You are here

Π. Νικολάου: Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού

08/09/2021 15:27

Αν και η κατάσταση είναι ελαφρώς βελτιωμένη δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, τόνισε ο πρόεδρος του συνδέσμου τραπεζών Πανίκος Νικολάου.

Σε χαιρετισμό του στην ετήσια γενική συνέλευση του συνδέσμου, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι «οι επιπτώσεις από την πανδημία στον τραπεζικό κλάδο όπως και στην οικονομία στο σύνολό της είναι εμφανείς και συνεχίζουν ακόμη».

«Επιχειρήσεις δοκιμάζουν τις αντοχές τους. Οι εργαζόμενοι καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες σε συνθήκες πίεσης και οι πελάτες καλούνται να λειτουργήσουν διαφορετικά αλλάζοντας τις συνήθειες τους για να εξυπηρετηθούν απρόσκοπτα», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι σε αυτήν την κατάσταση οι τράπεζες στάθηκαν απέναντι σε μια διπλή πρόκληση με ιδιαίτερη επιτυχία. Αφενός, έπρεπε οι ίδιες να προσαρμοστούν και αφετέρου έπρεπε να πείσουν εργαζομένους και πελάτες για τη σωστή διαχείρισή τους σε συνθήκες υγείας και ασφάλειας αλλά και να τους εκπαιδεύσουν για τη ψηφιακή εποχή που ήδη έχει ξεκινήσει.

Ο κ. Νικολάου, ανέφερε ότι «με λυπεί που παρά τις πολλές και σημαντικές ενέργειες στις οποίες προβήκαμε, οι τράπεζες δέχτηκαν αδικαιολόγητα αρνητική κριτική από μερίδα πολιτικών κομμάτων για θέματα που σε άλλες προηγμένες χώρες θεωρούνται αυτονόητα».

«Με σύνεση αποφύγαμε την αντιπαράθεση. Επιλέγουμε τη σύνεση και τη συναίνεση γιατί μας ενδιαφέρει πρωτίστως να επικεντρωθούμε στον στόχο μας για ομαλή έξοδο της οικονομίας από την κρίση. Μας ενδιαφέρει η διασφάλιση των συμφερόντων της συντριπτικής πλειοψηφίας των πελατών μας που πληρώνουν τα δάνεια τους και εμπιστεύονται τις κυπριακές τράπεζες για τις καταθέσεις τους», πρόσθεσε.

Μ. Καμμάς:  Τα επιχειρησιακά πλάνα των τραπεζών

Ο γενικός διευθυντής του συνδέσμου Μιχάλης Καμμάς ανέφερε ότι οι τράπεζες κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης έχουν εκπονήσει επιχειρησιακά πλάνα βασισμένα βασικά σε δύο πυλώνες:

Πρώτον στην άμεση οικονομική στήριξη των πελατών τους αλλά και της πολιτείας, με έκτακτες δαπάνες, νέα κανάλια εξυπηρέτησης, άμεσες, ασφαλείς και αποτελεσματικές λύσεις για επίλυση επειγόντων ζητημάτων και εφαρμογή νέων εσωτερικών διαδικασιών διαχείρισης της πανδημίας και διασφάλισης της απρόσκοπτης λειτουργίας των τραπεζών. Ταυτόχρονα, οι τράπεζες μέλη του Συνδέσμου συνέβαλαν καθοριστικά στις τιτάνιες προσπάθειες της πολιτείας να διαχειριστεί την πανδημία, με άμεσες συνεισφορές στους πολύ σημαντικούς τομείς της Υγείας και της Παιδείας.

Δεύτερον, οι τράπεζες τόσο με τα δικά τους προϊόντα και υπηρεσίες, όσο και σε συνεργασία με την Πολιτεία προχώρησαν σε ενέργειες ανακούφισης και στήριξης της οικονομίας, όπως ήταν η αναστολή καταβολής δόσεων και τόκων για δάνεια.

Παράλληλα προχώρησαν σε νέες δανειοδοτήσεις συνολικού ύψους 2,4 δισ. ευρώ το 2020 και 1,3 δισ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021. Ο νέος δανεισμός ενισχύει σημαντικά την πορεία ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο.

«Ανεξαρτήτως των συνθηκών που σήμερα επικρατούν οφείλουμε, τόσο ως τράπεζες και οικονομία, όσο και ως κοινωνία, ευρύτερα συνεργαζόμενοι να βρούμε μας λύσεις στα μεγάλα προβλήματα και μας προκλήσεις που βρίσκονται ενώπιον μας. Με εργαλεία τη συλλογική δουλειά, την αλληλοκατανόηση, την ψυχραιμία και τη σοβαρότητα καλούμαστε να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες και για μας επόμενες γενιές του τόπου μας, καθώς και μια οικονομία πιο ανταγωνιστική, παραγωγική, πράσινη και τεχνολογικά προηγμένη», τόνισε.

Γ.Χ.