You are here

Π. Νικολάου: Έσχατη επιλογή οι πλεονασμοί

22/02/2022 07:14

Σαφής στην ιεράρχηση των τρόπων μείωσης των δαπανών και ειδικότερα του εργατικού κόστους, εμφανίστηκε χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Πανίκος Νικολάου, ο οποίος τάχθηκε κατηγορηματικά κατά της μείωσης του αριθμού των υπαλλήλων, μέσω της διαδικασίας του πλεονάζοντος προσωπικού.

«Δεν θέλουμε να καταλήξουμε σε πλεονασμούς. Το λέω και το εννοώ», ήταν η σαφής απάντηση του CEO της ΒΟCH, σε σχετικό ερώτημα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της Τράπεζας για το 2021.

«Η μείωση του λειτουργικού και του εργατικού κόστους είναι μεν, μονόδρομος, όμως οι πλεονασμοί είναι η τελευταία επιλογή, την οποία ειλικρινά σας λέω, θέλουμε να αποφύγουμε», τόνισε.  

Μίλησε κολακευτικά για την ποιότητα του προσωπικού της Τράπεζας.

«Η διεύθυνση και η διοίκηση», είπε, «επιδεικνύουν μεγάλο σεβασμό στο ανθρώπινο τους δυναμικό».

Υπέδειξε με έμφαση ότι το προσωπικό θα πρέπει να παραμείνει απερίσπαστο στη δουλειά του για να παράγει το μέγιστο των δυνατοτήτων του και όχι να αισθάνεται διαρκώς ότι επικρέμεται στα κεφάλια του η δαμόκλειος σπάθη, είτε του πλεονασμού, είτε του οποιοδήποτε επικείμενου σχεδίου εθελούσιας εξόδου.

Μειώθηκε ο αριθμός του προσωπικού κατά 50%

Ο κ. Νικολάου απαντώντας σε συναφές ερώτημα επεσήμανε ότι η BOCH, έχει μειώσει τον αριθμό του προσωπικού της τα τελευταία πέντε χρόνια κατά 50%, χωρίς να σκάσει μύτη, είπε χαρακτηριστικά.

«Σήμερα, πρόσθεσε, «ο συνολικός αριθμός των μελών του προσωπικού ανέρχεται στις 3,100 περιλαμβανομένων και αυτών που εργοδοτούνται στον κλάδο των θυγατρικών ασφαλειών. Με βάση τα δεδομένα που έχουμε αυτή την ώρα μπροστά μας αυτός ο αριθμός είναι απαραίτητος για τις ανάγκες της Τράπεζας.  Μίας Τράπεζας που είναι η μεγαλύτερη εγχώρια συστημική».

Άφησε να εννοηθεί ότι στο εγγύς μέλλον δεν θα υπάρξει νέο σχέδιο εθελούσιας εξόδου, χωρίς ωστόσο και να το αποκλείει.

«θα προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε όλους τους τρόπους που έχουμε στη διάθεση μας για να μειώσουμε τα κόστη μας, να συνεχίσουμε την ανάπτυξη και πρόοδο της Τράπεζας και να δώσουμε αξία στους μετόχους», υπογράμμισε ο κ. Νικολάου και πρόσθεσε:

«Έχω πει πολλές φορές ότι ο εξορθολογισμός των αριθμών του προσωπικού και των καταστημάτων είναι πάντα δυναμικός και εξαρτάται από το επιχειρηματικό μας μοντέλο».

«Πετύχαμε», σημείωσε, «ένα στοχευμένο σχέδιο εθελούσιας εξόδου μέσω του οποίου έφυγαν 100 άτομα. Είναι ένα θέμα το οποίο εάν και εφόσον προκύψει, διαδικαστικά και πρώτα από όλα θα το συζητήσουμε με το προσωπικό μας το οποίο εκτιμούμε απεριόριστα και αναγνωρίζουμε την προσφορά του όλα αυτά τα χρόνια».

«Η Τράπεζα», παρατήρησε, «επενδύει στο προσωπικό της.  Όταν θα είμαστε έτοιμοι θα κάνουμε αυτό που πρέπει».

Στα μέσα σημαντικής μεταβατικής περιόδου

Ανέφερε ότι το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα μέσα μίας σημαντικής μεταβατικής περιόδου.

«Θα αλλάξουν τα πάντα στην Τράπεζα. Η εξυπηρέτηση των πελατών θα γίνει ακόμη πιο αποτελεσματική», τόνισε.

«Κάνετε υπομονή και θα δείτε απτά δείγματα γραφής» υπέδειξε στους δημοσιογράφους, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη το προσωπικό να διατηρήσει τη δυναμική που έχει για την ομαλή μετάβαση της Τράπεζας σε μία νέα εποχή.  

Ερωτηθείς κατά πόσο η Τράπεζα θα συνεχίσει να καταβάλλει οριζόντια τις προσαυξήσεις και κατά πόσο θα συνεχίσει να συνεισφέρει σε δύο ταμεία υγείας, αυτό της ΕΤΥΚ και στο ΓεΣΥ, ο κ. Νικολάου προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους.

«Δεν διαφωνώ με αυτά τα οποία λέτε» υπέδειξε στους δημοσιογράφους και εξήγησε ότι οι συλλογικές συμβάσεις μας απασχολούν σοβαρά».

Έχουμε κάνει αρκετά βήματα προς την κατεύθυνση της μείωσης του εργατικού κόστους. Θα συνεχίσουμε να το πράττουμε και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις.

Τόνισε ότι για πρώτη φορά φέτος δεν θα καταβληθεί απόλυτα και οριζόντια η ετήσια προσαύξηση καθώς, όπως εξήγησε, το 25% θα πάει στοχευμένα σε υπαλλήλους με υψηλή παραγωγικότητα και απόδοση.

«Κάνουμε αργά και σταθερά βήματα ως προς τη συγκράτηση του εργατικού κόστους, χωρίς να λέω ότι δεν θα προτιμήσουμε να είχαμε περισσότερη ευελιξία. Στο πλαίσιο της συνομολόγησης των δύο τελευταίων συλλογικών συμβάσεων κάναμε βήματα στην κατεύθυνση της μείωσης του εργατικού κόστους», είπε.

«Σκοπεύουμε να το συζητήσουμε περαιτέρω το σκέλος αυτό στο πλαίσιο της επικείμενης ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης».

Εξήγησε ότι οι οποιεσδήποτε θεσμικές αλλαγές στη σύμβαση θα πρέπει να συμφωνηθούν και με τη συντεχνία.

«Πρέπει να διατηρήσουμε τον κόσμο μας σε εγρήγορση, δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να μπορεί να συνεισφέρει το μέγιστο των δυνατοτήτων του» παρατήρησε και πρόσθεσε:

Ομολογώ ότι η συντεχνία μερικές φορές σου αφαιρεί το δικαίωμα της ευελιξίας στον οργανισμό. Ωστόσο, θα πρέπει να υποδείξω ότι έχουν γίνει άλματα. Προχωρήσαμε σε καινούργιο οργανόγραμμα, συγκρατήσαμε στο μέτρο το δυνατό το εργατικό κόστος και στην επόμενη συλλογική σύμβαση θα πετύχουμε ακόμη περισσότερα», τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος τους Συγκροτήματος.

Του Λεύκου Χρίστου