You are here

Ονόματα υποψηφίων για το ΔΣ Ελληνικής

14/06/2019 07:02

Σαράντα μέρες πριν από την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Ελληνικής Τράπεζας κατά την οποία θα εκλεγούν τα νέα μέλη του ΔΣ, οι παρασκηνιακές διεργασίες των πέντε μεγαλομετόχων της τράπεζας κορυφώνονται, χωρίς ωστόσο να διαμορφώνονται μέχρι στιγμής, συγκεκριμένα δεδομένα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch από άτομα που έχουν γνώση των άτυπων διαβουλεύσεων μεταξύ των μεγαλομετόχων, αναφέρουν ότι άρχισαν να διαρρέουν ονόματα υποψηφίων, οι οποίοι βολιδοσκοπήθηκαν και φαίνεται να επιδεικνύουν ενδιαφέρον για συμμετοχή τους στο νέο ΔΣ της ΗΒ.

Η Δήμητρα Επενδυτική, που έχει αυξήσει σημαντικά τη συμμετοχή της στην Τράπεζα, φέρεται να έχει προτείνει για εκλογή στο ΔΣ της ΗΒ τέσσερεις υποψήφιους, οι οποίοι πρόσφατα, όπως πληροφορείται η StockWatch, επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον τους να διεκδικήσουν θέση στα διοικητικά της Ελληνικής.

Πρόκειται για τους Μάικ Σπανό, Φειδία Πηλείδη, Μάριο Μαραθεύτη και ένα ευρωπαίο εν ενεργεία ανώτατο στέλεχος σε επενδυτικό ταμείο.

Ο Μάικ Σπανός διετέλεσε μέλος του ΔΣ της ΚΤ και ανώτατος ανεξάρτητος σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου και πρόεδρος της επιτροπής ανθρώπινου δυναμικού και αμοιβών της τράπεζας, πριν παραιτηθεί στις αρχές του 2019.

Ο Φειδίας Πηλείδης, πατέρας της υφυπουργού ναυτιλίας, διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος στην PwC, πρόεδρος του CIPA και πρόεδρος του ΚΕΒΕ.

Ο Μάριος Μαραθεύτης με γνώση και εμπειρίες στα τραπεζικά και όχι μόνο, διετέλεσε, μεταξύ άλλων αναλυτής της αγγλικής τράπεζας Standard Chartered.

Η Poppy Sarl, που συνδέεται με το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Pimco, προτίθεται να προτείνει στους μετόχους κατά τη γενική συνέλευση της 26ης Ιουλίου για εκλογή στο ΔΣ, τον Κρίστοφερ Κράους, εκτελεστικό αντιπρόεδρο και διευθυντή χαρτοφυλακίου του γραφείου του αμερικανικού επενδυτικού ταμείου στο Λονδίνο.

Σε ότι αφορά τη Wargaming, οι πληροφορίες φέρουν την εταιρεία ηλεκτρονικών παιχνιδιών πολέμου, να προτείνει για επανεκλογή την Μαριάννα Παντελίδου, που διατελεί Chief of Staff του διευθύνοντος συμβούλου και τον Χριστόδουλο Χατζησταυρή.

O κ. Χατζησταυρής εργάζεται επίσης στη Wargaming στη γενική διεύθυνση του γραφείου του ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή.  Είναι μέλος των επιτροπών κινδύνων και αμοιβών του ΔΣ της τράπεζας.

Σημειώνεται ότι Παντελίδου και Χατζησταυρής συμμετέχουν στο ΔΣ της ΗΒ ως ανεξάρτητοι, παρά το γεγονός ότι είναι ανώτεροι υπάλληλοι της Wargaming.

Οι τροποποιήσεις που προωθούνται στο καταστατικό της ΗΒ και αναμένεται να επικυρωθούν στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων στις 26 Ιουνίου, υιοθετούν μεταξύ άλλων τον κώδικά εταιρικής διακυβέρνησης της ΚΤ, με βάση τον οποίο, διοικητικοί σύμβουλοι οι οποίοι εργοδοτούνται από μετόχους θα μπορούν να συμμετέχουν στο ΔΣ, αλλά υπό την ιδιότητα του μη ανεξάρτητου συμβούλου.

Επισημαίνεται ότι με βάση τον κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης το 50% των συμβούλων της Ελληνικής πρέπει να είναι ανεξάρτητοι. 

Το ΔΣ της ελληνικής απαρτίζεται από 13 μέλη.

Αυτό σημαίνει ότι οι θέσεις μη ανεξάρτητων συμβούλων περιορίζονται σημαντικά, αν ληφθεί υπόψη ότι εντός του ΔΣ συμμετέχουν και δύο εκτελεστικοί σύμβουλοι, οι οποίοι είναι επανεκλέξιμοι.

Πρόκειται για τον διευθύνοντα σύμβουλο Ιωάννη Μάτση και τον ανώτατο οικονομικό διευθυντή Λάρς Κράμερ.

Ως ανεξάρτητος σύμβουλος συμμετέχει και ο Ντέιβιντ Μπονάνο ο οποίος επίσης εργοδοτείται από το επενδυτικό ταμείο Third Point.

Το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του σε ότι αφορά τις προθέσεις του για συμμετοχή στο ΔΣ της τράπεζας, παρά το γεγονός ότι είχε και συνεχίζει να έχει παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με παλαιούς και νυν μεγαλομετόχους.

Όπως έχει διαρρεύσει και δεν διαψεύστηκε από πλευράςThird Point, το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο έχει πάρει απόφαση να αποχωρήσει σταδιακά από την επένδυση στην ΗΒ.

Σφήνα στο ΔΣ της ΗΒ η ΕΤΥΚ μέσω 7Q

Θέση στο ΔΣ της Ελληνικής φαίνεται ότι θα διεκδικήσει και το κυπριακό επενδυτικό ταμείο 7Q, μέσω του οποίου το ταμείο προνοίας των μελών της ΕΤΥΚ, έχει αγοράσει μεγάλο πακέτο μετοχών της ΗΒ.

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΤΥΚ Λοΐζος Χατζηκωστής αποκάλυψε, μιλώντας το περασμένο Σάββατο στο ετήσιο συνέδριο της οργάνωσης, ότι η συντεχνία έχει αποκτήσει, στο πλαίσιο αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, σημαντικό πακέτο μετοχών.

Ο κ. Χατζηκωστής, άφησε να εννοηθεί ότι η συντεχνία με βάση το ποσοστό που έχει αποκτήσει, ενδεχομένως να διεκδικήσει θέση στο ΔΣ.

Το 7Q έχει αποκτήσει ένα ποσοστό κοντά στο 10% και ερίζει θέση στη διοίκηση της τράπεζας, σε συνεργασία με την ΕΤΥΚ.

Σημειώνεται ότι στο απερχόμενο ΔΣ της Ελληνικής συμμετέχουν μόνο η Wargaming και το Third Point.

Του Λεύκου Χρίστου