You are here

Οι μαζικές πωλήσεις δανείων αλλάζουν τον χάρτη

24/01/2020 07:34

Δυναμικά στην αγορά και διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των κυπριακών τραπεζών μπαίνουν οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, έχοντας να διαχειριστούν πλέον ενεργητικό πέραν των €14 δισ. 

Με την παρουσία τους, ένα σημαντικό μέρος των δανειστικών χαρτοφυλακίων των τραπεζών έχει μεταφερθεί πλέον εκτός του τραπεζικού συστήματος, δημιουργώντας μια νέα και μεγάλη αγορά διαχείρισης κόκκινων δανείων.

Την Τετάρτη ο νορβηγικός Όμιλος B2 Holding προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας με την Τράπεζα Κύπρου για την εξαγορά χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων απαιτήσεων, ονομαστικής αξίας €400 εκ., το οποίο αποτελείται από καταναλωτικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις.  Η Τρ. Κύπρου δεν έχει ανακοινώσει την πράξη.

Είναι η δεύτερη πράξη που κάνει ο συγκεκριμένος όμιλος στην Κύπρο.  Το 2018 η Β2 Kapital Cyprus, 100% θυγατρική της Νορβηγικής Β2 Holding ASA, εξαγόρασε το 2018 χαρτοφυλάκιο ΜΕΔ ύψους €144 εκ. και από την Ελληνική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, το σύνολο των αδειοδοτημένων εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων είναι επτά.

Η ΑPS είναι η τελευταία εταιρεία που αδειοδοτήθηκε από την ΚΤ με ημερομηνία έκδοσης την 21η Ιουνίου. Η APS αγόρασε από την Τράπεζα Κύπρου ένα μικρό χαρτοφυλάκιο ανεξασφάλιστων μη εξυπηρετούμενων δανείων αξίας €245 εκ.

Στον κατάλογο των αδειοδοτημένων εταιρειών βρίσκονται επίσης η Cac Coral, στην οποία έχουν μεταφερθεί τα ΜΕΔ €400 εκ. της Εθνικής Τράπεζας και οι δύο εταιρείες της Τράπεζας Κύπρου, CYMC III και Gordian Holdings στην οποία μεταφέρθηκαν τα ΜΕΔ του Helix 1.
 
Στον κατάλογο περιλαμβάνεται επίσης η Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων, η οποία είναι θυγατρική της Συνεργατικής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων Λτδ, που αποτελεί την διάδοχο οντότητα της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.

Tα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) της πρώην Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας ανήκουν στην ΣΕΔΙΠΕΣ και τα διαχειρίζεται η ΚΕΔΙΠΕΣ, μέσω της Altamira Asset Management Cyprus.

Όπως αναφέρεται και στα στοιχεία οικονομικής διαχείρισης, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2019 τα ΜΕΔ ήταν €6.570 δισ.

Συμφωνία συνεργασίας μακροχρόνιας διάρκειας με την εταιρεία doValue υπέγραψε και η Alpha Bank με σκοπό τη διαχείριση χαρτοφυλακίου της τράπεζας στην Κύπρο, το οποίο περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία, συνολικής λογιστικής αξίας €3,2 δισ. περίπου.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η doValue προβλέπεται να συστήσει μία εξειδικευμένη εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην Κύπρο, στην οποία θα μεταβιβαστεί η υφιστάμενη δραστηριότητα της Alpha Bank στην Κύπρο ως προς τον τομέα αυτό, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Της Γεωργίας Χαννή