You are here

Παίρνουν ψίχουλα οι καταθέτες

20/06/2019 07:25

Ψίχουλα κατέληξαν να παίρνουν οι καταθέτες για τις αποταμιεύσεις τους, καθώς η πλεονάζουσα ρευστότητα των τραπεζών και το ευρύτερο επιτοκιακό περιβάλλον έχει αλλάξει τα δεδομένα σε βάρος τους.

Τους τελευταίους μήνες ο ανταγωνισμός για προσέλκυση καταθέσεων παρουσιάζει τάσεις αποκλιμάκωσης με τις τράπεζες να δίνουν επιτόκιο που είναι αισθητά πιο κάτω από το 1%, παρουσιάζοντας μείωση σε σχέση με πέρσι.

Για καταθέσεις ενός έτους οι τράπεζες προσφέρουν επιτόκιο που ξεκινά από 0,3% και φθάνει μέχρι και το 0,8% από 1%-2% που προσέφεραν ένα χρόνο πριν.

Τραπεζίτες επισημαίνουν ότι η μείωση στα καταθετικά επιτόκια τους τελευταίους μήνες σχετίζεται με την πλεονάζουσα ρευστότητα των κυπριακών τραπεζών.  Οι τράπεζες έχουν στα ταμεία τους πολύ περισσότερα χρήματα από όσα μπορούν να διαθέσουν σε δάνεια, παρά τη σχετική αύξηση που υπάρχει στον δανεισμό.  Άλλωστε, περίπου τα μισά νοικοκυριά και επιχειρήσεις δυσκολεύονται να δανειστούν λόγω μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, το επιτόκιο για καταθέσεις προθεσμίας έως ενός έτους από νοικοκυριά υποχώρησε τον Απρίλιο του 2019 στο ιστορικό χαμηλό του 0,34% σε σύγκριση με 0,36% τον προηγούμενο μήνα.

Τον Δεκέμβριο του 2008 τα καταθετικά επιτόκια για νοικοκυριά έφθαναν το 6,03%.

Το αντίστοιχο επιτόκιο για καταθέσεις από μη χρηματοδοτικές εταιρείες σημείωσε πτώση στο ιστορικό 0,35%, σε σύγκριση με 0,44% τον προηγούμενο μήνα. Τον Δεκέμβριο του 2008 τα καταθετικά επιτόκια για επιχειρήσεις έφθαναν το 4,81%.

Οι καταθέσεις στο σύστημα ανέρχονται στα €47,7 δισ. ενώ τα δάνεια σε €38 δισ. Ένα χρόνο πριν, οι καταθέσεις ανέρχονταν στα €50,5 δισ. και τα δάνεια σε €48,6 δισ.

Κάποιες τράπεζες έχουν αρχίσει να διώχνουν μεγάλες καταθέσεις και άλλες να σκέφτονται να χρεώνουν τους πελάτες για φύλαξη των χρημάτων τους στην προσπάθεια να μετριάσουν τις επιδράσεις της πλεονάζουσας ρευστότητας.

Της Γεωργίας Χαννή