You are here

Ολοένα και πιο μικρός ο λογαριασμός της Ελληνικής

14/06/2018 06:45

Ολοένα και πιο μικρός είναι ο λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν οι μέτοχοι της Ελληνικής για την εξαγορά του Συνεργατισμού, καθώς οι κεφαλαιακές απαιτήσεις της επένδυσης φαίνεται μέρα με τη μέρα να μειώνονται.

Η τελική συμφωνία για εξαγορά του Συνεργατισμού βρίσκεται πλέον στα χέρια της Ελληνικής Τράπεζας και αναμένεται ότι το θέμα θα ξεκαθαρίσει μέχρι αύριο, όταν η Τράπεζα διευκρινίσει ποιοι επενδυτές θα συμμετέχουν στην έκδοση κεφαλαίου που θα γίνει και με ποια ποσά.

Οι αρχικές προσδοκίες των εποπτών για δημιουργία ενός ισχυρού κεφαλαιακά σχήματος, με φρέσκα κεφάλαια €450 - €550 εκ., μετριάζονται συνεχώς.  Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για αύξηση κεφαλαίου μόλις €150 εκ., λόγω λογιστικών χειρισμών που θα καλύψουν τις υπόλοιπες κεφαλαιακές ανάγκες.

Οι χειρισμοί ευνοούν τους υφιστάμενους μετόχους της Ελληνικής σε βάρος των νέων, οι οποίοι, αν τελικά θα συμμετέχουν, θα έχουν περιορισμένο ρόλο στη διοίκηση της Τράπεζας.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής που συνεδρίαζε από χθες το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ, έχοντας ενώπιον του το πλαίσιο της συμφωνίας απορρόφησης του «καλού» Συνεργατισμού, δεν έβγαλε άσπρο καπνό ως προς το ποιοι εκ των υφιστάμενων μετόχων ή νέων ενδεχομένως θα συμμετέχουν στην αύξηση κεφαλαίου που επιβάλλεται για εξαγορά της ΣΚΤ.

Η κυβέρνηση και ειδικότερα ο υπουργός οικονομικών και η διεύθυνση της Συνεργατικής Τράπεζας, βρίσκονται σε αναμονή για να ενεργοποιήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες επικύρωσης της συμφωνίας, δεδομένου ότι θα ξεκαθαρίσει από πλευράς Ελληνικής Τράπεζας ποια θα είναι η νέα μετοχική της δομή.

Με βάση την πληροφόρηση που διέρρευσε με επιφύλαξη χθες το βράδυ, δύο εκ των υφιστάμενων μεγαλομετόχων της ΗΒ, η Wargaming και η επενδυτική εταιρεία Δήμητρα φαίνεται να συμμετέχουν στην αύξηση κεφαλαίου σε αντίθεση με το Third Point που δήλωσε αδυναμία να συμμετέχει.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού επενδυτικού ταμείου εξήγησε ότι η επένδυση του στην Ελληνική Τράπεζα έγινε μέσω ενός «κλειστού» ταμείου, το Hellenic Recovery Fund, το οποίο δεν μπορεί πλέον να επεκτείνει την επένδυση του.

Το Third Point εξέφρασε εδώ και μέρες την πρόθεση ότι δεν θα ήθελε να παραμείνει μεγαλομέτοχος στην Ελληνική, γεγονός το οποίο ενισχύθηκε και από σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg ότι η εταιρεία Worldview Capital Management LLP, ενδιαφέρεται να αγοράσει το ποσοστό 26,2% που κατέχει στην ΗΒ.

Στην ουρά παραμένουν για συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου της Ελληνικής το επενδυτικό ταμείο Atlas και η Pimco ενώ διαρρέει έντονα το τελευταίο 24ωρο ότι το επενδυτικό ταμείο J.C. Flowers αποσύρει το αρχικό του ενδιαφέρον.

Το τοπίο στα ανώτατα δώματα της Ελληνικής ήταν μέχρι ψες θολό και οι εμπλεκόμενοι αναμένουν σήμερα πληροφόρηση για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών δήλωσε πριν από λίγο στη StockWatch ότι δεδομένης της εκκρεμότητας σε ότι αφορά τη νέα μετοχική δομή της ΗΒ, δεν μπορεί από τη μία να συνέλθει το ΔΣ της Συνεργατικής Τράπεζας και από την άλλη να συγκληθεί εκτάκτως υπουργικό συμβούλιο για αξιολόγηση της συμφωνίας.

Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, παρά το γεγονός ότι στην ατζέντα της χθεσινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου δεν υπήρχε θέμα Συνεργατισμού, έδραξε της ευκαιρίας να ενημερώσει επιγραμματικά τα μέλη του υπουργικού και τον πρόεδρο για τις εξελίξεις και το πλαίσιο της συμφωνίας.

Ο κ. Γεωργιάδης επιφυλάχθηκε να δώσει λεπτομέρειες εν αναμονή των ψεσινών αποφάσεων του ΔΣ της Ελληνικής Τράπεζας.

Πάντως, τα δύο κρίσιμα και επίμαχα ζητήματα για επίτευξη συμφωνίας εξαγοράς του Συνεργατισμού και τα οποία αφορούσαν την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών έχουν ξεπεραστεί.

Το χρηματοδοτικό έλλειμμα λύθηκε με ένα τρίπτυχο που περιλαμβάνει ομόλογα, μετρητά και μέρος δανείων υψηλού κινδύνου για τα οποία το κράτος θα παρέχει εξασφαλίσεις στην ΗΒ μέσω του μηχανισμού asset protection scheme.

Η Ελληνική Τράπεζα αποδέχτηκε αυτό το τρίπτυχο μετά και από συνεννόηση με τις εποπτικές αρχές.

Του Λεύκου Χρίστου