τραπεζών από τους ευρωπαίους επόπτες, δείχνουν πως δύο χρόνια μετά την έναρξη της εφαρμογής του νόμου, έγιναν ελάχιστες εκποιήσεις.

Οι χιλιάδες προειδοποιητικές επιστολές που στέλνουν οι τράπεζες δεν φαίνεται να καταλήγουν σε ουσιαστικό αποτέλεσμα, αφού εκποιούνται μόλις το 3,2% των ακινήτων για τα οποία δίνεται προειδοποίηση.

Συγκεκριμένα από τα 5,4 χιλ. ακίνητα για τα οποία έχουν επιδοθεί ειδοποιήσεις από το τρίτο τρίμηνο του 2015 μέχρι σήμερα, έχουν πωληθεί μόνο 173 κατά τον πρώτο πλειστηριασμό.

Σε ότι αφορά το πρώτο τρίμηνο του 2018, έχουν σταλεί συνολικά 792 επιστολές για εκποίηση ακινήτου από 647 το προηγούμενο τρίμηνο.

Τα ακίνητα που πωλήθηκαν στον πρώτο πλειστηριασμό το πρώτο τρίμηνο του 2018, περιορίστηκαν στα 32 από 49 το προηγούμενο τρίμηνο.

Τα πωληθέντα ακίνητα είναι κυρίως αγροτεμάχια και χωράφια ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία το πρώτο τρίμηνο του 2018 εκποιήθηκε μια κύρια κατοικία/διαμέρισμα.

Η αγοραία αξία του ακινήτου ήταν στις €139 χιλ. και πωλήθηκε για €135 χιλ.

Το προηγούμενο πωλήθηκε άλλη μια κύρια κατοικία μέσω εκποίησης, αφορούσε ακίνητο αγοραίας αξίας €692 χιλ. που πωλήθηκε στην τιμή των €801 χιλ.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018, ορίστηκε ημερομηνία πρώτου πλειστηριασμού για 301 ακίνητα έναντι 700 το προηγούμενο τρίμηνο.

Σε δεύτερο πλειστηριασμό πωλήθηκαν 11 ακίνητα το πρώτο τρίμηνο του 2018 ενώ, πέντε χωράφια/αγροτεμάχια πωλήθηκαν απευθείας σε τρίτους μετά την αποτυχία πώλησης κατά τον πρώτο πλειστηριασμό.

Μεγαλώνει η λίστα ακινήτων των τραπεζών

Στα στοιχεία της ΚΤ έχει περιληφθεί πρόσθετη κατηγορία ακινήτων τα οποία έχουν αγορασθεί από τον ενυπόθηκο δανειστή μετά την πάροδο ενός έτους από την ολοκλήρωση της διαδικασίας του πρώτου πλειστηριασμού.

Σε αυτή την βάση, οι τράπεζες έχουν αγοράσει 68 ακίνητα το πρώτο τρίμηνο του 2018, έναντι 6 τεμαχίων το τελευταίο τρίμηνο του 2017.

Πρόκειται κυρίως για αγροτεμάχια ενώ περιλαμβάνονται επίσης, οικόπεδα και εμπορικά ακίνητα. Το πρώτο τρίμηνο του 2018 αγοράστηκαν παράλληλα, έξι κατοικίες/διαμερίσματα έτοιμα ή υπό ανέγερση.

Μουδιασμένες οι αναδιαρθρώσεις

Τα στοιχεία της ΚΤ καταδεικνύουν μείωση στις αναδιαρθρώσεις δανείων το πρώτο τρίμηνο του 2018 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Όσον αφορά στο συνολικό ύψος των αναδιαρθρώσεων δανείων, το πρώτο τρίμηνο του 2018 διαμορφώθηκε στα €9,3 δισ. από €9,8 δισ. στο τέλος Δεκεμβρίου 2017.

Το ποσοστό των αναδιαρθρώσεων ανέρχεται σε 27,2% των συνολικών δανείων ύψους €34,4 δισ. Το αντίστοιχο ποσοστό μέχρι τον Δεκέμβριο 2017 βρισκόταν στο 27,5%. 

Το μεγαλύτερο ύψος αναδιαρθρώσεων σημειώνεται στην Τρ. Κύπρου (€4,9 δισ.) και ακολουθεί η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα (€2,6 δισ.), η Ελληνική Τράπεζα (€765,4 εκ.) και η Alpha Bank (€534,7 εκ.). 

Όπως σημειώνεται, σε τράπεζες όπου παρουσιάζεται μείωση στο συνολικό ύψος αναδιαρθρώσεων, αυτό οφείλεται είτε σε αποπληρωμές δανείων σε αναδιάρθρωση, είτε στη μεταφορά τους στην κατηγορία εξυπηρετούμενες μη αναδιαρθρωμένες χορηγήσεις ή στη μεταφορά τους στο τμήμα ανάκτησης χρεών και κατ’ επέκταση τον τερματισμό του προγράμματος αναδιάρθρωσης.

Μειωμένες παρουσιάζονται και οι συνολικές εισπράξεις από οφειλές δανείων σε καθυστέρηση ενώ σημαντικό μέρος (πέραν του 10%) των εν λόγω πληρωμών που παρουσιάζονται τα τελευταία τρίμηνα, αφορούν ανταλλαγή χρέους με ακίνητη περιουσία.

Της Μαρίας Χαμπή

Της Μαρίας Χαμπή