You are here

Νουί: Θωράκιση τραπεζών από νέα καταιγίδα

21/06/2018 16:52
Ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός θέλει να βοηθήσει τις τράπεζες να αντέξουν νέα καταιγίδα, επεσήμανε σήμερα η επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί τονίζοντας ότι η καλή διακυβέρνηση είναι ένα διαχρονικό περιουσιακό στοιχείο για κάθε τράπεζα.
 
Μιλώντας σε συνέδριο στην Ολλανδία, σημείωσε ότι «περιμένουμε πολλά από τις τράπεζες, που ορισμένες από αυτές θα μπορούσαν να βρουν υπερβολικά» προσθέτοντας ότι «αυτά που περιμένουμε από τις τράπεζες είναι για να τους βοηθήσουν να αντέξουν την επόμενη καταιγίδα και αυτό είναι προς το καλύτερο συμφέρον τους».
 
Σημείωσε ότι η εμπειρία από τη χρηματοπιστωτική κρίση δείχνει πολύ ξεκάθαρα ότι τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών δεν ήταν πάντοτε σε θέση να λαμβάνουν ορθές επιχειρηματικές αποφάσεις και αποφάσεις διαχείρισης κινδύνων.  «Αυτό πρέπει να αλλάξει, επειδή οι κίνδυνοι μπορούν να μετριαστούν μόνο εάν τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών τα καταλάβουν πλήρως. Μια μέρα, θα έρθει η επόμενη κρίση. Και οι τράπεζες θα είναι σε θέση να αντέξουν μόνο αν κατανοήσουν την πλήρη εικόνα και έχουν τη συνήθεια να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις», τόνισε.
 
Σημείωσε ότι η κακή διακυβέρνηση και η διαχείριση των κινδύνων μπορούν να παρεμποδίσουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και να οδηγήσουν ακόμη σε οικονομικές απώλειες. 
 
«Επομένως, ίσως είναι λιγότερο δαπανηρό για τις τράπεζες να βελτιώσουν μόνο τη διακυβέρνηση και τη διαχείριση κινδύνων. Στην πραγματικότητα, οι προσδοκίες μας προσφέρουν στις τράπεζες μια μεγάλη ευκαιρία να βελτιώσουν τη διακυβέρνηση με λογικό κόστος».
 
Πρόσθεσε ότι η σαφής κατανομή των καθηκόντων και ο καθορισμός των κατάλληλων κινήτρων μπορεί να βοηθήσει στην παρακίνηση του προσωπικού. 
«Η χρηστή διακυβέρνηση είναι πάντα απαραίτητη για τη σταθερότητα και αποτελεί πλεονέκτημα για όλες τις εποχές. Επομένως, ως επόπτες πρέπει πάντα να δείχνουμε προς το στόχο της καλής διακυβέρνησης, ακριβώς όπως η βελόνα της πυξίδας δείχνει πάντα βόρεια ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε και ανεξάρτητα από τον καιρό», σημείωσε.
 
Μεγάλο άλμα
 
Αναφερόμενη στην πρόοδο που σημειώθηκε, ανέφερε ότι «πραγματοποιήσαμε ένα τεράστιο άλμα στην εποπτεία της διακυβέρνησης και της διαχείρισης κινδύνων», ενώ αναφέρθηκε στα εργαλεία του SSM για την αξιολόγηση της διακυβέρνησης όπως είναι το fit and proper των συμβούλων και η εποπτική διαδικασία αναθεώρησης και αξιολόγησης (SREP).
 
Αναφέρθηκε ακόμη στο εργαλείο της «βαθιάς κατάδυσης» όπου επιτρέπει «να εξετάσουμε προσεκτικότερα τις μεμονωμένες τράπεζες και να κατανοήσουμε καλύτερα ορισμένες διαδικασίες ή προσεγγίσεις που σχετίζονται με τη διακυβέρνηση και την αξιολόγηση των κινδύνων». Επιπρόσθετα, έκανε αναφορά στις επιτόπιες επιθεωρήσεις.
 
Σημείωσε ότι οι τράπεζες έχουν αρχίσει να ακολουθούν τις συστάσεις για κατάλληλες και σωστές εκτιμήσεις, οι οποίες θα εξασφαλίσουν ότι τα συμβούλια τους θα αποτελούνται από ανθρώπους που είναι κατάλληλοι για τη θέση.
 
Επιπλέον, η αυτοαξιολόγηση έχει γίνει μια κοινή πρακτική για τα τραπεζικά συμβούλια. 
 
«Διαπιστώσαμε επίσης μια γενική βελτίωση της ποιότητας των ημερησίων συνεδριάσεων και των πρακτικών των συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου των τραπεζών. Οι τράπεζες προσπαθούν να ενισχύσουν τη δομή και την οργάνωση των συμβουλίων τους σύμφωνα με τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα», ανέφερε.
 
