You are here

Π. Νικολάου: Οι τράπεζες είναι ο εύκολος στόχος

14/09/2022 13:03

Στις βολές που εξαπολύονται κατά διαστήματα κατά των τραπεζών, απάντησε σήμερα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών και Διευθύνων Σύμβουλος της Τρ. Κύπρου, Πανίκος Νκολάου.

Σε ομιλία του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι κατά την περίοδο που εξετάζεται «έπρεπε να διαχειριστούμε και τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν για τις νέες τραπεζικές χρεώσεις, τη μείωση των τραπεζικών υποκαταστημάτων αλλά και τις συνεχείς προσπάθειες για αναστολή των εκποιήσεων».

«Δυστυχώς, κάποιοι ακόμα θεωρούν πως οι τράπεζες είναι ο εύκολος στόχος και μπορούν να τους επιτίθενται, αναίτια, όποτε πρέπει να αγγίξουν τις ευαίσθητες χορδές των συμπολιτών μας. Η αλήθεια ωστόσο, απέχει πολύ από αυτό που θέλουν να παρουσιάζουν», τόνισε.

Ο κ. Νικολάου σημείωσε ότι μετά την κορύφωση της πανδημίας του κορωνοϊού, μία ακόμα πρωτοφανής διεθνής κρίση βρίσκεται ενώπιον μας. «Μία κρίση που περιλαμβάνει αύξηση των τιμών πρώτων υλών, αύξηση του κόστους ενέργειας, σημαντικά προβλήματα και καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα. Στην περίπτωση της Κύπρου, σημείωσε, ο πόλεμος στην Ουκρανία επέφερε επιπρόσθετες επιπτώσεις σε τομείς όπως ο τουρισμός και οι επαγγελματικές υπηρεσίες».

«Έχουμε εισέλθει στην εποχή των κυρώσεων αφού αναλυτές προβλέπουν πως θα αποτελέσουν το νέο όπλο σε περιπτώσεις διακρατικών διενέξεων. Στις πρώτες του είδους τους κυρώσεις αυτής της έκτασης, οι κυπριακές τράπεζες συντονίστηκαν με τις αρμόδιες Αρχές και έκαναν ότι ήταν αναγκαίο για υιοθέτηση των κυρώσεων που επέβαλε η ΕΕ έναντι της Ρωσίας, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία», σημείωσε.

Σχέδιο Εστία

Αναφερόμενος στο Σχέδιο Εστία, σημείωσε ότι «έχουμε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για εξέταση περιπτώσεων που έμειναν εκτός του Σχεδίου Εστία, ούτως ώστε να βρεθούν κατάλληλες και δίκαιες λύσεις οι οποίες θα εξυπηρετούν και τις δύο πλευρές. Παράλληλα, έγιναν και ολοκληρώθηκαν τα πρώτα βήματα σχεδιασμού του Σχεδίου Ενοίκιο έναντι Δόσης, το οποίο εάν εφαρμοστεί σωστά, εκτιμούμε πως θα βοηθήσει όσους δανειολήπτες δεν μπορούν να επιτύχουν βιώσιμους όρους αναδιάρθρωσης».

Επενδύσεις

Στην ομιλία του ο κ. Νικολάου, ανέφερε επίσης ότι τα τελευταία χρόνια οι κυπριακές τράπεζες έχουν κάνει επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων με σκοπό την τεχνολογική αναβάθμιση και την ικανοποίηση των σύγχρονων απαιτήσεων των πελατών τους.

«Δεν διεκδικούμε το αλάθητο, αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες έχουν κάνει άλματα προόδου. Τέτοιες ενέργειες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, την εφαρμογή του Cashback και τη διαρκή αναβάθμιση των ψηφιακών προϊόντων», σημείωσε.

Ταυτόχρονα με τις δράσεις ψηφιακής αναβάθμισης, πρόσθεσε, «δίδουμε αντίστοιχη σημασία και στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων προσπαθειών για ηλεκτρονικές απάτες αφού οι επιτήδειοι βρίσκουν διαρκώς νέα κόλπα. Ανάμεσα στις δράσεις που έχουμε αναπτύξει, είναι και ο σχεδιασμός και η υλοποίηση κοινής εκστρατείας σε συντονισμό με την Αστυνομία, την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και την Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας για τις ηλεκτρονικές απάτες».

