You are here

Οι τρεις προκλήσεις των τραπεζών μετά την πανδημία

08/09/2021 06:55

Τρεις βασικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και που αποτελούν τις σημαντικότερες πτυχές της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας, απαριθμεί ο CEO της ομοσπονδίας Wim Mijs.

Σε ομιλία του, η οποία έγινε αποκλειστικά για τις ανάγκες της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Τραπεζών, που πραγματοποιείται φέτος, όπως και πέρσι, ηλεκτρονικά κατά το τελετουργικό κομμάτι της, ο κ. Mijs αναφέρθηκε στις προσπάθειες δημιουργίας του αναγκαίου κανονιστικού περιβάλλοντος, που θα βοηθήσει τη μετάβαση των τραπεζών στο μέλλον.

Αναφερόμενος στις κυπριακές τράπεζες, είπε ότι από την εμφάνιση της πανδημίας, έχουν δείξει την ανθεκτικότητά τους.

Η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Τραπεζών πραγματοποιείται σήμερα.

Μια από τις βασικές μελλοντικές προκλήσεις για το τραπεζικό σύστημα, στις οποίες αναφέρεται ο κ. Mijs, είναι η εφαρμογή της κεφαλαιακής συμφωνίας (Basel III) στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Πρόσθεσε ότι οι τράπεζες στο μέλλον θα πρέπει να διατηρούν ψηλότερα επίπεδα κεφαλαίων και πως είναι σημαντική η συνεργασία για τη διαχείριση της οικονομικής ανάκαμψης.

Υπέδειξε ότι οι καλές εταιρείες θα πρέπει να αναπτυχθούν και να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια μετά την πανδημία, ενώ οι κακές εταιρείες να διαλυθούν με νομικά σωστό τρόπο μέσω πτώχευσης.

Σε ότι αφορά τα μορατόριουμ, είπε ότι παρά την προσωρινή ανακούφιση που προσέφεραν, έχουν άμεση αρνητική επίδραση στα κεφαλαιακά επίπεδα τραπεζών και τόνισε την ανάγκη επίτευξης της σωστής ισορροπίας μεταξύ χρηματοοικονομικής σταθερότητας και ανάκαμψης.

Οι άλλες δύο προκλήσεις στις οποίες αναφέρεται, αφορούν στη βιώσιμη και στην ψηφιακή μετάβαση, για τις οποίες ετοιμάζονται νομοθετικές προτάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που θα επηρεάσουν τη λειτουργία των τραπεζών.

Κρίσιμος χαρακτηρίζεται ο ρόλος των τραπεζών στη χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης μέσω επενδύσεων, δανεισμού και κατάλληλης διαχείρισης κινδύνων. Η πράσινη μετάβαση, όπως αναφέρει ο κ. Mijs, θα πρέπει να γίνει με επείγον, αλλά συντεταγμένο τρόπο, υπογραμμίζοντας ότι η βιώσιμη μετάβαση βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της Ευρώπης.

Σε ότι αφορά την ψηφιακή μεταμόρφωση των τραπεζών, ήδη όπως είπε, οι τράπεζες σχεδιάζουν νέες λύσεις και υπηρεσίες, κάτι που απαιτεί επανεξέταση ευκαιριών και προκλήσεων.

Σημείωσε ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι ανεπαρκές για την ψηφιακή μετάβαση, η οποία χαρακτηρίζεται ως στρατηγικής σημασίας για τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τόνισε πως η πανδημία, επιτάχυνε την ανάγκη για ψηφιακές λύσεις.

Σε αυτή την πορεία, τόνισε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η ικανότητα προσαρμογής και ανταγωνισμού του τραπεζικού τομέα και πως οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν την ικανότητα να χρηματοδοτούν και να στηρίζουν τη βιώσιμη οικονομία, καθώς και να παραμείνουν ανταγωνιστικές στο νέο περιβάλλον, ενώ αλλάζουν οι ανάγκες των καταναλωτών.

Της Μαρίας Χαμπή