You are here

Ο ανταγωνισμός πιέζει τα επιτοκιακά περιθώρια τραπεζών

17/01/2020 07:26

Ο εντεινόμενος ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών περιορίζει τα επιτοκιακά περιθώρια τους, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, χωρίς όμως να επηρεάζει τη συνολική πορεία του δανεισμού.

Στο πλαίσιο της δημοσίευσης της έρευνας τραπεζικών χορηγήσεων, η Κεντρική Τράπεζα επισημαίνει ότι η μείωση του περιθωρίου των τραπεζών για συνήθη δάνεια αφορά τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά.

Η ΚΤ επισημαίνει ότι η μικρή μείωση του περιθωρίου των τραπεζών για τα συνήθη δάνεια, λόγω κυρίως της άσκησης πιέσεων από τον ανταγωνισμό δεν επηρεάζει τους συνολικούς όρους και προϋποθέσεις για τη χορήγηση δανείων ή πιστωτικών ορίων προς τις επιχειρήσεις, και κατ’ επέκταση ούτε τη συνολική πορεία του δανεισμού.

Σημειώνεται ότι, παρά το γεγονός ότι οι συνολικοί όροι και προϋποθέσεις παραμένουν αμετάβλητοι, η άσκηση πιέσεων από τον ανταγωνισμό οδηγεί σε γενικότερη μείωση των δανειστικών επιτοκίων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΚΤ, το επιτόκιο που αφορά καταναλωτικά δάνεια ανέρχεται στο 3,00%. Το επιτόκιο που αφορά δάνεια για αγορά κατοικίας περιορίζεται στο 2,10%.

Το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά μέχρι €1 εκ. διαμορφώνεται στο 3,52% και το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά άνω του €1 εκ. στο 2,91%.

Η μείωση των περιθωρίων των τραπεζών επηρεάζει αρνητικά την κερδοφορία τους.

Όσον αφορά τη ζήτηση για δάνεια παρουσιάζει κάμψη. Η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια παρουσίασε μικρή μείωση το τρίτο τρίμηνο του 2019 ενώ για τα στεγαστικά και καταναλωτικά δεν παρουσίασε μεταβολή.

Αναφορικά με τα κριτήρια για τη χορήγηση δανείων, συνεχίζουν να παραμένουν σταθερά στα αυστηρότερα επίπεδα που έφθασαν το τέταρτο τρίμηνο του 2014.

Της Γεωργίας Χαννή