You are here

Π. Πολυβίου: Μεμπτή συμπεριφορά αστυνομίας

14/01/2020 15:24

Η μεμπτή συμπεριφορά της Αστυνομίας ως προς τον τρόπο που χειρίστηκε την Ελίζα Λειβαδιώτου έχει προκαλέσει τον δυσμενή επηρεασμό της, υποστήριξε σήμερα ο δικηγόρος της εν λόγω κατηγορούμενης στην 3η ποινική υπόθεση εναντίον στελεχών της Τράπεζας Κύπρου, Πόλυς Πολυβίου, καλώντας ταυτόχρονα το δικαστήριο να αποδεχτεί την προδικαστική ένσταση της υπεράσπισης για κατάχρηση της δικαστικής διαδικασίας και να την απαλλάξει από τις εις βάρος της κατηγορίες.

Μετά την απαλλαγή και αθώωση των πρώην κατηγορουμένων στην υπόθεση, Ανδρέα Ηλιάδη και Γιάννη Κυπρή, λόγω κατάχρησης της δικαστικής διαδικασίας, μετά από σχετική ένσταση των δικηγόρων τους,  η υπεράσπιση των υπόλοιπων κατηγορουμένων ήγειρε την ίδια ένταση, η οποία εκδικάζεται αυτή τη στιγμή από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας.  

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, αγόρευσε ο δικηγόρος της κ. Λειβαδιώτου, Πόλυς Πολυβίου, ο οποίος υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι η πελάτισσά του έτυχε «εκμετάλλευσης» από την Κατηγορούσα Αρχή, η οποία την χρησιμοποίησε ως μάρτυρα στις δύο πρώτες ποινικές υποθέσεις της τράπεζας και ακολούθως την κατηγόρησε στην παρούσα υπόθεση.

Ο κ. Πολυβίου είπε ότι ενώ οι διωκτικές αρχές θεωρούσαν ύποπτη την κα. Λειβαδιώτου, εντούτοις συνέχιζαν να της παίρνουν καταθέσεις χωρίς να την προειδοποιήσουν(caution) και με αποτέλεσμα να μην επικαλεσθεί τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα της, δηλαδή αυτά της σιωπής και της μη αυτοενοχοποίησης.

Είπε ότι από τη στιγμή που η Αστυνομία την θεωρούσε ύποπτη «θα έπρεπε να τις παίρνει καταθέσεις μετά από προειδοποίηση της και όχι να την χρησιμοποιεί ως μάρτυρα και ως πηγή πληροφοριών».

«Είναι σαφές», όπως είπε, « ότι η κα. Λειβαδιώτου υπέστη σοβαρό δυσμενή επηρεασμό και είχε εύλογες προσδοκίες μη δίωξής της», προσθέτοντας ότι η κατηγορούμενη πρόσφερε ενεργή βοήθεια στην Αστυνομία.

Υπενθυμίζεται ότι στη δική της μαρτυρία ενώπιον του Κακουργιοδικείου, η κα. Λειβαδιώτου εξέφρασε τη θέση ότι ο επικεφαλής των ανακριτών της υπόθεσης της έλεγε ότι η ίδια είναι "η σκάλα" που θα βοηθήσει την Αστυνομία να πιάσει τους πραγματικούς υπαίτιους της κατάρρευσης της κυπριακής οικονομίας και τους Ανώτατους Διευθυντές της Τράπεζας Κύπρου.

Ο κ. Πολυβίου εξέφρασε επίσης τη θέση ότι από τη στιγμή που και οι τρεις υποθέσεις είχαν την ίδια ή ουσιαστικά την ίδια βάση γεγονότων, δηλαδή τα Ελληνικά Ομόλογα, θα έπρεπε να αποτελέσουν μια ενιαία ποινική υπόθεση, προσθέτοντας ότι ο κατακερματισμός μιας υπόθεσης σε τρεις ποινικές υποθέσεις είχε ως αποτέλεσμα τον δυσμενή επηρεασμό και στέρηση των συνταγματικών δικαιωμάτων της πελάτισσάς του.

Είπε ότι η κα. Λειβαδιώτου «χρησιμοποιήθηκε για να δώσει μαρτυρία σε μια ενιαία υπόθεση και ακολούθως κατηγορήθηκε για την ίδια υπόθεση».

«Αυτή η συμπεριφορά της Αστυνομίας δεν μπορεί παρά να είναι μεμπτή», είπε ο κ. Πολυβίου, προσθέτοντας ότι  «αυτά τα πράγματα δεν πρέπει να επιτραπούν».

«Πρόκειται για σαφέστατο δυσμενή επηρεασμό», επανέλαβε, προσθέτοντας ότι δεν επετράπη στην κα. Λειβαδιώτου να επικαλεστεί τα κατοχυρωμένα δικαιώματά της.

Είπε, επίσης, ότι το δικαστήριο δεσμεύεται από την ενδιάμεση απόφασή του η οποία οδήγησε στην απαλλαγή και αθώωση των Ηλιάδη και Κυπρή και η οποία επικυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο κ. Πολυβίου κάλεσε, τέλος,  το δικαστήριο να προστατεύσει τη δική του ακεραιότητα και τα δικαιώματα των κατηγορουμένων «με το να εξουδετερώσει τις όποιες μεμπτές πρακτικές της Κατηγορούσας Αρχής» και να απαλλάξει την κατηγορούμενη από τις εις βάρος της κατηγορίες.
Η διαδικασία συνεχίζεται αύριο με την αγόρευση των υπόλοιπων συνηγόρων υπεράσπισης.

Μετά την απαλλαγή και αθώωση των κατηγορουμένων Ανδρέα Ηλιάδη και Γιάννη Κυπρή, η διαδικασία συνεχίζεται για τους εναπομείναντες κατηγορούμενους και συγκεκριμένα για τους Χρίστη Χατζημιτσή, Νικόλα Καρυδά, Χριστόδουλο Πατσαλίδη, Ελίζα Λειβαδιώτου και Δέσποινα Κυριακίδου.

Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το δικαστήριο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.

ΚΥΠΕ