You are here

Π. Νικολάου: Να αποφευχθεί η σύγκρουση στην Ελληνική

19/05/2022 12:54

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τρ. Κύπρου Πανίκος Νικολάου απηύθυνε σήμερα έκκληση στη διεύθυνση της Ελληνικής Τράπεζας και στην ηγεσία της ΕΤΥΚ να αποφύγουν την οποιαδήποτε μετωπική αντιπαράθεση και να επιδιώξουν να επιλύσουν τις διαφορές στο τραπέζι του διαλόγου.

Ο κ. Νικολάου που μιλούσε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με την ευκαιρία της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων της τράπεζας για το τρίμηνο του 2022 και ερωτηθείς για τα τεκταινόμενα στην HB τόνισε ότι η επίμαχη εργατική διαφορά θα τεθεί πολύ σύντομα ενώπιον του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Τραπεζών.

Κληθείς να σχολιάσει το χθεσινό αποτέλεσμα των επαρχιακών συνελεύσεων των μελών της ΕΤΥΚ με βάση το οποίο δόθηκε εξουσιοδότηση με ποσοστό 99,5% να προχωρήσει η συντεχνία στη λήψη μέτρων, σημείωσε ότι η εργασιακή κρίση στο χρηματοπιστωτικό τομέα δεν βοηθά την οικονομία.

Δεν υπάρχει η πολυτέλεια, πρόσθεσε, των δυναμικών κινητοποιήσεων εν μέσω των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η οικονομία, και υπέδειξε ότι η ορθή προσέγγιση είναι η επίλυση των διαφορών σε πνεύμα καλής θέλησης.

Η Τρ. Κύπρου προχωρεί με σχέδια εθελούσιας εξόδου

Σε ερώτηση κατά πόσο η Τρ. Κύπρου υιοθετεί τη διαδικασία του πλεονάζοντος προσωπικού, ο κ. Νικολάου υπενθύμισε ότι μέχρι  σήμερα η η BOCH προχωρεί σε μείωση του αριθμού του προσωπικού με σχέδια εθελούσιας εξόδου, υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι στο παρόν στάδιο δεν είναι στις προτεραιότητες.

Ανοικτό κανάλι επικοινωνίας με τη συντεχνία

Αναφερόμενος στο σχέδιο αναδιοργάνωσης της τράπεζας, είπε ότι αυτό προβλέπει και τη μείωση του αριθμού του προσωπικού και τη μείωση του αριθμού των καταστημάτων.

Ο CEO της BOCH σημείωσε ότι η διεύθυνση της τράπεζας έχει ανοικτό κανάλι επικοινωνίας και διαλόγου με την ΕΤΥΚ για το κάθε τρέχον θέμα που προκύπτει.

Επεσήμανε ότι η υφιστάμενη συλλογική σύμβαση λήγει τέλος Δεκεμβρίου.

«Αυτή την ώρα δεν υπάρχει οποιοδήποτε ανοικτό θέμα με την ΕΤΥΚ»,  διευκρίνισε.

Προβληματίζουν οι οριζόντιες αυξήσεις

Σε ερώτημα κατά πόσον στο πλαίσιο της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης, θα τεθεί αίτημα της τράπεζας για κατάργηση της συνεισφοράς στο ταμείο υγείας των υπαλλήλων, δεδομένου ότι υπάρχει το ΓεΣΥ, και κατά πόσον θα τεθεί θέμα αυτόματων προσαυξήσεων, ο κ. Νικολάου περιορίστηκε να αναφέρει ότι είναι νωρίς για  οποιαδήποτε σχόλια.

Περιορίστηκε, ωστόσο,  να πει, ότι το εργατικό κόστος και η όλη του δομή, που σε μεγάλο βαθμό είναι οριζόντια, «αποτελεί ένα θέμα το οποίο θέλουμε να αλλάξουμε», τόνισε.

Υπενθύμισε ότι στην προηγούμενη σύμβαση συμφωνήθηκε όπως ένα ποσοστό της ετήσιας προσαύξησης 25%  δίδεται με βάση την απόδοση και ότι τέλος του έτους θα γίνει για πρώτη φορά η σχετική αξιολόγηση. 

«Ομολογώ ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης  κάποιων θεμάτων τα οποία θα επιδιώξουμε να πετύχουμε στο πλαίσιο της  νέας συλλογικής σύμβασης, όπως είναι το ταμείο υγείας» σημείωσε.

«Η διεύθυνση της BOCΗ», παρατήρησε, «επιδιώκει  κατά κανόνα να επιλύει τα εργασιακά προβλήματα  τη στιγμή που προκύπτουν».

Ανέφερε ότι η τράπεζα έχει κάνει τις προεργασίες της σε ότι αφορά τη λειτουργία της την επόμενη μέρα της μείωσης των καταστημάτων και του αριθμού του προσωπικού.

«Έχουμε καθορίσει», είπε,  «τη νέα δομή της τράπεζας εδώ και ένα χρόνο. Αυτό  το οποίο μας ενδιαφέρει είναι ο οικονομικός αντίκτυπος από την αναδόμηση της τράπεζας και ο αντίκτυπος αυτός»

Το καλό χαρτοφυλάκιο της RCB

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα τα οποία έφεραν την Τράπεζα Κύπρου να είχε επιδείξει ενδιαφέρον για την αγορά χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων δανείων της RCB, ο κ. Νικολάου είπε:

«Οι τομείς του χαρτοφυλακίου και ειδικότερα η τιμή που είχε προταθεί ήταν κάτι το οποίο για την Τράπεζα Κύπρου δεν είχε νόημα για να δώσουμε συνέχεια στις συζητήσεις», σημείωσε ο κ. Νικολάου

«Δεν ήταν ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο θα θέλαμε να πάρουμε και δεν το πήραμε. Είναι αρχή, ότι κάνεις να έχει και νόημα. Θεωρήσαμε ότι δεν ήταν ανάγκη να συμβληθεί η τράπεζα σε μία τέτοια συναλλαγή καθώς δεν ήταν και κάτι ιδιαίτερο. Έχουμε ευθύνη στους μετόχους της τράπεζας οποιεσδήποτε ευθύνες λαμβάνουμε να έχουν οικονομικό νόημα» παρατήρησε ο CEO της Τρ. Κύπρου.

Το 2023 η αξιολόγηση για μέρισμα

Σε  ότι αφορά την προοπτική παροχής μερίσματος στους μετόχους ο κ.Νικολάου ανέφερε ότι είναι  κάτι το οποίο θα η τράπεζα θα αξιολογήσει το 2023 και δεδομένου ότι θα υπάρξει και η σχετική συγκατάθεση από τις εποπτικές αρχές.

«Θα  πρέπει», σημείωσε, «να λάβουμε υπόψη την αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά και το πώς θα εξελιχθεί ο πόλεμος. Σημασία έχει να διατηρήσουμε το μοντέλο που παράγει κέρδη για την τράπεζα».

Του Λεύκου Χρίστου