You are here

Όλα στο τραπέζι για την εξαγορά του Συνεργατισμού

14/05/2018 06:55

Λίγες ώρες πριν να εκπνεύσει σήμερα η ανεπίσημη προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προτάσεων για εξαγορά της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, όλα τα σενάρια φαίνεται να βρίσκονται ακόμα στο τραπέζι.

Επικρατέστεροι από τους εν δυνάμει ιδιώτες επενδυτές οι οποίοι αναμένεται να καταθέσουν δεσμευτική πρόταση για τον Συνεργατισμό, είναι η Ελληνική Τράπεζα και το επενδυτικό ταμείο Apollo.

Ωστόσο, μέχρι αργά  χθες το βράδυ δεν είχε ξεκαθαρίσει εντελώς το τοπίο και σήμερα αναμένεται να διαφανεί κατά πόσο θα υποβληθούν ή όχι δεσμευτικές προτάσεις για την απόκτηση του καλού χαρτοφυλακίου του Συνεργατισμού ή τον πλήρη έλεγχο του.

Την επόμενη μέρα της εκπνοής υποβολής προτάσεων για τη ΣΚΤ είναι φανερό ότι θα υπάρξουν έντονες ζυμώσεις με καταλυτικό τον ρόλο που θα διαδραματίσουν οι εποπτικές αρχές.

Το ΔΣ της Ελληνικής Τράπεζας συνήλθε  επανειλημμένα  την περασμένη βδομάδα  εξετάζοντας βασικά διάφορα σενάρια, κυρίως σε σχέση με τις κεφαλαιακές ανάγκες που έχει η τράπεζα σε περίπτωση που θα υποβάλει δεσμευτική πρόταση για το καλό κομμάτι της ΣΚΤ. 

Ειδικότερα, όπως ανέφεραν άτομα  που συμμετέχουν στις διαδικασίες, το τριήμερο Παρασκευής Σαββάτου και Κυριακής που πέρασε, οι συνεδριάσεις της διοίκησης με την ανώτατη διεύθυνση του ομίλου ήταν ολονύκτιες και  στο τραπέζι τέθηκαν δύο κυρίως ζητήματα.

Το ένα αφορούσε στις προτάσεις που υπέβαλαν με συγκεκριμένους όρους επενδυτικά ταμεία τα οποία επιθυμούν να συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής, σε περίπτωση απορρόφησης του Συνεργατισμού.

Το άλλο σκέλος που εξετάστηκε διεξοδικά ήταν κατά πόσο οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα μπορούσαν να καλύψουν ή όχι μεγάλο μέρος των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν από ένα τέτοιο εγχείρημα.

Οι πληροφορίες που  έχουν διαρρεύσει, φέρουν τα επενδυτικά ταμεία Αtlas Merchant Capital και το JC Flowers να διεκδικούν συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής, αν τελικά υποβάλει δεσμευτική πρόταση.

Ειδικότερα, το ταμείο Atlas έθεσε ως όρο στην πρόταση του ότι  σε περίπτωση που θα υποβληθεί πρόταση και εξαγοραστεί το καλό μέρος του Συνεργατισμού, οι εκπρόσωποι του  στο ΔΣ θα πρέπει να έχουν ουσιαστικό έλεγχο της διοίκησης της Τράπεζας.

Διέρρευσε ότι η πρόταση του Atlas προς την ΗΒ συνοδεύεται με την παρουσία δύο επενδυτικών ταμείων από αραβικές χώρες και ένα από την Αμερική.

Αντίθετα, το επενδυτικό ταμείο Lone Star που ξεκίνησε πρώτο τη διαδικασία φαίνεται να αποχωρεί από την όλη διαδικασία, μετά που πήρε αρνητική απάντηση  από την Ελληνική Τράπεζα, σε σχέση με τον όρο τον οποίο έθεσε για απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου σε πιθανή έκδοση κεφαλαίου.

Οι βασικοί μεγαλομέτοχοι της Ελληνικής Τράπεζας έχουν χάσει σχεδόν το 80% από την αρχική αξία της επένδυσης τους στην τράπεζα το 2013 και 2014.

Οι τεχνοκρατικές ομάδες των εποπτικών αρχών  εκτιμούν ότι η εξαγορά μόνο του καλού χαρτοφυλακίου της ΣΚΤ συνεπάγεται αύξηση κεφαλαίων από €450 εκ. μέχρι €550 εκ., ποσά που αντιστοιχούν με το ύψος των υφιστάμενων κεφαλαίων της Ελληνικής.