Πρόοδος αλλά και βελτιώσεις…
 
Παρά την πρόοδο, η επικεφαλής του SSM σημείωσε ότι τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών θα πρέπει να αυξήσουν την εποπτεία της ανώτερης διοίκησής τους.  «Το μέγεθος των συμβουλίων των τραπεζών δεν πρέπει να παρεμποδίζει τη λήψη αποφάσεων. Μερικές φορές είναι δύσκολο να επιτευχθεί μια απόφαση όταν πολλοί άνθρωποι κάθονται γύρω από το τραπέζι. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε καταστάσεις κρίσης, όταν πρέπει να ληφθούν γρήγορα αποφάσεις», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι η συλλογική γνώση των συμβουλίων μπορεί να βελτιωθεί. 
 
Οι τράπεζες πρέπει επίσης να διατηρούν επαρκές επίπεδο ελέγχου σημειώνοντας ότι «βλέπουμε ότι πολλές τράπεζες αναθέτουν σε εξωτερικούς συνεργάτες, τυποποιούν και βελτιστοποιούν τις επιχειρηματικές διαδικασίες προκειμένου να επιτύχουν πιο ευέλικτους και ευέλικτους τρόπους εργασίας».
 
«Η ανησυχία μας είναι ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα των ελέγχων τους. Σε καμία περίπτωση οι τράπεζες δεν θα πρέπει να μειώσουν το κόστος σε βάρος της διαχείρισης κινδύνου και της ποιότητας της συγκέντρωσης δεδομένων και της υποβολής εκθέσεων. Αντίθετα, θα πρέπει να ενισχύσουν την επιχειρησιακή τους διαχείριση, τον έλεγχο κινδύνων και τη συμμόρφωσή τους καθώς και την ανεξάρτητη λειτουργία του εσωτερικού ελέγχου. Πρέπει να διασφαλίζουν ότι, για κάθε κίνδυνο, η ευθύνη και η ιδιοκτησία είναι καθορισμένες και κατανοητές σε ολόκληρο τον οργανισμό».
 
Είναι επίσης σημαντικό οι διαδικασίες του προϋπολογισμού των τραπεζών να ευθυγραμμίζονται με το πλαίσιο των όρων ανάληψης κινδύνων. Τέλος, θα πρέπει να βελτιωθεί η ποιότητα των δεδομένων, ιδίως για τα δεδομένα στα οποία βασίζονται οι εκθέσεις κινδύνου που παρουσιάζονται στα συμβούλια των τραπεζών.
 
Life style η χρηστή διακυβέρνηση
 
Η Ντανιέλ Νουί προχώρησε σε σύγκριση της χρηστής διακυβέρνησης με τον υγιεινό τρόπο ζωής που απαιτεί τόσο ηθική όσο και σωματική προσπάθεια. 
«Και δεν είναι όλοι αρκετά πειθαρχημένοι για να κάνουν αυτή την προσπάθεια. Η άσκηση ή η βόλτα είναι πιο δύσκολη από το να μένεις στο σπίτι ή να οδηγείς κάπου ειδικά αν βρέχει έξω. Κάνοντας μια φρέσκια σαλάτα ή μια σούπα είναι πιο χρονοβόρα από το να αρπάζετε το γρήγορο φαγητό από το κατάστημα γύρω από τη γωνία. Η άρνηση γλυκών, αλκοόλ ή τσιγάρων, ειδικά όταν όλοι γύρω μας τους απολαμβάνουν, μπορεί να είναι δύσκολη», είπε.
 
«Αλλά για πολλούς από εμάς μπορεί να έρθει η μέρα όταν αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα υγείας και ο γιατρός μας εξηγεί ότι μια μικρή προσπάθεια νωρίτερα στη ζωή θα μας είχε σταματήσει να χρειαζόμαστε δαπανηρές και δυσάρεστες ιατρικές διαδικασίες ή να πρέπει να βασιζόμαστε σε μια ποικιλία φαρμάκων. Και ξαφνικά αρχίζουμε να λυπούμαστε που δεν είμαστε πιο πειθαρχημένοι».
 
Το ίδιο συμβαίνει και με τη χρηστή διακυβέρνηση, είπε. «Σήμερα, ορισμένοι μπορεί να θεωρούν ότι οι απαιτήσεις διακυβέρνησης δεν αξίζουν τον απαιτούμενο χρόνο και προσπάθεια. Είναι όμως καλύτερο να κάνουμε τώρα όλες τις απαραίτητες αλλαγές από το να αντιμετωπίσουμε αργότερα μια σοβαρή "διάγνωση" από τους ευρωπαίους τραπεζικούς επόπτες».
 
Της Γεωργίας Χαννή