You are here

Π. Νικολάου: Άνευ προηγουμένου οι προκλήσεις

26/05/2020 11:27

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος λόγω του κορωνοϊού είναι άνευ προηγουμένου, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Τρ. Κύπρου Πανίκος Νικολάου.

Μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της τράπεζας που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, ο κ. Νιολάου σημείωσε ότι η Κύπρος και ο κόσμος συμβιβάζονται με μια παγκόσμια πανδημία «που αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τις επιχειρήσεις μας και διεξάγουμε την καθημερινή μας ζωή». Ο COVID-19 είναι πρώτα απ’ όλα μια κρίση στον τομέα της υγείας, παρουσιάζοντας μια άνευ προηγουμένου εξωτερική οικονομική κρίση, υπογράμμισε.

Πρόσθεσε ότι το 2019, η κυπριακή οικονομία αναπτύχθηκε κατά 3.2% και ενώ σαφώς ο COVID-19 προκάλεσε επιδείνωση των βραχυπρόθεσμων προοπτικών της, η κυπριακή οικονομία, είναι μια ανοιχτή, μικρή και ευέλικτη οικονομία που έχει αποδείξει ιστορικά ότι η ανάκαμψη από την οικονομική κρίση μπορεί να είναι σύντομη.

Η εξάπλωση του COVID-19 αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο τόσο στην παγκόσμια όσο και στην κυπριακή οικονομία. Ο αντίκτυπος στην κυπριακή οικονομία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη διάρκεια και την ένταση της πανδημίας.

«Οι προτεραιότητες μας σε αυτές τις πρωτοφανείς στιγμές είναι ξεκάθαρες: Προστατεύουμε την υγεία των συναδέλφων και των πελατών μας, υποστηρίζουμε αυτούς και την κυπριακή οικονομία, διασφαλίζοντας παράλληλα τη λειτουργική ανθεκτικότητα της Τράπεζας», τόνισε.

«Εργαζόμαστε σκληρά για να παρέχουμε στους πελάτες και την κοινότητα μας την υποστήριξη που χρειάζονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19. Αυτό περιλαμβάνει στενή συνεργασία με την κυβέρνηση για να διασφαλιστεί ότι τα μέτρα στήριξης φτάνουν στην πραγματική οικονομία γρήγορα και αποτελεσματικά. Δημιουργούμε στοχευμένες και αποτελεσματικές στρατηγικές για κάθε κατηγορία και τομέα πελατών», υπογράμμισε.

Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι όσον αφορά τους ιδιώτες, η τράπεζα έλαβε 21 χιλ. αιτήσεις για αναστολή των δόσεων για δάνεια €2 δισ. ενώ για τις επιχειρήσεις οι αιτήσεις αφορούν δάνεια €3,7 δισ.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, μετά την εμφάνιση του COVID-19, οι οικονομικές προοπτικές επιδεινώθηκαν και παρατηρούμε μείωση στον όγκο συναλλαγών και χαμηλότερη ζήτηση για νέα δάνεια. Συμπλήρωσε πως «οι οικονομικές επιπτώσεις αναμένεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη χρηματοοικονομική επίδοση του Συγκροτήματος για το 2020.Ο πλήρης αντίκτυπος παραμένει αβέβαιος και θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων λόγω του COVID-19 και την επιτυχή επαναδραστηριοποίηση της οικονομίας».

«Παρ’ όλα αυτά», τόνισε, «το συγκρότημα βρίσκεται σε καλή θέση, με καλή κεφαλαιακή βάση και ισχυρή ρευστότητα, έτοιμο να στηρίξει την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας».

