You are here

ΟΧΣ: Εξετάστηκαν αιτήσεις αναστολής δόσεων για 1000 δάνεια

28/04/2020 13:32

Αιτήσεις που αντιστοιχούν σε περίπου 1.000 δάνεια έχει επεξεργαστεί μέχρι σήμερα ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης (ΟΧΣ) στο πλαίσιο εφαρμογής του διατάγματος του Υπουργού Οικονομικών για αναστολή δόσεων δανείων, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Ανδρέας Γεωργίου, ο οποίος εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση ότι μέχρι τα μέσα Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των υπόλοιπων υφιστάμενων αιτήσεων, που αντιστοιχούν σε 1.500 δάνεια.

Ο κ. Γεωργίου είπε ότι οι συνολικές αιτήσεις για αναστολή δόσεων δανείων ανήλθαν στις 5.500 μέχρι σήμερα και αντιστοιχούν σε περίπου 2.500 δάνεια.
 
Αυτή η διαφορά στον αριθμό αιτήσεων και δανείων οφείλεται, όπως εξήγησε ο κ. Γεωργίου, στο γεγονός ότι κάθε δάνειο έχει συνήθως δύο τουλάχιστον συνοφειλέτες.
 
Ο Διευθυντής του ΟΧΣ είπε ακόμη ότι η ροή νέων αιτήσεων είναι ιδιαίτερα χαμηλή (50-60 αιτήσεις ημερησίως), κάτι που καταδεικνύει, όπως σημείωσε, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των δανειοληπτών που είχε απόλυτη ανάγκη την αναστολή δόσεων έχει ήδη αποστείλει τις αιτήσεις της.
 
Επιπλέον, ο κ. Γεωργίου είπε ότι από τα συνολικά 2.500 δάνεια, έχουν ήδη τύχει επεξεργασίας τα 1.000, εκ των οποίων «τα 800 έχουν εγκριθεί και προχώρησε η αναστολή δόσεων γιατί αυτά πληρούν τις προϋποθέσεις που περιλαμβάνονται στο διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών για την αναστολή δόσεων δανείων».
 
Πρόσθεσε ότι οι αιτήσεις που αφορούν τα υπόλοιπα 200 δάνεια έχουν απορριφθεί γιατί οι δανειολήπτες είχαν καθυστερημένες δόσεις, πέραν των 30 ημερών.
 
Ανέφερε επίσης ότι για τα 800 δάνεια που έχουν εγκριθεί θα αποσταλεί εντός των ημερών σχετική ενημερωτική επιστολή προς τους δανειολήπτες στην οποία θα αναφέρεται ότι έχουν εγκριθεί και ότι έχει ήδη γίνει η αναστολή των δόσεων τους.
 
Τέλος, ο κ. Γεωργίου είπε στο ΚΥΠΕ ότι σχετική ενημερωτική επιστολή θα λάβουν και οι δανειολήπτες που έχει απορριφθεί η αίτηση τους και στην οποία «εκτός από τους λόγους της απόρριψης της αίτησης τους, θα παροτρύνονται να αποταθούν στην Μονάδα Διαχείρισης Καθυστερήσεων Δανείων του ΟΧΣ για να προβούν στην κανονική διαδικασία ρύθμισης του δανείου τους (αναδιάρθρωση) στην οποία θα περιλαμβάνεται και η αναστολή δόσεων δανείου για το 2020 όπου χρειάζεται».