You are here

Οι αυτόματες αυξήσεις πυροδοτούν κρίση στις τράπεζες

07/10/2019 06:41

Το σύστημα των αυτόματων αυξήσεων και των κριτηρίων αξιολόγησης προαγωγών στον τραπεζικό τομέα το οποίο βρίσκεται στην προμετωπίδα των διεκδικήσεων των τραπεζών και ειδικότερα των δύο συστημικών, της Ελληνικής και της Κύπρου, πυροδότησε τελικά την υποβόσκουσα εδώ και τρία χρόνια εργατική κρίση στον τραπεζικό τομέα.

Η ΕΤΥΚ εξήγγειλε 24ωρη προειδοποιητική απεργία στην Ελληνική Τράπεζα την ερχόμενη Παρασκευή αξιώνοντας από την εργοδοτική πλευρά την παραχώρηση προς τα μέλη του προσωπικού της ΗΒ την ετήσια προσαύξηση και την ΑΤΑ, αίτημα το οποίο η συντεχνία έχει θέσει από τη λήξη της συλλογικής σύμβασης στις 31 Δεκεμβρίου του 2018.

Η συντεχνία με σχετική ανακοίνωση της επικαλείται παρέμβαση της υπουργού εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου, η οποία, σύμφωνα με την ΕΤΥΚ «έχει δηλώσει ξεκάθαρα στη διοίκηση της τράπεζας πως είναι υποχρεωμένη να παραχωρήσει την ετήσια προσαύξηση και την ΑΤΑ, με βάση τις υφιστάμενες συμφωνίες».

Το υπουργείο εργασίας, όπως έχει διασταυρώσει η StockWatch μιλώντας με ανώτατα στελέχη του, επιβεβαιώνει αυτή τη θέση και ότι η κ. Αιμιλιανίδου έχει υποδείξει στη διεύθυνση της Ελληνικής Τράπεζας να εφαρμόσει την υποχρέωση της που προκύπτει μέσα από τη συλλογική σύμβαση.

Ωστόσο, η διεύθυνση της Ελληνικής Τράπεζας, θεωρεί ότι η εφαρμογή της σχετικής πρόνοιας της σύμβασης, θα αφήσει για άλλη μία φορά στο ράφι την ανάγκη να αλλάξει το απηρχαιωμένο, κατά την έκφραση της, σύστημα των αυτόματων αυξήσεων, το οποίο δεν επιβραβεύει τον ικανό και παραγωγικό υπάλληλο.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας Ιωάννης Μάτσης, σε πρόσφατες δηλώσεις του στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της StockWatch, εξέφρασε την άποψη ότι το σύστημα των αυτόματων αυξήσεων δεν είναι ορθό.

«Αυτό το σύστημα προσπαθούμε να το αλλάξουμε», σημείωσε.

Διευκρίνισε ότι «αναπόφευκτα θα υπάρξει ένα κομμάτι (αυξήσεων) το οποίο θα δοθεί οριζόντια», τονίζοντας παράλληλα ότι «θα πρέπει να αμείβεις την απόδοση και όχι να παραχωρείς αυξήσεις τυφλά σε όλους, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η παραγωγικότητα».

Η ηγεσία της ΕΤΥΚ, όμως, κρατώντας υπό μάλης τη θέση της υπουργού εργασίας, θεωρεί ότι είναι υποχρέωση της τράπεζας να εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα και αν η τράπεζα θεωρεί ότι έχει διεκδικήσεις, υπάρχει, όπως υποδεικνύει η συντεχνία, η διαδικασία της υποβολής αιτημάτων στο πλαίσιο της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης.

Προέχει, κατά την ΕΤΥΚ, η παραχώρηση της ετήσιας προσαύξησης και της ΑΤΑ, όπως προβλέπουν τα συμφωνηθέντα μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι παραγωγικές τάξεις, οι επιχειρηματίες και οι εργοδοτικές οργανώσεις, κρούουν τον κώδωνα για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν εξαιτίας της επερχόμενης κρίσης στον τραπεζικό τομέα και ειδικότερα από την 24ωρη απεργία σε μία εκ των δύο συστημικών τραπεζών.

 «Χρειάζονται νηφάλιες και ψύχραιμες συμπεριφορές διότι ο τραπεζικός τομέας και πόσο μάλλον η οικονομία, δεν έχουν την πολυτέλεια απεργιακών κινητοποιήσεων», σημείωσε με δηλώσεις του στη StockWatch ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου.

Κάλεσε την υπουργό εργασίας ως θεματοφύλακα των εργασιακών σχέσεων, να παρέμβει, όπως πράττει στις πλείστες τέτοιων περιπτώσεων, να φέρει τις δύο πλευρές στο τραπέζι του διαλόγου και να αποφευχθεί η εργατική αναταραχή.

Αναμενόμενη μεσολαβητική παρέμβαση Αιμιλιανίδου

Όπως έχει διαρρεύσει, η υπουργός εργασίας προτίθεται να εκδηλώσει μεσολαβητική παρέμβαση για άρση της διαφαινόμενης μετωπικής σύγκρουσης ΕΤΥΚ και ΗΒ, δεδομένου ότι οι δυο πλευρές θα δώσουν τη συγκατάθεση τους για μία τέτοια κίνηση.

Όπως έχει γράψει η StockWatch, η κ. Αιμιλιανίδου διαβουλεύεται από τις αρχές του έτους με τις ανώτατες διευθύνσεις των τραπεζών και την ΕΤΥΚ, στο πλαίσιο ενός άτυπου διαλόγου, για να εξευρεθούν κοινές συνισταμένες σε επίμαχα ζητήματα, όπως είναι η ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων, ο εκσυγχρονισμός του συστήματος μισθοδοσίας, που αφορά στις αυτόματες αυξήσεις και στο σύστημα των προαγωγών.

Το σύνολο του κόστους των αιτημάτων που έχει θέσει η ΕΤΥΚ για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων που έχουν λήξει ανέρχεται για κάθε έτος στο 5%, εκτός του κόστους της εισφοράς στο ΓεΣΥ που επωμίζονται από τον περασμένο Μάρτιο οι τράπεζες.

Σημειώνεται ότι πέραν από την επικείμενη απεργιακή κινητοποίηση στην Ελληνική Τράπεζα, υπάρχουν ακόμη δύο εστίες εργατικής κρίσης.

Η ΕΤΥΚ έχει προειδοποιήσει με δίωρη στάση εργασίας στην JCC κατηγορώντας τη διοίκηση «για παραβίαση των υφιστάμενων συμφωνιών και το νόμο περί προστασίας των μισθών».

Εξάλλου οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ κάλεσαν τα μέλη τους στην Αλταμίρα, σε 24ωρη απεργία στις 14 Οκτωβρίου αν η εργοδοτική πλευρά, όπως υποστηρίζουν, δεν υλοποιήσει την πρόταση που έχει υποβάλει προς τις συντεχνίες για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης.

Του Λεύκου Χρίστου