You are here

Νουί: Ο SSM δεν ενθαρρύνει πώληση ΜΕΔ

24/05/2018 16:37

Ο εποπτικός μηχανισμός δεν ενθαρρύνει τις τράπεζες να πωλούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ή τις σχετικές εξασφαλίσεις, αλλά αναμένει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια καλύπτονται επαρκώς από άποψη προβλέψεων, επισημαίνει η επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί.

Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Mario Borghezio, σημειώνει ότι στις 15 Μαρτίου 2018, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δημοσίευσε την προσθήκη στην καθοδήγηση προς τις τράπεζες σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Το προσάρτημα συμπληρώνει την ποιοτική καθοδήγηση περί μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία δημοσιεύθηκε στις 20 Μαρτίου 2017 και καθορίζει τις εποπτικές προσδοκίες της ΕΚΤ για συνετή πρόβλεψη προβλέψεων για νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

«Αυτές οι προσδοκίες αφορούν την καθαρή έκθεση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δηλαδή ο εποπτικός φορέας δεν ενθαρρύνει τις τράπεζες να πωλούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ή τις σχετικές εξασφαλίσεις, αλλά αναμένει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια καλύπτονται επαρκώς από άποψη προβλέψεων», τονίζει.

Η προσθήκη δεν είναι δεσμευτική και χρησιμεύει ως βάση για τον εποπτικό διάλογο μεταξύ της Τραπεζικής Εποπτείας της ΕΚΤ και των σημαντικών τραπεζών υπό την εποπτεία της.

Όσον αφορά την ερώτηση σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο της προσθήκης στη συμπεριφορά και τους όρους δανεισμού, σημειώνει ότι «είναι ευθύνη των πιστωτικών ιδρυμάτων να εφαρμόσουν κατάλληλες δανειοδοτικές πολιτικές που λαμβάνουν υπόψη το προφίλ κινδύνου του μεμονωμένου αντισυμβαλλομένου».

Επομένως, συνεχίζει, όταν λαμβάνουν αποφάσεις δανεισμού και καθορίζουν όρους δανειοδότησης, τα πιστωτικά ιδρύματα κάνουν υποθέσεις σχετικά με την πιθανότητα αθέτησης υποχρέωσης οφειλέτη και την απώλεια που θα υποστεί το ίδρυμα σε περίπτωση τέτοιας αθέτησης. Κανένα από αυτά τα στοιχεία δεν επηρεάζεται άμεσα από την Προσθήκη.

Εάν ένα πιστωτικό ίδρυμα ανακτήσει μέρος ή το σύνολο του ανοίγματος σε ένα στάδιο όπου, για παράδειγμα, έχει ήδη γίνει πλήρης πρόβλεψη, αυτή η ανάκτηση θα αντισταθμίσει τις προληπτικές προβλέψεις και συνεπώς δεν συνεπάγεται ζημιά.

Όσον αφορά τις ανησυχίες για πιθανή σύσφιξη των όρων δανεισμού, η Ντανιέλ Νουί τονίζει ότι οι όροι τραπεζικών δανείων για τις επιχειρήσεις της ευρωζώνης έχουν μειωθεί σημαντικά από τα μέσα του 2014, όπως προκύπτει από την έρευνα τραπεζικών δανείων στη ζώνη του ευρώ και τα στατιστικά στοιχεία επιτοκίων νομισματικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Συγκεκριμένα, οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ ανέφεραν σημαντική ευρεία εξάλειψη των πιστωτικών προτύπων για το πρώτο τρίμηνο του 2018. Τα επιτόκια δανεισμού των τραπεζών για τις επιχειρήσεις βρίσκονται σήμερα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Οι βελτιώσεις στην οικονομική κατάσταση και την πιστοληπτική ικανότητα των δανειοληπτών καθώς και ο ανταγωνισμός μεταξύ των συμμετεχόντων στην αγορά και οι πιο υγιείς τραπεζικοί ισολογισμοί συνέβαλαν όλοι σε αυτήν την εξέλιξη.

«Μόνο οι τράπεζες με καλή κεφαλαιοποίηση και επαρκείς προβλέψεις είναι σε θέση να εξασφαλίζουν σταθερό δανεισμό σε νοικοκυριά και παραγωγικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ εξετάζει τακτικά κατά πόσο οι πολιτικές οδηγούν σε ανεπιθύμητες παρενέργειες και λαμβάνει υπόψη τα ευρήματα στην εποπτική της προσέγγιση», καταλήγει.

Της Γεωργίας Χαννή