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, σημείωσε ότι η «η επένδυση μας στο πρόγραμμα ψηφιακής μεταμόρφωσης έχει ενισχύσει την επιχειρησιακή μας ανθεκτικότητα, αλλά κυρίως μας έχει επιτρέψει να αντιδράσουμε άμεσα στο μεταβαλλόμενο λειτουργικό περιβάλλον και να παρέχουμε ενισχυμένη κάλυψη υπηρεσιών στους πελάτες μέσω ψηφιακών καναλιών. Η αύξηση χρήσης των ψηφιακών καναλιών από τους πελάτες μας αυτή την περίοδο είναι εντυπωσιακή και ανέρχεται στο 70% στο τέλος Απριλίου 2020, και αναμένουμε ότι αυτή θα αυξηθεί περαιτέρω».

 «Οι μεσοπρόθεσμες προτεραιότητές μας παραμένουν ξεκάθαρες, με την προσοχή μας να συνεχίζει να εστιάζει στην ενίσχυση του ισολογισμού μας και στη βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου και της αποδοτικότητας μας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κόστους, ώστε να αντικατοπτρίζει τη μικρότερη βάση εσόδων μας», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι η αύξηση χρήσης των ψηφιακών καναλιών από τους πελάτες μας κατά την περίοδο των μέτρων κοινωνικής απομόνωσης θα στηρίξουν τις προσπάθειες μας για την περεταίρω βελτίωση της αποδοτικότητας μας. Αυτός είναι ένας κύριος στόχος της διεύθυνσης για το 2020 και μετέπειτα.

Στην αρχή της κρίσης

Στη δική του τοποθέτηση, ο πρόεδρος του ΔΣ Τάκης Αράπογλου ανέφερε ότι «δυστυχώς η έλευση της πανδημίας έχει εμποδίσει την περαιτέρω πρόοδο που επιθυμούσαμε και θα έπρεπε να έχουμε, αλλά ελπίζουμε, ότι με κάποια καθυστέρηση ίσως, θα μπούμε σύντομα ξανά σε τροχιά προόδου».

«Βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή της κρίσης και οι προβλέψεις για τη διάρκεια και τον αντίκτυπο της αλλάζουν σχεδόν μέρα με τη μέρα. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι μετά την εξαιρετική προσπάθεια των τελευταίων χρόνων, η Τράπεζα θα έχει την ικανότητα να διαχειριστεί οποιεσδήποτε προβλέψιμες ακραίες καταστάσεις. Παρακολουθούμε συνεχώς την κατάσταση και επικαιροποιούμε τα μοντέλα μας για να εκτιμούμε καλύτερα τις εξελίξεις», υπογράμμισε.

Μέσα από ένα μακρύ κατάλογο ενεργειών, πρόσθεσε, συνεχίζουμε τη δουλειά που άρχισαν οι προκάτοχοι μας σε πολύ στενή συνεργασία και με την επίβλεψη των ρυθμιστικών αρχών.

Οι προτεραιότητες του καταλόγου αυτού περιλαμβάνουν πρωτίστως τις πιο κάτω ενέργειες:

- Τη μείωση κινδύνου στο ενεργητικό του ισολογισμού

- Τη διατήρηση επαρκών δεικτών ιδίων κεφαλαίων και ρευστότητας

- Τη βελτίωση της κατανομής και απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων

-Τη μείωση του κόστους και την αύξηση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας

-Τον εκσυγχρονισμό των μεθόδων και των εξορθολογισμό των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μας και

- Την ετοιμασία της Τράπεζας για την ψηφιακή εποχή.

«Η προτεραιότητα μας είναι να δημιουργήσουμε μια παγκοσμίου κλάσης και υψηλών προδιαγραφών τράπεζα, ελεύθερη από προβλήματα του παρελθόντος και η οποία από δω και μπρος να μπορεί να στηρίξει ουσιαστικά τους καλούς μας πελάτες και μέσω αυτών την κυπριακή οικονομία. Αυτό θα είναι προς το συμφέρον των μετόχων και της επένδυσης τους στην Τράπεζα και προς το συμφέρον του προσωπικού. Το προσωπικό, με τη σειρά του, θα πρέπει να υποστηριχθεί, να εκπαιδευτεί και να αποζημιωθεί για την προσπάθεια του. Το αξίζουν όλοι», τόνισε.

Της Γεωργίας Χαννή