You are here

Ο Αβέρωφ έπιασε στον ύπνο τράπεζες και επόπτες

15/01/2021 06:37

Στον ύπνο φαίνεται να έχει πιάσει τις τράπεζες και τους επόπτες η χθεσινή δήλωση του πρόεδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ότι η κυβέρνηση προχωρεί σε εκπόνηση του Εστία 2 για να δώσει σωσίβιο σε περίπου 500 δανειολήπτες, οι οποίοι δήλωσαν συμμετοχή στο σχέδιο, αλλά δεν πληρούν το κριτήριο βιωσιμότητας για να προστατεύσουν την πρώτη τους κατοικία.

Οι δηλώσεις Αβέρωφ, πυροδότησαν συζητήσεις και έντονο προβληματισμό στα ανώτατα επιτελεία των τραπεζών και στα αντίστοιχα της Κεντρικής Τράπεζας καθώς, μία τέτοια απόφαση, όπως δήλωσαν στη StockWatch ανώτατα στελέχη τραπεζών, θα πρέπει να τύχει της έγκρισης των εποπτικών αρχών στη Φρανκφούρτη.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ αποκάλυψε χθες ότι με βάση το Εστία 2 οι πολύ ευάλωτες ομάδες θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν πολύ λιγότερη δόση. Το κράτος, είπε, θα συνεισφέρει περισσότερα και οι τράπεζες θα επωμίζονται επιπρόσθετο κόστος.

Οι δηλώσεις Α. Νεοφύτου έγιναν μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ και βουλευτές του κόμματος, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει ο ΔΗΣΥ να πείσει κόμματα της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο υπουργός Oικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης διευκρίνισε στη StockWatch ότι δεν πρόκειται για δεύτερο σχέδιο Εστία. Το εγχείρημα αυτό, είπε ο ΥΠΟΙΚ, αφορά ευάλωτους δανειολήπτες, που έχουν αιτηθεί συμμετοχής στο υφιστάμενο σχέδιο Εστία.

Πάντως, σύμφωνα με τα κριτήρια και τους κανονισμούς της ΕΚΤ, οι τράπεζες δεν μπορούν να παρέχουν πιστωτικές διευκολύνσεις ή επιδότηση δόσεων ή ακόμη να προβαίνουν σε αναδιαρθρώσεις δανείων πελατών τους, των οποίων τα δάνεια είναι μη εξυπηρετούμενα και οι ίδιοι, τεκμηριωμένα είναι μη βιώσιμοι δανειολήπτες.

Σημειώνεται ότι τα κριτήρια στο πρώτο σχέδιο Εστία καθιστούσαν σαφές ότι θα εγκρίνονταν μόνο οι βιώσιμοι δανειολήπτες.

Σε περιπέτειες το εγχώριο τραπεζικό σύστημα

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών και αντίστοιχα της εγχώριας εποπτικής Aρχής, η πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει χέρι βοηθείας σε ευάλωτους δανειολήπτες, είναι μεν αποδεχτό κοινωνικό μέτρο, αλλά την ίδια ώρα, όπως υποστήριξαν, ενδέχεται να βάλει σε περιπέτειες το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Διερωτήθηκαν κατά πόσο η Κεντρική Τράπεζα είναι κοινωνός αυτών των προθέσεων της κυβέρνησης κι αν είναι ενήμερες η ΕΚΤ και η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ για να αποδεχθούν μία τέτοια χαλάρωση.

Επιπρόσθετα, υπέδειξαν τον κίνδυνο που ελλοχεύει να υποβαθμιστεί το αξιόχρεο της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς, κατά την άποψη τους, οι οίκοι αξιολόγησης θα επιμετρήσουν αρνητικά το ενδεχόμενο οι μεν εγχώριες τράπεζες να επιδοτούν δόσεις ή να προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις δανείων μη βιώσιμων δανειοληπτών και από την άλλη, ο φορολογούμενος συνεπής δανειολήπτης να καλείται να επωμιστεί την αποπληρωμή δόσεων για μη φερέγγυους δανειολήπτες και στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Τι είχε υποδείξει το ΔΝΤ

Είναι ενδεικτική η υπόδειξη του ΔΝΤ σε έκθεση του τον Δεκέμβριο του 2019, μετά την έγκριση του σχεδίου Εστία.

