You are here

Οι φήμες για ΣΚΤ έβγαλαν μπροστά την ΚΤ

22/01/2018 07:00

Στην πρώτη γραμμή άμυνας της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας μπήκε η Κεντρική Τράπεζα προσπαθώντας να κατευνάσει τη φημολογία και ψιθυρολογία που άρχισε στα πρώτα στάδια της προεκλογικής περιόδου και εντάθηκε όσο πλησιάζουν οι εκλογές.

Μετά από έντονο προβληματισμό που ήταν απόρροια πιέσεων που ασκήθηκαν, καταρχήν από τους πρώην συνεργατιστές που κατέχουν μόλις το 0,8% του μετοχικού κεφαλαίου της ΣΚΤ, από ενδιαφερόμενους καταθέτες της ΣΚΤ, αλλά και από την ίδια την τράπεζα και τον μεγαλομέτοχο που είναι το κράτος, η ΚΤ πείστηκε τελικά ότι θα πρέπει να παρέμβει δημόσια.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, η ΚΤ αντέκρουσε τις φημολογίες και χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα ονομαστικά στη ΣΚΤ, παρέπεμψε σε πρόνοιες σχετικής οδηγίας της ΕΕ με βάση τις οποίες καλύπτονται καταθέσεις των αδειοδοτημένων πιστωτικών ιδρυμάτων έμμεσης και άμεσης εποπτείας.

Υπενθυμίζει επίσης τη σύσταση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που ανέλαβε από τον Νοέμβριο 2014, την άμεση εποπτεία των τραπεζών που θεωρούνται σημαντικές, καθώς και την έμμεση εποπτεία των υπόλοιπων τραπεζών.

Σημειώνει ότι στην περίπτωση της Κύπρου, σημαντικές τράπεζες, στη βάση κριτηρίων της ΕΚΤ, έχουν επιλεγεί η Τράπεζα Κύπρου, η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, η Ελληνική Τράπεζα και η RCB.

Οι φημολογίες σε σχέση με τη ΣΚΤ άρχισαν να κορυφώνονται τις τελευταίες βδομάδες καθώς υποψήφιοι για το προεδρικό αξίωμα, σε δημόσιες παρεμβάσεις τους δεν παρέλειψαν να ασκήσουν έντονη κριτική κατά της κυβέρνησης Αναστασιάδη σε σχέση με τη διαχείριση της ΣΚΤ, της οποία το κράτος κατέχει σχεδόν το 99%.

Ο Σταύρος Μαλάς που μιλούσε την περασμένη Τετάρτη ενώπιον μελών της ΕΤΥΚ, άσκησε κριτική κατά του επόπτη, αλλά και κατά του μεγαλομέτοχου, διότι, όπως είπε, παρέμειναν απαθείς στους ψιθύρους που αναπτύχθηκαν εναντίον της ΣΚΤ.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος μιλώντας επίσης από το ίδιο βήμα την επόμενη μέρα, έκανε λόγο για κομματοκρατία στη ΣΚΤ, προειδοποιώντας ότι η εν λόγω τράπεζα θα πρέπει να εξεύρει κεφάλαια ύψους €200 εκ.

Εξέφρασε ανησυχία κατά πόσο αυτή η τράπεζα θα παραμείνει κυπριακή προβάλλοντας το επιχείρημα ότι στο πλαίσιο άντλησης νέων κεφαλαίων θα απευθυνθεί σε ξένους επενδυτές και θα ακολουθήσει την ίδια μοίρα με τις άλλες συστημικές τράπεζες την Τράπεζα Κύπρου και την Ελληνική.

Οι έντονες φημολογίες σε συνάρτηση με την αυστηρή κριτική που διατυπώνουν υποψήφιοι πρόεδροι σε σχέση με τη ΣΚΤ, σήμαναν συναγερμό τόσο στην ΚΤ, όσο και στο υπουργείο οικονομικών και τη ΣΚΤ.

Όπως ανέφεραν στη StockWatch άτομα που έχουν γνώση των εξελίξεων, η αρχική θέση του υπουργείου οικονομικών, που εκπροσωπεί τον μεγαλομέτοχο στη ΣΚΤ, αλλά και της ΚΤ ήταν να αγνοηθούν οι ψίθυροι.

Η ΕΚΤ φαίνεται να είχε συστήσει να αποφευχθούν επίσημες ανακοινώσεις ή διαψεύσεις.

Τη γραμμή αυτή εν μέρει υιοθέτησε και η ΚΤ μέχρι την περασμένη Παρασκευή καθώς οι ψίθυροι εντάθηκαν.

Στην ανώτατη ηγεσία της ΚΤ προκλήθηκε έντονος προβληματισμός ο οποίος οδήγησε και στην έκδοση σχετικής ανακοίνωσης.

Το υπουργείο οικονομικών αλλά και η ΣΚΤ είδαν με θετικό μάτι την αντίδραση της ΚΤ, την οποία φαίνεται να ανέμεναν εδώ και αρκετές μέρες.

Είναι η δεύτερη δημόσια παρέμβαση της ΚΤ καθώς τον περασμένο Νοέμβριο χαρακτήρισε ως αχρείαστες τις (πολιτικές) συζητήσεις για την κατάσταση των τραπεζών επισημαίνοντας ότι τέτοιες παρεμβάσεις ζημιώνουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και θα ήταν καλό να αποφεύγονται».

Η κεφαλαιακή επάρκεια της ΣΚΤ βρίσκεται σήμερα στο ψηλότερο επίπεδο μεταξύ των εγχώριων συστημικών τραπεζών και ξεπερνά το 15%.

Του Λεύκου Χρίστου