Το μοντέλο διαχωρισμού της ΣΚΤ σε καλή, που θα εξαγοραστεί, και σε κακή, που θα μείνει στους φορολογούμενους, αποτελεί αρχική αξίωση του εγχώριου επόπτη η οποία φαίνεται να μην έχει αλλάξει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, αφού επιθυμεί τη μείωση των προβληματικών δανείων που βρίσκονται στο σύστημα.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες για εξαγορά ολόκληρου του Συνεργατισμού, δηλαδή του καλού και του προβληματικού χαρτοφυλακίου εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα €820 εκ.

Το ποσό αυτό φέρεται να είναι διατεθειμένο να καταβάλει  το επενδυτικό ταμείο Apollo, που είναι μέτοχος στην εταιρεία Altamira και η οποία διαχειρίζεται τα ΜΕΔ του Συνεργατισμού.

Έχει διαρρεύσει ότι οι επικεφαλής του Apollo, που βρίσκονται στην Κύπρο, ήρθαν ήδη σε επαφή με ελλαδική τράπεζα ώστε μέσω της το επενδυτικό ταμείο να μπορεί να εξασφαλίσει τραπεζική άδεια για εργασίες εντός Κύπρου.

Αυτό είχαν συστήσει εξ υπαρχής οι αρμόδιες εποπτικές αρχές.

Σε εποπτικό επίπεδο διαμηνύεται ότι, αν η Apollo υποβάλει  αυτή τη φορά δεσμευτική πρόταση για πλήρη έλεγχο του Συνεργατισμού και η σχετική πρόταση περιλαμβάνει στην εξίσωση και τη συμμετοχή χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, τότε τα δεδομένα, είπε, θα αλλάξουν και οι διεθνείς σύμβουλοι της ΣΚΤ που θα εξετάσουν τις σχετικές  αιτήσεις, θα λάβουν σοβαρά υπόψη το νέο δεδομένο.

Από την άλλη, εντός του  ΔΣ της Ελληνικής  φαίνεται ότι και μέχρι χθες ακόμη οι προσεγγίσεις των δύο μεγαλομετόχων Third Point  και Wargaming ως προς τη νέα μετοχική δομή  της τράπεζας που θα προκύψει από την εξαγορά της ΣΚΤ, ήταν αντίθετες.

Το Third Point επέμενε σε μία πιο διευρυμένη διασπορά του μετοχικού κεφαλαίου με την παρουσία και  άλλων μετόχων στη νέα μετοχική δομή, από επενδυτικά ταμεία που συμμετέχουν στη διαδικασία προσφοράς για την ΣΚΤ.

Αντίθετα η Wargaming επιδιώκει παραμονή στη διοίκηση της Τράπεζας με  όσο το δυνατό μικρότερο dilution από νέους μετόχους.

Οι εκπρόσωποι της υποστηρίζουν ότι το καλό κομμάτι του Συνεργατισμού θα μπορεί να απορροφηθεί με λιγότερα κεφάλαια από αυτά που οι επόπτες έχουν καθορίσει.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα μπορούν να καλύψουν μεγάλο μέρος των κεφαλαιακών αναγκών  και στη συνέχεια να προσελκυστούν ενδιαφερόμενα επενδυτικά ταμεία να συμπληρώσουν τυχόν επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες.

Η πρόθεση της Ελληνικής «κόπηκε» πριν ακόμη αποτελέσει μέρος τυχόν επικείμενης δεσμευτικής  πρότασης της, μετά από σχετικές συστάσεις του εγχώριου  επόπτη και των αντιδράσεων της διεύθυνσης του Συνεργατισμού και του υπουργείου οικονομικών  που εκπροσωπεί την τράπεζα στο ΔΣ εκ μέρους του μεγάλου μετόχου, που είναι το κράτος.

Σε ότι αφορά τον άλλο μεγάλο μέτοχο την Δήμητρα Επενδυτική που κατέχει το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της ΗΒ, εκπρόσωποι της ανέφεραν StockWatch ότι στελέχη της δεν είχαν μέχρι χθες βράδυ οποιαδήποτε ενημέρωση των τεκταινομένων για εξαγορά της; ΣΚΤ, από την ανώτατη διεύθυνση της τράπεζας.

Ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος δεν εκπροσωπείται στο ΔΣ της Ελληνικής.

Του Λεύκου Χρίστου