You are here

O. Gatzke: Μηνύματα προς συντεχνίες, τραπεζίτες και πολιτικούς

08/12/2021 12:48

Μηνύματα προς τραπεζίτες και συντεχνίες για την ανάγκη περιορισμού του εργατικού κόστους που επωμίζονται οι τράπεζες, απέστειλε ο CEO της Ελληνικής Τράπεζας Oliver Gatzke από το βήμα του 9ου Banking Forum & Fintech Expo.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Gatzke αναφέρθηκε στο θέμα του κόστους για το οποίο τόνισε ότι «πρέπει να κάνουμε κάτι». Αναφέρθηκε στο παράδειγμα της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ολλανδίας που όπως είπε, κατέχει περισσότερα περιουσιακά στοιχεία από όλες τις κυπριακές τράπεζες μαζί και διαθέτει περίπου 100 υποκαταστήματα.

Υπέδειξε ότι είναι ξεκάθαρη κατεύθυνση η μείωση του αριθμού τραπεζικών υποκαταστημάτων και των τραπεζικών υπαλλήλων, ώστε να γίνουν οι τράπεζες πιο ανταγωνιστικές, χαρακτηρίζοντας το κόστος μισθοδοσίας υπερβολικά ψηλό, ανελαστικό και συχνά μη αναστρέψιμο.

«Γι’ αυτό - και αυτό είναι πολύ σημαντικό- η εμπλοκή και η εποικοδομητική στάση των συντεχνιών και άλλων παραγόντων, είναι εξαιρετικά κρίσιμη», τόνισε.

Τέλος στην εποχή μεγάλων αυξήσεων και γενναιόδωρων σχεδίων εξόδου

«Κατά την άποψή μου», πρόσθεσε ο κ. Gatzke, «η εποχή των μεγάλων αυξήσεων και των πολύ γενναιόδωρων σχεδίων αποχώρησης, πρέπει να τελειώσει».

«Και εύχομαι -και αυτό αποτελεί μήνυμα προς τους συναδέλφους μου-, ότι ο τραπεζικός τομέας στην Κύπρο, είναι ενωμένος προς αυτή την κατεύθυνση», είπε.

Στο κλείσιμο της ομιλίας του, ο κ. Gatzke υπέδειξε ότι τρεις πρέπει να είναι οι βασικές προτεραιότητες του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο.

Πρώτον, το να ξεπεραστούν περιορισμοί για βελτίωση της πιστωτικής κατάστασης των τραπεζών, δεύτερον, η βελτίωση των εργασιακών σχέσεων και το να διασφαλιστεί πως η ανάπτυξη του εργατικού κόστους είναι ευθυγραμμισμένη με την μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του τομέα και τρίτο, το να τεθεί ο πελάτης και όχι η γραφειοκρατία στο επίκεντρο.

Μηνύματα και προς τους πολιτικούς

Ο κ. Gatzke έστειλε μηνύματα και προς τον πολιτικό κόσμο, επισημαίνοντας ότι στις επόμενες εκλογές, οι πολιτικοί πρέπει να είναι ξεκάθαροι σε ότι αφορά τον ρόλο των τραπεζών στην κυπριακή οικονομία.

Τόνισε «την αξία του τραπεζικού συστήματος για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας και την ευημερία των ανθρώπων», σημειώνοντας ότι οι τράπεζες στήριξαν τη χώρα κατά την πανδημική κρίση και χαρακτήρισε «ξεκάθαρο», ότι η επιτυχία και ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας εξαρτάται από την ισχύ του τραπεζικού τομέα.

Όπως ανέφερε η οικονομία ανακάμπτει ωστόσο, οι τράπεζες δεν είναι ακόμα σε επενδυτική βαθμίδα, με βάση τους οίκους αξιολόγησης, κάτι που τόνισε ότι πρέπει να ξεπεραστεί από «όλους μαζί», τράπεζες, πολιτικούς και άλλους φορείς.

Της Μαρίας Χαμπή