You are here

Νέοι παίκτες απειλούν την κυριαρχία της JCC

22/01/2020 07:09

Νέα δεδομένα φαίνεται να δημιουργούνται στον τομέα παροχής υπηρεσιών πληρωμών με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, καθώς νέοι παίκτες κάνουν την εμφάνιση τους σε μια αγορά όπου κατέχει δεσπόζουσα θέση και σχεδόν μονοπώλιο η JCC.

Με βάση τα λιγοστά διαθέσιμα στοιχεία, στην αγορά έχουν δραστηριοποιηθεί ιδρύματα πληρωμών και ιδρύματα ηέκτρονικού χρήματος, λαμβάνοντας σχετική άδεια λειτουργίας από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ).

Σύμφωνα με το μητρώο της ΚΤΚ, η άδεια τους επιτρέπει να παρέχουν μεταξύ άλλων, υπηρεσίες λειτουργίας λογαριασμού πληρωμών περιλαμβανομένης της τοποθέτησης μετρητών σε λογαριασμό πληρωμών, υπηρεσίες ανάληψης μετρητών από λογαριασμό πληρωμών και εκτέλεση πληρωμών μέσω κάρτας. Εντούτοις, δεν παρέχουν όλες οι εταιρείες τις ίδιες υπηρεσίες.

Οι αδειοδοτημένοι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών από την ΚΤΚ, που έχουν τη δυνατότητα έκδοσης και αποδοχής καρτών είναι η JCC Payment Systems Ltd, η Powercash21 Limited, η CSC24Seven.Com. Ltd, η Safecharge Limited, η Cardpay Limited, η iSingthis eMoney Ltd, η EcommBX Limited και η IPS Solutions Ltd.

Υπηρεσίες πληρωμών προσφέρουν και δεκάδες άλλες εταιρείες στην Κύπρο, οι οποίες είναι αδειοδοτημένες από κεντρικές τράπεζες άλλων χωρών της ΕΕ.

Δυναμική παρουσία στον συγκεκριμένο τομέα στην Κύπρο, διαθέτει και η RCB ως το μόνο αδειοδοτημένο από την ΚΤΚ τραπεζικό ίδρυμα που προσφέρει υπηρεσίες πληρωμών με κάρτες.

Καλωσορίζουν τον ανταγωνισμό

Εμπλεκόμενοι φορείς βλέπουν με θετικό μάτι την εισδοχή νέων παικτών στον συγκεκριμένο κλάδο, εκτιμώντας ότι η παρουσία τους θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα προς όφελος κυρίως των καταναλωτών, αλλά και των επιχειρηματιών, μέσω της ενίσχυσης του ανταγωνισμού.

Μιλώντας στη StockWatch, o γενικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Μιχάλης Αντωνίου, ανέφερε ότι ο ανταγωνισμός είναι πάντοτε καλός τόσο για την οικονομία, όσο και για τους καταναλωτές και εξέφρασε την προσδοκία ότι θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός προς όφελος των επιχειρήσεων και των καταναλωτών.

Σημείωσε πως όταν κάποιος εισέλθει σε μια αγορά προσφέροντας κάτι εναλλακτικό, τότε και οι υπόλοιποι θα αναγκαστούν να βελτιώσουν τις χρεώσεις και τις υπηρεσίες τους.

Ο γενικός γραμματέας του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) Μάριος Τσιακκής, δήλωσε ότι με την παρουσία νέων παικτών δημιουργείται ανταγωνισμός, καθώς οι πάροχοι των υπηρεσιών αναγκάζονται να μειώσουν το κόστος και να ανεβάσουν την ποιότητα.

Ο κ. Τσιακκής αναφέρθηκε στους παράγοντες που εκτιμά πως θα καθορίσουν την επιτυχία των νέων εταιρειών, όσον αφορά στο να κερδίσουν σημαντικό μερίδιο αγοράς από την πίτα, την οποία μέχρι πρόσφατα κατείχε αποκλειστικά η εταιρεία JCC.

 Όπως είπε, αυτό θα καθοριστεί από την ασφάλεια των συναλλαγών, την ποιότητα των υπηρεσιών, το κόστος των υπηρεσιών καθώς και από το μέγεθος του δικτύου που θα προσφέρουν οι νέοι παίκτες.

Επεσήμανε ότι η χρήση καρτών κερδίζει έδαφος αποδίδοντας το γεγονός τόσο στην πρόοδο της τεχνολογίας, όσο και στην πολιτική των τραπεζών για μείωση των επισκέψεων στα τραπεζικά υποκαταστήματα, σημειώνοντας ότι η χρήση καρτών αποτελεί έναν πιο ασφαλή τρόπο συναλλαγών με χαμηλότερο κόστος για τον καταναλωτή, σε σύγκριση με την χρήση βριβλιαρίου επιταγών.

Εκ μέρους της γενικής συνομοσπονδίας παγκύπριων οργανώσεων βιοτεχνών επαγγελματιών καταστηματαρχών (ΠΟΒΕΚ), ο γενικός γραμματέας Στέφανος Κουρσάρης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι ακόμα μικρό το ποσοστό διείσδυσης των νέων εταιρειών στον κλάδο, σημειώνοντας ότι ο χειρισμός των σχετικών μηχανών απαιτεί και την κατάλληλη εκπαίδευση προσωπικού.

Η ΚΤ δεν παραθέτει επίσημα στοιχεία για τα μερίδια αγοράς των διαφόρων παικτών, καθιστώντας δύσκολη την ανάλυση των δεδομένων που δημιουργεί ο αυξημένος ανταγωνισμός.

Ο κ. Κουρσάρης χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι οι καταστηματάρχες έχουν πλέον επιλογές και που με αυτό τον τρόπο φαίνεται να σπάζει το μονοπώλειο που ίσχυε. Η παρουσία νέων εταιρειών στον τομέα βοήθησε στο να μειωθούν οι αποκοπές/προμήθειες της JCC, σύμφωνα με τον κ. Κουρσάρη.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι το κόστος για την χρήση των εν λόγω υπηρεσιών είναι αυξημένο και πως η αγορά του σχετικού εξοπλισμού είναι υποχρεωτική και αναμένεται να αποδώσει σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Το αν θα καταφέρουν να κερδίσουν σημαντικό μερίδιο αγοράς, «θα το δούμε στην πράξη», είπε ο κ. Κουρσάρης.

Ανάμεσα στις νέες εταιρείες, πέραν της JCC, που δραστηριοποιούνται στον τομέα, εμπλεκόμενοι καταγράφουν ως ισχυρότερη την παρουσία της G.A.P. Vassilopoulos Public Ltd.

Της Μαρίας Χαμπή