You are here

Οι αιτίες για την μικρή ανταπόκριση στο σχέδιο Εστία

03/12/2019 10:29

Τους βασικότερους λόγους που η ανταπόκριση των δανειοληπτών στο Σχέδιο Εστία δεν είναι μέχρι στιγμής η αναμενόμενη, παραθέτει ο Σύνδεσμος Προστασίας Πρώτης Κατοικίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου, «όπως είναι γνωστό από τις αρχές Σεπτεμβρίου τρέχουν οι αιτήσεις για το Σχέδιο Εστία, με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα να απέχουν πολύ από τα αναμενόμενα, μιας και τα τελευταία στοιχεία κάνουν λόγο για ένα αριθμό αιτήσεων κοντά στις 1,200 έναντι του αρχικού υπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών που αναφερόταν σε 12,000 δυνητικά επιλέξιμα άτομα».

«Σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε τους λόγους που η ανταπόκριση των επηρεαζόμενων δεν είναι μέχρι στιγμής η αναμενόμενη, έχουμε επικοινωνήσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες με πολλούς δανειολήπτες και παραθέτουμε πιο κάτω τους βασικότερους λόγους που έχουμε εντοπίσει», προστίθεται.

Ο Σύνδεσμος κάνει αρχικά λόγο για παραπληροφόρηση για τους όρους του Σχεδίου σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «πριν ακόμη ξεκινήσει το Σχέδιο Εστία πολλοί έτρεξαν να το καταδικάσουν για τους δικούς τους λόγους».

«Έχουμε όλοι ακούσει και διαβάσει τους αρχικούς χαρακτηρισμούς του Σχεδίου ως ‘Σχέδιο ληστεία’ όπως και τις διάφορες ανακρίβειες, ότι για την αίτηση χρειάζεται να πληρώσει ο αιτητής ένα τεράστιο ποσό που κυμαίνεται από €1,000 μέχρι και €5,000, κάτι που καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα», αναφέρει ο Σύνδεσμος.

Αναφέρει επίσης ότι «έχουμε επίσης ακούσει και διαβάσει την πολύ στοχευμένη ανακρίβεια ότι με την ένταξη στο Σχέδιο, ο δανειολήπτης αναγνωρίζει το οφειλόμενο ποσό ως νόμιμο ποσό χρέους, κάτι το οποίο δεν ισχύει».

«Το πλέον και πιο τραγικό που έχουμε ακούσει είναι ότι το Σχέδιο Εστία, που σκοπό έχει την προστασία της κύριας κατοικίας, έχει ως απώτερο σκοπό να ξεγελάσει τους δανειολήπτες στο να χάσουν την κατοικία τους με το πρόσχημα ότι αν κάποιος δεν τηρεί τους όρους αποπληρωμής θα οδηγηθεί σε πλειστηριασμό», προσθέτει.

Ο Σύνδεσμος κάνει, επίσης, λόγο για έλλειψη εμπιστοσύνης προς τα πιστωτικά ιδρύματα λόγω κακών πρακτικών, σημειώνοντας ότι «έχοντας ο κάθε ένας από μας βιώσει την ανεξέλεγκτη ασυδοσία των τραπεζών όπως και την εφαρμογή πολύ κακών πρακτικών από μέρους τους στο παρελθόν, πολλοί δανειολήπτες δεν μπορούν να εμπιστευτούν εύκολα τα πιστωτικά ιδρύματα».

«Κάτι το οποίο υφίσταται μέχρι και σήμερα, μιας και έχουμε πρόσφατα εντοπίσει σε πολλές περιπτώσεις ότι τραπεζικοί υπάλληλοι που ασχολούνται με αναδιαρθρώσεις τείνουν να αποθαρρύνουν δανειολήπτες από το να αιτηθούν για το Σχέδιο Εστία. Αντιθέτως, τους πιέζουν να αποδεχτούν αναδιαρθρώσεις που οι ίδιοι προτείνουν, έχοντας φτάσει μέχρι και το έσχατο σημείο να τους απειλούν ότι αν δεν αποδεχτούν την αναδιάρθρωση που τους προτείνουν τώρα, σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης τους για το σχέδιο εστία, δεν πρόκειται να τους προτείνουν κάτι άλλο με αποτέλεσμα να οδηγηθούν απευθείας σε πλειστηριασμό», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Σύνδεσμος.

Αναφέρει, επίσης, ότι ένας πολύ μικρός αριθμός των λεγόμενων “στρατηγικών κακοπληρωτών” συνειδητά έχει επιλέξει να μην κάνει την αίτηση για ευνόητους λόγους.

«Κρίνουμε επίσης ότι τα εμπλεκόμενα στο σχέδιο εστία Υπουργεία θα μπορούσαν να κάνουν πολύ πιο αποτελεσματική ενημέρωση του κόσμου για τις παραμέτρους του Σχέδιου και τη συμπλήρωση των αιτήσεων», προσθέτει.

«Νιώθουμε ότι ως Σύνδεσμος Προστασίας Πρώτης Κατοικίας μαζί με την πάντα πολύτιμη συνεργασία με το ΣΥ.ΠΡΟ.ΔΑΤ, έχουμε εξ ολοκλήρου αναλάβει το δύσκολο αυτό ρόλο, με αποτέλεσμα να δεχόμαστε καθημερινά πληθώρα τηλεφωνημάτων και προσωπικές επισκέψεις. Ως Σύνδεσμοι έχουμε δυστυχώς περιορισμένες δυνατότητες μιας και το όλο έργο μας στηρίζεται μόνο σε εθελοντική βάση. Παρόλα αυτά, κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να παρέχουμε ανεξάρτητη ενημέρωση και συμβουλές μέχρι και την τελευταία μέρα των αιτήσεων», καταλήγει η ανακοίνωση.