Σημείωνε το ΔΝΤ: «Η ελαχιστοποίηση του ηθικού κινδύνου που ενυπάρχει στο σχέδιο Εστία, είναι σημαντική προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι φορολογούμενοι πολίτες δεν καλούνται να επιδοτήσουν τα άτομα που μπορούν να εξυπηρετήσουν τις υποθήκες τους».

Τεχνοκράτες των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας που έχουν γνώση των διευκολύνσεων που μελετούνται σε σχέση με τους ευάλωτους δανειολήπτες, ανέφεραν στη StockWatch ότι η επιλογή των ευπαθών δανειοληπτών που αιτήθηκαν συμμετοχής στο υφιστάμενο σχέδιο Εστία είναι καλά στοχευμένη και τεκμηριωμένη.

Διαβεβαίωσαν ότι πρόκειται, όντως, για μη βιώσιμους δανειολήπτες των οποίων το εγγυημένο τους εισόδημα αρκεί μόνο για την επιβίωση τους.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισαν ότι ο αριθμός των εν λόγω δανειοληπτών δεν ξεπερνά τους 500 και το οποιοδήποτε κόστος για το κράτος ακόμη και για τις τράπεζες δεν θα είναι απαγορευτικό.

Υποστήριξαν πως έτσι και αλλιώς, τα δάνεια των επηρεαζόμενων δανειοληπτών ήταν «παρκαρισμένα» σε κατηγορία ΜΕΔ, χωρίς προοπτική αποπληρωμής και ενδεχόμενης διαγραφής τους.

Με αυτή την πιθανή διευθέτηση, όπως υπέδειξαν, οι τράπεζες θα επωμιστούν ένα μέρος της δόσης, την ίδια ώρα όμως ένα δάνειο το οποίο είχε τερματιστεί, ενεργοποιείται παρέχοντας μάλιστα, προοπτική στις τράπεζες να εξασφαλίσουν, από το πουθενά, ένα μικρό ή μεγάλο μέρος του, κάτι το οποίο θα επηρεάσει θετικά τους ισολογισμούς τους.

Οι ίδιοι τεχνοκράτες παρατήρησαν ότι αν οι τράπεζες είχαν την ευχέρεια να πωλήσουν τα δάνεια αυτά, θα το είχαν ήδη πράξει,προσφέροντας στα επενδυτικά ταμείαπιο χαμηλή τιμή. 

Αυτό, όπως σημείωσαν, δεν έγινε και επομένως οι τράπεζες θα πρέπει να είναι ανοικτές στο να αναλάβουν έστω αυτό το μικρό μέρος των δόσεων των ευπαθών δανειοληπτών.

Το ΥΠΟΙΚ δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τη φόρμουλα σε σχέση με τα ποσοστά που θα αναλογούν στο κράτος, στις τράπεζες και στους επηρεαζόμενους δανειολήπτες.

Σημειώνεται ότι βασική προϋπόθεση για να υποβληθεί αίτηση στο σχέδιο Εστία, ήταν το κόστος της κατοικίας να μην υπερβαίνει τις €350 χιλ. και τα περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη να μην υπερβαίνουν το 80% της αξίας της πρώτης κατοικίας.

Στο υφιστάμενο σχέδιο Εστία υποβλήθηκαν αρχικά 6,800 αιτήσεις δανειοληπτών και γύρω σο 50% αυτών απορρίφθηκε καθότι δεν πληρούσε τα απαιτούμενα κριτήρια.

Του Λεύκου Χρίστου