You are here

ΟΧΣ: Β' φάση διαγωνισμού για πλατφόρμα διαχείρισης ΜΕΔ

04/03/2021 16:52

Στην προκήρυξη της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού για την διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) θα προχωρήσει ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης (ΟΧΣ), αμέσως μόλις δημοσιευθεί ο ήδη εγκεκριμένος από τη Βουλή προϋπολογισμός του Οργανισμού για το 2021 στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του ΟΧΣ Ανδρέας Γεωργίου είπε ότι με τη δημοσίευση του προϋπολογισμού, «ο οργανισμός θα προχωρήσει άμεσα με την προκήρυξη της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού για κατακύρωση προσφοράς που αφορά στη διαχείριση ΜΕΔ από εξειδικευμένο διαχειριστή πλατφόρμας δανείων, ο οποίος θα έχει γνώσεις και εμπειρίες που στερείται ο ΟΧΣ και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες εκποιήσεων όσο και ανταλλαγή δανείων με ακίνητα».

«Τούτο δεν σημαίνει ότι ο διαχειριστής δεν θα ασχολείται και με προτάσεις αναδιαρθρώσεων δανείων στα πλαίσια των πολιτικών του οργανισμού», υπογράμμισε, σημειώνοντας επί του προκειμένου πως «η πλατφόρμα θα ασχολείται και με προτάσεις για βιώσιμες αναδιαρθρώσεις οι οποίες, εφόσον τις αποδέχονται οι δανειολήπτες, θα διαβιβάζονται στον οργανισμό για υλοποίηση».
 
Παράλληλα, ο ΓΔ του ΟΧΣ εξέφρασε την εκτίμηση πως ο διαχειριστής/πλατφόρμα θα αναλάβει το έργο περί το Καλοκαίρι ή το αργότερα αρχές Σεπτεμβρίου.
 
Ειδικό σχέδιο «Ηρακλής» για δανειολήπτες με ΜΕΔ

Αναφέροντας ότι τα δάνεια του ΟΧΣ είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία στεγαστικά δάνεια και κυρίως δάνεια με εξασφάλιση πρώτη κατοικία, ο κ. Γεωργίου είπε στο ΚΥΠΕ ότι «επειδή ο οργανισμός επιθυμεί να παράσχει μια τελευταία ευκαιρία στους δανειολήπτες, οι οποίοι είναι μόνιμα απόντες από τα ταμεία του οργανισμού και έχουν ΜΕΔ με εξασφάλιση πρώτη κατοικία, έχουμε αποφασίσει να προσφέρουμε το ειδικό σχέδιο «Ηρακλής» για δανειολήπτες που σύναψαν δάνεια μέχρι τον Μάρτιο του 2013 και στις 31 Δεκεμβρίου του 2020 το υπόλοιπο τους ήταν πέραν των 50.000 ευρώ και παρουσίαζαν καθυστερήσεις πέραν των 360 ημερών».
 
«Εφόσον η κατοικία που χρηματοδοτήθηκε αποτελεί τα τελευταία τρία χρόνια την κύρια κατοικία των δανειοληπτών, θέλουμε να δώσουμε μια ευκαιρία μέσα από διαγραφή σημαντικού μέρους των τόκων από την αρχή εκταμίευσης του δανείου μέχρι και το τέλος του 2020, είτε για πλήρη εξόφληση του υπόλοιπου του δανείου είτε για βιώσιμη αναδιάρθρωση του δανείου έτσι ώστε να αποφύγουμε την παραπομπή του δανείου στην πλατφόρμα η οποία στους όρους εντολής της θα έχει και τις εκποιήσεις», διευκρίνισε.
 
Ο ΓΔ του ΟΧΣ κάλεσε τους δανειολήπτες να αξιοποιήσουν το σχέδιο «Ηρακλής», «ιδιαίτερα τους δανειολήπτες που πληρούσαν τα κριτήρια του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ και για σειρά λόγων δεν προσήλθαν να υποβάλουν αίτηση να ενταχθούν στο ΕΣΤΙΑ».
 
Ταυτόχρονα, ο κ. Γεωργίου κάλεσε να υποβάλουν αίτηση για το «Ηρακλής» και δανειολήπτες που δεν πληρούσαν τα κριτήρια του ΕΣΤΙΑ, αλλά το δάνειο τους έχει εξασφάλιση την κύρια κατοικία τους.