You are here

Π. Νικολάου: Νέα δάνεια €1,4 δισ. σε πείσμα της πανδημίας

24/02/2021 11:31

Η Τράπεζα Κύπρου πέτυχε μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό καταγράφοντας ισχυρά κεφάλαια παρά την αύξηση των ζημιών, ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας Πανίκος Νικολάου.

Σε συνομιλία με δημοσιογράφους μέσω Skype, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι ο κίνδυνος της τράπεζας είναι μικρότερος σε σχέση με χρόνια πριν. Τόνισε επίσης ότι ενώ το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά, η Τράπεζα Κύπρου κατάφερε να έχει μια καλή πορεία. Παρά την όλη κατάσταση, σημείωσε συγκεκριμένα, καταφέραμε να παραχωρήσουμε €1,4 δισ. σε νέο δανεισμό σε πείσμα της πανδημίας.

«Όταν ξεκινούσαμε ποτέ δεν υπολογίζαμε ότι θα περάσουμε αυτά που περάσαμε το 2020. Προτεραιότητα δεν ήταν να πραγματοποιήσουμε κέρδη, αλλά να μειώσουμε τον κίνδυνο του ισολογισμού μας», ανέφερε.

«Θα συνεχίσει να είναι δύσκολο το 2021 και ευελπιστούμε το δεύτερο εξάμηνο του 2021 να ανοίξει η οικονομία και να μας δώσει κάποια θετικά μηνύματα», τόνισε.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, σημείωσε ότι «περιμένουμε και το 2021 και το 2022 μείωση του ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, η μείωση των ΜΕΔ θα προέλθει από οργανικές και μη οργανικές πράξεις. «Είναι στα πλάνα μας ακόμα μια πιο μικρή πράξη πώλησης ΜΕΔ αλλά δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο στον ορίζοντα», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι θα βοηθήσει το γεγονός ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ θα αγοράσει κακά δάνεια. «Βλέπουμε θετικά τη δημιουργία της κακής τράπεζας και θα την υποστηρίξουμε. Είναι μια προσπάθεια κοινωνικής πολιτικής και θα λύσει το πρόβλημα των εκποιήσεων», ανέφερε.

Όσον αφορά τις κρατικές εγγυήσεις, είπε ότι έπρεπε να υπάρχουν στη χώρα από πέρσι, «είμαστε η μόνη χώρα που δεν χρησιμοποίησε αυτό το εργαλείο, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021 πρέπει να δοθούν δάνεια μέσω εγγυήσεων, εάν δεν υλοποιηθεί μέχρι τότε δεν έχει νόημα. To υποστηρίζουμε σαν εργαλείο που θα βοηθήσει την κυπριακή οικονομία γενικότερα».

Αναφορικά με το νέο δανεισμό, σημείωσε ότι τον Ιανουάριο έχουν δοθεί νέα δάνεια €179 εκατ.

«Η πραγματικότητα είναι καλύτερη από ότι είχαμε προϋπολογίσει. Προϋπολογίσαμε το 2020 να δώσουμε το 50% των δανείων που δόθηκαν το 2019. Δώσαμε το 70% των δανείων» είπε, σημειώνοντας ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια καθώς βοηθά το μέτρο της επιδότησης.

Για το μειωμένο ενδιαφέρον για επιχειρηματικά δάνεια, σημείωσε ότι είναι αποτρεπτικό το όριο €800 χιλ. ανά πελάτη. Παραδέχθηκε ότι είναι πολύ περιορισμένες οι καινούριες επενδύσεις το 2020 αλλά σιγά σιγά θα ανακάμψουν το 2021.

Όσον φορά το μέτρο του μορατόριουμ δανείων, σημείωσε ότι το 95% αυτών που έκαναν χρήση του μέτρου, στις 15 Φεβρουαρίου έχουν πληρώσει κανονικά τις δόσεις τους τονίζοντας ότι τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά.

Απαντώντας σε ερώτημα εάν είναι στα πλάνα της διοίκησης νέο σχέδιο εθελούσιας εξόδου, ο κ. Νικολάου απάντησε ότι η μείωση του κόστους είναι βασική προτεραιότητα και όσο επενδύουμε σε ψηφιακές τεχνολογίες, η ανάγκη είναι πιο επιτακτική.

«Δεν υπάρχει καμία απόφαση μέχρι στιγμής, είναι πάντοτε στις στρατηγικές επιλογές μας κάτι που μελετούμε για τα επόμενα χρόνια», τόνισε.

Σε μήνυμα του προς το προσωπικό, ο κ Νικολάου σημειώνει ότι οι στρατηγικές αναλύσεις έδειχναν πως το 2020 θα ήταν μια σημαντική η χρονιά τόσο για τη γενικότερη πορεία της οικονομίας, αλλά και της Τράπεζας Κύπρου. «Οι στόχοι που τέθηκαν ήταν επιθετικοί, με τελικό στόχο να ολοκληρωθεί η χρονιά με τρόπο που να μας επιτρέπει να μπούμε σε μια νέα, φρέσκα, διαφορετική δεκαετία με το κατάλληλο όραμα και την απαιτούμενη φιλοδοξία».

«Η Πανδημία απείλησε αυτή την πορεία, αλλά δεν κατάφερε τελικά να την ανατρέψει. Κλείσαμε την πιο δύσκολη χρονιά, έχοντας ισχυρά κεφάλαια και μάλιστα έχοντας μειώσει σημαντικά το ρίσκο της τράπεζας», επισημαίνει.

«Το στοίχημα δεν κερδήθηκε μόνο επειδή τα ΜΕΔ μειώνονται από 30% σε 16% με την ολοκλήρωση της πώλησης των δανείων μας. Μπορεί το 16%, με καθαρά ΜΕΔ στο 7% να φάνταζε εξωπραγματικό όταν το θέταμε σαν στόχο πριν δύο χρόνια, αλλά η επιτυχία ήταν άλλη: Καταφέραμε να παραχωρήσουμε €1,4 δισ. σε νέο δανεισμό σε πείσμα της πανδημίας», υπογραμμίζει.

«Το γεγονός ότι καταφέραμε να μειώσουμε το ρίσκο χωρίς αυτό να έχει επίπτωση στα κεφάλαια μας, είναι από μόνο του μια επιτυχία», τονίζει ο κ. Νικολάου.

Της Γεωργίας Χαννή