You are here

Παίρνουν μπρος οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες

20/02/2020 06:38

Δεκάδες ακίνητα άρχισαν να διατίθενται μέσω των πλατφόρμων για ηλεκτρονικές δημοπρασίες των τραπεζών και του ιδιωτικού τομέα, δημιουργώντας νέα κινητικότητα και αυξημένη προσφορά στην αγορά ακινήτων.

Η ηλεκτρονική ιδιωτική πλατφόρμα BidX1, προχώρησε χθες στη δεύτερη ηλεκτρονική δημοπρασία ακινήτων μετά τον Οκτώβριο, όταν ξεκίνησε τη λειτουργία της.  Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της πλατφόρμας, διατέθηκαν προς δημοπράτηση 66 ακίνητα.

Τα πλείστα από τα ακίνητα πωλήθηκαν σε τιμές αρκετά πιο πάνω από τις επιφυλασσόμενες τιμές και σε πολλά υπήρχαν πολλές προσφορές, ενισχύοντας την εκτίμηση ότι ο συγκεκριμένος τρόπος διάθεσης ακινήτων άρχισε να αποκτά δυναμική, παρά τα μικρά μεγέθη της Κύπρου.

Η πιο μεγάλη σε αξία πώληση ήταν ένα συγκρότημα κατοικιών που διατέθηκε στις  €750 χιλ.

Τα πλείστα ακίνητα που διατέθηκαν είναι διαμερίσματα και οικόπεδα.

Η κινητικότητα που δημιουργείται στην ιδιωτική πλατφόρμα της BidX1 δημιουργεί προσδοκίες στους τραπεζίτες ότι θα ενισχύσουν και τη δική τους διαδικασία ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων.

Δημιουργεί παράλληλα προσδοκίες ότι οι επικείμενες πωλήσεις δανείων τους θα γίνουν σε σχετικά ψηλότερες τιμές απ’ ότι θα γίνονταν πριν, λόγω της μειωμένης δυσκολίας διάθεσης των ακινήτων.

Προς το παρόν η ηλεκτρονική πλατφόρμα εκποιήσεων που έχουν στήσει οι τράπεζες πέτυχε την πώληση μονοψήφιου αριθμού ακινήτων.

Το Σύστημα Ηλεκτρονικών Πλειστηριασμών (www.eauction-cy.com) τέθηκε σε λειτουργία στις 18 Νοεμβρίου 2019, οπότε αναρτήθηκαν και οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, οι οποίοι με βάση το σχετικό Υπουργικό Διάταγμα διενεργήθηκαν 30 μέρες μετά (δηλαδή στις 18/12/2019).

«Τρεις περίπου μήνες μετά όλα βαίνουν ικανοποιητικά, ενώ παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον από ενυπόθηκους πιστωτές και πιθανούς αγοραστές», αναφέρει στη StockWatch o Υπεύθυνος Πλειστηριασμών Ηρακλής Γιαννακού. 

Ο κ. Γιαννακού εκπροσωπεί την ACB E-Auctions, την εταιρεία που έχει δημιουργήσει και διαχειρίζεται το Σύστημα Ηλεκτρονικών Πλειστηριασμών στην Κύπρo.

«Μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου υπήρξαν πέραν των 12,000 μοναδικών επισκεπτών, ενώ έχουν εγγραφεί περίπου 250 χρήστες του Συστήματος. Μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου 2020, έχουν ολοκληρωθεί 43 πλειστηριασμοί, εκ των οποίων οι έξι κατέληξαν σε πώληση. Οι αριθμοί αυτοί μας ικανοποιούν. Την ίδια στιγμή το Σύστημα κρίνεται αξιόπιστο, λειτουργικό και ταυτόχρονα διασφαλίζει την ασφάλεια και διαφάνεια της διαδικασίας του πλειστηριασμού εκπληρώνοντας έτσι έναν από τους σκοπούς ύπαρξής του», σημειώνει.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία έχουν εγγραφεί για πώληση στη συγκεκριμένη πλατφόρμα 112 ακίνητα.

Το ηλεκτρονικό σύστημα πλειστηριασμού αναπτύχθηκε από την ACB E-Auctions Ltd, θυγατρική εταιρεία του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου.

Μέσω του συστήματος τίθενται σε πλειοδοσία ενυπόθηκα ακίνητα στις περιπτώσεις που ο ενυπόθηκος δανειστής επιλέγει, βάσει του δικαιώματος που του δίνει ο νόμος, τη διενέργεια πλειστηριασμού με ηλεκτρονικά μέσα.

Δικαίωμα εγγραφής στο σύστημα και συνεπώς συμμετοχής στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ως προσφοροδότες έχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα, τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό.

Όσον αφορά τις εκποιήσεις που δεν γίνονται ηλεκτρονικά, τα στοιχεία δείχνουν ότι η επιτυχία των τραπεζών στους πλειστηριασμούς διπλασιάστηκε. Με βάση τα στοιχεία που απέστειλε στη βουλή η Κεντρική Τράπεζα, το ποσοστό επιτυχίας των εκποιήσεων κυμάνθηκε στο 10,8% το 2019.

Το εννιάμηνο του 2019 ολοκληρώθηκαν επιτυχώς 213 εκποιήσεις, έναντι 1.971 ειδοποιήσεων που απέστειλαν οι τράπεζες για πρώτο πλειστηριασμό.

Οι τράπεζες εκφράζουν αποφασιστικότητα να προχωρήσουν σε εκποιήσεις για όσους δεν ενταχθούν στο σχέδιο Εστία ενώ είναι επιλέξιμοι.

Γ.Χ.