You are here

Οι τράπεζες δυσκολεύονται να διαθέσουν τα €14 δισ. ρευστότητας

05/12/2019 07:10

Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη διάθεση της πλεονάζουσας τραπεζικής ρευστότητας αναδεικνύουν τα νέα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, με την πιστωτική επέκταση το 2019 να περιορίζεται σε μονοψήφιο αριθμό, παρά τη μεγάλη ρευστότητα στα τραπεζικά ταμεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τα νέα δάνεια που έδωσαν οι τράπεζες περιορίστηκαν στα €2,7 δισ., παρουσιάζοντας μικρή αύξηση 5,3% σε σχέση με πέρσι.

Οι τράπεζες διαθέτουν στα ταμεία τους πλεονάζουσα ρευστότητα €14 δισ., καθώς οι πωλήσεις και διαγραφές δανείων σε συνδυασμό με τις αλλαγές που επέφερε στο σύστημα η διάλυση του Συνεργατισμού, έχουν μειώσει σημαντικά τα δανειστικά τους υπόλοιπα, την ίδια στιγμή που οι καταθέσεις πελατών αυξάνονται.

Παρά τη μεγάλη ρευστότητα που υπάρχει, οι τράπεζες δυσκολεύονται να βρουν βιώσιμους δανειολήπτες να διαθέσουν νέα δάνεια, καθώς περίπου οι μισοί ιδιώτες και πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ως αποτέλεσμα, κάποιες από τις μεγάλες τράπεζες κάνουν σχέδια για επένδυση της πλεονάζουσας τους ρευστότητας σε επενδύσεις εκτός Κύπρου, ώστε να αποφύγουν το πέναλτι που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις καταθέσεις που οι κυπριακές τράπεζες «σταθμεύουν» στη Φρανκφούρτη.

Η δυστοκία των τραπεζών στη διάθεση νέων δανείων είναι ακόμα πιο μεγάλη αν ληφθεί υπόψιν το βελτιωμένο μακροοικονομικό περιβάλλον αλλά και τα ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια δανείων που προσφέρουν οι τράπεζες.

Συγκεκριμένα, το σύνολο των δανείων που διοχέτευσαν οι τράπεζες σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εκτός των αναδιαρθρώσεων, διαμορφώθηκε στα €2682 εκ. από €2547 εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο σημειώνοντας σχετικά μικρή αύξηση 5,3%.

Τα νέα επιχειρηματικά δάνεια παρουσιάζουν αύξηση 5,6%.  Ανήλθαν στα €1650 εκ. από €1563 εκ., αριθμοί που δείχνουν την σχετικά ήπια διάθεση των επιχειρήσεων για νέα ανοίγματα.

Τα νέα δάνεια προς νοικοκυριά παρουσίασαν αύξηση 4,8% καθώς ανήλθαν στα €1031 εκ. από €984 εκ., παρά τα ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια που υπάρχουν για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

Αναφορικά με τις αναδιαρθρώσεις στα νοικοκυριά, μειώθηκαν στα €100,4 εκ. από €122,4 εκ. ενώ στις επιχειρήσεις αυξήθηκαν στα €341,6 εκ. από €144,8 εκ.

Επιτόκια

Η παραχώρηση νέων δανείων παρατηρείται την ώρα που τα δανειστικά επιτόκια βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Το επιτόκιο που αφορά δάνεια για αγορά κατοικίας υποχώρησε στο 2,08%, σε σύγκριση με 2,13% τον προηγούμενο μήνα.

Το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά μέχρι €1 εκ. κατέγραψε σημαντική μείωση στο 3,08%, σε σύγκριση με 3,37% τον προηγούμενο μήνα. Το επιτόκιο που αφορά δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες για ποσά άνω του €1 εκ. παρουσίασε σημαντική πτώση στο 3,01%, σε σύγκριση με 3,37% τον προηγούμενο μήνα.

Το επιτόκιο για καταθέσεις προθεσμίας έως ενός έτους από νοικοκυριά παρουσίασε μείωση στο 0,12%, σε σύγκριση με 0,16% τον προηγούμενο μήνα.

Το αντίστοιχο επιτόκιο για καταθέσεις από μη χρηματοδοτικές εταιρείες σημείωσε άνοδο στο 0,31%, σε σύγκριση με 0,13% τον προηγούμενο μήνα.

γ.χ.