You are here

Νουί: Δώστε λύσεις για ΜΕΔ τώρα που υπάρχει ανάπτυξη

15/02/2018 06:58

Τις συστάσεις των εποπτικών αρχών για δραστική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων μετέφερε η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί στις κυπριακές αρχές και τράπεζες.

Η «σιδηρά κυρία» του SSM υπέδειξε σε χθεσινές συναντήσεις προς όλους τους εμπλεκόμενους ότι η Κύπρος θα πρέπει να επισπεύσει τις προσπάθειες ώστε να δώσει, χωρίς άλλη καθυστέρηση, αποτελεσματικές λύσεις στην πρόκληση των κόκκινων δανείων, ειδικότερα, όπως σημείωσε, μετά και τη δυναμική που έχει αναπτύξει η κυπριακή οικονομία.

Η συγκεκριμένη αυτή υπόδειξη της κ. Νουί, σύμφωνα με άτομα που συμμετείχαν στις χθεσινές της επαφές στη Λευκωσία, έγινε στον απόηχο της ανακοίνωσης της στατιστικής υπηρεσίας με βάση την οποία η κυπριακή οικονομία αναπτύχθηκε το περασμένο έτος κατά 4% έναντι 3% το 2016.

Έχοντας δια ζώσης αυτή την ενημέρωση όταν βρισκόταν στο υπουργείο οικονομικών, η κ. Νουί ήταν σαφής:

«Τώρα είναι η ώρα να λύσετε το πρόβλημα», τόνισε χαρακτηριστικά, υποδεικνύοντας ταυτόχρονα, ότι δεν πρέπει να αφεθεί να παρατείνεται το πρόβλημα των ΜΕΔ, διότι σε μία αναπάντεχη νέα οικονομική κρίση, η διαχείριση της όλης πρόκλησης θα είναι σχεδόν αδύνατη

 Η κ. Νουί είχε χθες, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ετήσιας επίσκεψης της στην Κύπρο, χωριστές συναντήσεις με επιτελείο τεχνοκρατών του υπουργείου οικονομικών υπό τον Χάρη Γεωργιάδη και στη συνέχεια με ομάδα ανώτερων λειτουργών της ΚΤ στην παρουσία της διεύθυνσης και των μελών του συνδέσμου τραπεζών.

Η συνάντηση στο υπουργείο κράτησε περίπου δύο ώρες και η συνάντηση με την ΚΤ και τους τραπεζίτες 75 λεπτά.

Κατά τις συναντήσεις, η επικεφαλής του SSM φέρεται να αναφέρθηκε σε νέες εποπτικές ρυθμίσεις που αφορούν μία σειρά μέτρων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων.

Αρκετά κράτη μέλη της Ευρωζώνης, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, διαβλέπουν να προκύπτουν σοβαρά προβλήματα στο τραπεζικό τους σύστημα, αν δεν τους δοθεί επέκταση χρόνου για να εφαρμόσουν πλήρως τις εν λόγω ρυθμίσεις.

Οι νέες ρυθμίσεις επισπεύδουν την αναγνώριση προβλέψεων σε μη εξασφαλισμένα και εξασφαλισμένα ΜΕΔ που θα παραχωρούνται από την έναρξη της ισχύος τους. 

Το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο προκαλεί και τις περισσότερες αντιδράσεις κυρίως από τις χώρες του νότου που έχουν ενώπιον τους σοβαρό πρόβλημα με τα ΜΕΔ.

Οι ανησυχίες προκύπτουν από το γεγονός ότι σε περίπτωση που θα υιοθετηθεί ένα τέτοιο ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο, τότε θα τεθεί θέμα αύξησης κεφαλαίων των τραπεζών.

