You are here

Νέα στρατηγική ανάπτυξης και επέκτασης από RCB

05/03/2019 09:58

Η RCB φιλοδοξεί μέσω ενός πενταετούς στρατηγικού πλάνου να επεκτείνει τη γκάμα του δανειακού της χαρτοφυλακίου σε νέους τομείς της οικονομίας με βάσιμες προοπτικές, χωρίς να αδιαφορεί για την εμπλοκή της στους παραδοσιακούς κλάδους που στηρίζουν για δεκαετίες την κυπριακή οικονομία.

Οι βασικοί πυλώνες της πενταετούς στρατηγικής της RCB στην εγχώρια αγορά, παρουσιάστηκαν σήμερα σε συνεργάτες, πελάτες και άλλους προσκεκλημένους της τράπεζας στην παρουσία εκπροσώπων των ΜΜΕ.

Οι κύριοι ομιλητές της παρουσίασης της πενταετούς στρατηγικής της τράπεζας ανέπτυξαν τους στόχους και τις προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη της RCB στην εγχώρια αγορά τονίζοντας ότι το πετυχημένο μοντέλο της εταιρικής τραπεζικής που εφαρμόζει η τράπεζα αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί το πενταετές στρατηγικό της πλάνο.

«Ελπίδα και σταθερή μας πεποίθηση είναι ότι μπορούμε να συνεχίσουμε και να αναπτύξουμε περαιτέρω το ρόλο μας όχι μόνο ως τράπεζα, αλλά και ως επιχειρηματικός συνεργάτης που θα σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους σας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΣ της τράπεζας Παναγιώτης Λοϊζίδης απευθυνόμενος στους καλεσμένους της εκδήλωσης.

Τα νέα δεδομένα επιβάλλουν στρατηγικά πλάνα

Ο επικεφαλής δικτύου καταστημάτων της RCB Κυριάκος Μιχαηλίδης τόνισε ότι το νέο στρατηγικό πλάνο είναι επιβεβλημένο εκ των εξελίξεων στην κυπριακή οικονομία και στον τραπεζικό τομέα.

«Οι καιροί», σημείωσε, «αλλάζουν, το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου είναι υπό πίεση για διάφορα ζητήματα, διαφοροποιείται ο τρόπος εργασίας των επιχειρήσεων  και μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με βάση τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά η RCB έχει εγκρίνει πριν περίπου δύο μήνες ένα νέο στρατηγικό πλάνο για τα επόμενα πέντε χρόνια».

Τόνισε ότι το πλάνο αυτό στοχεύει ουσιαστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη των τραπεζικών εργασιών στην Κύπρο και στην επέκταση των επενδύσεων σε ψηφιακές λύσεις που είναι το μέλλον των τραπεζών.

Ο επικεφαλής του εταιρικού δανεισμού της RCB Χριστόφορος Στυλιανίδης ανέφερε ότι οι ευκαιρίες δανεισμού πάντα υπάρχουν φτάνει να αξιολογείς  σωστά, όπως είπε,  τους πελάτες και τα δεδομένα που παρέχει η οικονομία.

Πρόσθεσε ότι «η RCB με βάση το στρατηγικό της σχέδιο άρχισε να διεισδύει στο κομμάτι της παραχώρησης δανείων σε νέους τομείς της οικονομίας όπως είναι τα φωτοβολταικά πάρκα. Στον τομέα αυτό η τράπεζα κατάφερε να συνεργαστεί με σημαντικούς παίκτες του κλάδου».

Πετυχημένο το μοντέλο εταιρικής τραπεζικής

Τόσο ο κ. Μιχαηλίδης, όσο και ο Στυλιανίδης τόνισαν ότι η RCB ανεξάρτητα από την επέκταση του δανειακού της χαρτοφυλακίου σε νέους τομείς της κυπριακής οικονομίας δεν αγνοεί τους παραδοσιακούς τομείς.

Επεσήμαναν ωστόσο ότι μία τράπεζα με εφικτές φιλοδοξίες και στόχους δεν μπορεί να αδιαφορήσει σε σχέση με τις νέες ευκαιρίες που δημιουργεί η παρουσία νέων  κλάδων της οικονομίας και μάλιστα με εμφανείς προοπτικές ανάπτυξης.

Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε ειδικότερα στο πετυχημένο μοντέλο της εταιρικής τραπεζικής που εφαρμόζει η τράπεζα τονίζοντας ότι το ίδιο μοντέλο σταδιακά θα αρχίσει να μεταφέρεται και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Εκτίμησε ότι και σε αυτό το σκέλος της οικονομικής δραστηριότητας η τράπεζα θα βρει καλό και υγιές έδαφος.

Διευκρίνισε ότι η παροχή δανείων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα γίνεται σύμφωνα με σωστά κριτήρια αξιολόγησης δεδομένου ότι αυτές θα είναι βιώσιμες.

Από την πλευρά του ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε ότι η RCB σεβόμενη τους καταθέτες και τους μετόχους της αποφεύγει το μεγάλο ρίσκο το οποίο ενδεχομένως να βάλει σε περιπέτειες την τράπεζα, υπενθυμίζοντας τα γεγονότα του Μαρτίου του 2013 τα οποία σημάδεψαν αρνητικά το τραπεζικό σύστημα.

Η πολιτική της τράπεζας, τόνισε, είναι να αποφεύγει την παροχή δανείων σε πελάτες υψηλού κινδύνου αλλά και την αλόγιστη τοποθέτηση χρημάτων που ανήκουν στους καταθέτες και στους μετόχους της.

«Οι μέτοχοι θέλουν να δίνουν δάνεια τα οποία να μπορούν να αποπληρωθούν και την ίδια ώρα οι καταθέτες δίνουν τα λεφτά τους στην τράπεζα για να τα πάρουν πίσω ανά πάσα στιγμή», παρατήρησε.

Υπενθύμισε ότι η RCB παραχωρεί μόνο εταιρικά δάνεια.

Επεσήμανε ότι η πορεία της οικονομίας δεν είναι μόνο ανοδική.

Θα έρθει, είπε, η  ώρα που θα έχει και τα κάτω της.

«Επομένως μία κρίση στην οικονομία, το πλήγμα θα το υποστούν πρώτα τα καταναλωτικά δάνεια και οι αδύνατες επιχειρήσεις των οποίων το πλάνο δεν είναι τόσο αποτελεσματικό ή οι διευθύνσεις τους δεν το διαχειρίζονται σωστά» υπέδειξε ο κ. Μιχαηλίδης.

Εξήγησε ότι η νέα στρατηγική της RCB στοχεύει στο να αυξήσει τα μεγέθη της τράπεζας στην τοπική αγορά.

Η RCB, πρόσθεσε, θέλει να είναι μία άλλη επιλογή, μία αξιόπιστη επιλογή σε ότι αφορά και στην εξυπηρέτηση προς τον πελάτη».

«Επιδιώκουμε μεγέθη λογικά με βάση το μέγεθος της Κύπρου», παρατήρησε ο κ. Μιχαηλίδης.

Το πελατολόγιο της RCB αποτελείται σήμερα από κύπριους σε ποσοστό 64% και το υπόλοιπο από ευρωπαίους και πολίτες τρίτων χωρών.

Το σύνολο των πελατών που προέρχεται από την οικονομική ζώνη της Ευρώπης ανέρχεται στο 84%.

Βελτίωση οργανωτικής δομής

Στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του ΔΣ Παναγιώτης Λοϊζίδης ανέφερε ότι βάσει του νέου στρατηγικού σχεδίου η τράπεζα θα βελτιστοποιήσει την οργανωτική της δομή και τις επιχειρηματικές της διαδικασίες ώστε να ευθυγραμμιστεί με τους νέους στρατηγικούς στόχους.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διευθυντικά στελέχη της RCB Bank παρουσίασαν τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής για την επιχειρηματική ανάπτυξη στην Κύπρο, η οποία περιλαμβάνει περαιτέρω επέκταση και αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου σε μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επέκταση των δανειοδοτικών λύσεων για ιδιώτες καθώς και τεχνολογικές επενδύσεις για την ανάπτυξη καινοτόμων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών για τους πελάτες της τράπεζας.

Η RCB Bank θα πραγματοποιήσει και άλλες εκδηλώσεις ενημέρωσης στη Λεμεσό, τη Λάρνακα και την Πάφο.

Του Λεύκου Χρίστου