«Μέσα σ’ αυτό το πρωτόγνωρο περιβάλλον που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, οι κυπριακές τράπεζες κατάφεραν να ισορροπήσουν μεταξύ διαχείρισης των νέων προκλήσεων και αντιμετώπισης των παλιών».

«Είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον του τραπεζικού τομέα και σίγουροι πως με καλή θέληση και από κοινού δουλειά, μπορούμε να επιτύχουμε συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης και ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της κυπριακής οικονομίας. Ένα υγιές τραπεζικό σύστημα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος μιας υγιούς οικονομίας. Η διατήρηση της επενδυτικής βαθμίδας της οικονομίας είναι εξαιρετικά σημαντική. Ας την προστατεύσουμε», σημείωσε.

Λύσεις στα προβλήματα παρελθόντος

Ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου, Μιχάλης Καμμάς, σημείωσε στη δική του ομιλία ότι είναι διαδοχικές και συνεχιζόμενες οι κρίσεις που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας το στοιχείο του απροσδόκητου ως κυρίαρχο σε μια εποχή αλλαγών, οικονομικών αναταράξεων, γεωπολιτικών εξελίξεων και παρατεταμένης αστάθειας.

«Της πανδημίας ακολούθησε το παγκόσμιο κύμα του υψηλού πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης, δεδομένα τα οποία σε συνδυασμό με τις οικονομικές, γεωπολιτικές ακόμη και κοινωνικές αλλαγές που επέφερε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχουν δημιουργήσει συνθήκες τέλειας καταιγίδας. Όλα αυτά σε μικρό χρονικό διάστημα από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008», πρόσθεσε.

Σε αυτό το κάδρο δεδομένων, καταστάσεων που βρίσκονται ακόμη υπό διαμόρφωση και δυνητικών εξελίξεων, υπογράμμισε, οι τράπεζες της Κύπρου κατάφεραν να λύσουν σειρά προβλημάτων του παρελθόντος με κυριότερο αυτό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ παράλληλα έχουν βελτιώσει διαδικασίες, έχουν δημιουργήσει μηχανισμούς, επένδυσαν στην τεχνολογία και περιόρισαν απειλές που προέρχονται από διάφορες κατευθύνσεις. Αυτή η τιτάνια προσπάθεια που έγινε σε πολλά επίπεδα για αρκετά χρόνια, υπογράμμισε, άνοιξε το δρόμο της μεταμόρφωσης του τραπεζικού τομέα στη χώρα μας.

Οι σημαντικές αλλαγές των τελευταίων ετών επέτρεψαν στις τράπεζες, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, να αποτελέσουν τον κεντρικό πυλώνα στήριξης και ανακούφισης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης σε συνεργασία και συνεννόηση – βεβαίως - με την πολιτεία.

Παράλληλα οι τράπεζες, συνέχισαν να τροφοδοτούν την αγορά με νέο δανεισμό, σημαντικότατο στοιχείο για την πορεία εξόδου από την πανδημική κατάσταση με όλα τα προβλήματα που έφερε μαζί της. Την ίδια στιγμή, η εξοικείωση της κοινωνίας αλλά και των επιχειρήσεων με την τεχνολογία δημιουργεί ισχυρή δυναμική για μετάβαση στη νέα, ψηφιακή εποχή στην οποία οι τράπεζες ήδη έχουν εισέλθει παρέχοντας σειρά υπηρεσιών διαδικτυακά και ευρύτερα μέσω εναλλακτικών καναλιών, πέρα από την παραδοσιακή εξυπηρέτηση μέσω φυσικής παρουσίας στα τραπεζικά υποκαταστήματα.

Αναφέρθηκε στις βασικές προτεραιότητες του Συνδέσμου που αφορούν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία.

Της Γεωργίας Χαννή