Η πτυχή αυτή αναπτύχθηκε στις συναντήσεις της κ. Νουί από τις κυπριακές αρχές και τους τραπεζίτες, οι οποίοι υπενθύμισαν ότι η Κύπρος έχει ιδιάζουσες συνθήκες καθώς, είναι η μοναδική χώρα που έχει υποστεί κούρεμα και συνεπεία αυτού του πρωτοφανούς γεγονότος, έχει και υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι κύπριοι τραπεζίτες ζήτησαν όπως για την Κύπρο δοθεί ένα μεσοπρόθεσμο μεταβατικό στάδιο μέχρι την πλήρη εφαρμογή της οδηγίας.

Η Νουί επέδειξε κατανόηση και άφησε ανοικτό ένα μικρό παραθυράκι, ώστε να υπάρξει ένας πιο ειδικός χειρισμός για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με βαρύ χαρτοφυλάκιο ΜΕΔ.

Είπε συγκεκριμένα ότι ο SSM θα εξετάσει τα δεδομένα «case by case» και ανάλογα θα ληφθούν αποφάσεις.

Οι εκπρόσωποι των τραπεζών υπέδειξαν παράλληλα ότι το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου βελτιώνεται σημειώνοντας ότι οι τράπεζες τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν κάνει πολλά, γεγονός το οποίο η κ. Νουί αναγνώρισε.

Άλλωστε στη γραπτή δήλωση που ακολούθησε των συναντήσεων της η επικεφαλής του SSM ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι κυπριακές τράπεζες τα τελευταία χρόνια για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις είναι αξιέπαινες. Απαιτούνται όμως επιπρόσθετες και επίμονες προσπάθειες για να εξασφαλιστεί περαιτέρω πρόοδος στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων», αναφέρει η δήλωση.

Χρήση εργαλείων για ΜΕΔ, κενά στο νομικό πλαίσιo

H επικεφαλής του SSM, δεν έχασε την ευκαιρία να υποδείξει προς όλους τους εμπλεκόμενους ότι θα πρέπει να εφαρμόζονται σχολαστικά όλα τα εργαλεία που έχουν στη διάθεση τους οι τράπεζες για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Υποστήριξε ότι αυτή η χρήση δεν γίνεται επαρκώς και αναφέρθηκε ειδικότερα στο νόμο περί εκποιήσεων.

Εξέφρασε την άποψη ότι η πολιτεία θα πρέπει να επανέλθει και προβεί σε διορθώσεις του εν λόγω νόμου, όπως κατά την άποψη της έχει κενά.

Τα εργαλεία που διαθέτουν σήμερα οι τράπεζες είναι οι αναδιαρθρώσεις και οι εκποιήσεις ενώ επίκειται και η προώθηση νομοθετημάτων για την τιτλοποίηση και την πώληση δανείων.

Αναφέρθηκε από τους τραπεζίτες ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κάνουν χρήση και της ανταλλαγής γης έναντι χρέους σε περιπτώσεις μεγάλων χρεωστών.

Το σχέδιο Εστία ενώπιον του SSM

Πέραν της συζήτησης των πιο πάνω ζητημάτων, το υπουργείο οικονομικών άδραξε την ευκαιρία της παρουσίας της κ. Νουί για να λάβει ανατροφοδότηση για τους σχεδιασμούς που κάνει στο πλαίσιο του προγράμματος Εστία, που προανήγγειλε ο πρόεδρος.

Η επικεφαλής του SSM, φαίνεται ότι προσέγγισε, έστω με κάποια επιφύλαξη, θετικά την προσπάθεια των κυπριακών αρχών.

Το πρόγραμμα με κάποια εναλλακτικά σενάρια θα τεθεί την ερχόμενη βδομάδα και ενώπιον της επιτροπής ανταγωνισμού της ΕΕ καθώς η εφαρμογή του συνεπάγεται έγκριση από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Οι αρχικές προτάσεις του υπουργείου οικονομικών αναμένεται να διανθιστούν από την επίσημη ανατροφοδότηση που θα λάβουν από τις ευρωπαϊκές αρχές σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη, προτού οριστικοποιηθούν.

Του Λεύκου Χρίστου