You are here

Πακέτο δανείων στις τράπεζες από ΚΕΔΙΠΕΣ

14/07/2020 07:01

Από τον ισολογισμό της ΚΕΔΙΠΕΣ στις τράπεζες ενδέχεται να καταλήξει πακέτο δανείων €1,1 δισ. μέσω ενεργειών της κυβέρνησης για ενίσχυση της δημοσιονομικής κατάστασης και παράλληλης στήριξης των τραπεζών.

Με απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔΙΠΕΣ, η εταιρεία διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Συνεργατικής Τράπεζας θα πωλήσει μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου σε τραπεζικά ιδρύματα.

Προς τον σκοπό αυτό, έχει επιλέξει για να παράσχει συμβουλευτικές υπηρεσίες τον ελεγκτικό οίκο ΚPMG, ο οποίος θα αξιολογήσει τα χαρακτηριστικά της ποιότητας του χαρτοφυλακίου πριν η ΚΕΔΙΠΕΣ απευθύνει πρόσκληση τον ερχόμενο Οκτώβριο, σε εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα να δηλώσουν αν ενδιαφέρονται να αγοράσουν ολόκληρο ή μέρος του χαρτοφυλακίου.

Η κίνηση αυτή της ΚΕΔΙΠΕΣ αποσκοπεί στο να δώσει μία μικρή ανάσα στα κρατικά ταμεία τα οποία ταλανίζονται από τις εκροές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για στήριξη των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, εξαιτίας των αρνητικών επιπτώσεων που προκαλεί στην οικονομία η πανδημία του κορωνοϊού.

Παράλληλα, θα δώσει στήριξη και σε εκείνα τα τραπεζικά ιδρύματα τα οποία θα δηλώσουν ενδιαφέρον για αγορά μέρους ή ολόκληρου του πακέτου δανείων της πρώην Συνεργατικής Τράπεζας.

Το πακέτο περιλαμβάνει εξυπηρετούμενα δάνεια €0,5 δισ. όπως και μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν προοπτικές εξόδου από την εν λόγω κατηγορία.  Τα συνολικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια της ΚΕΔΙΠΕΣ στο τέλος Μαρτίου 2020 ανέρχονταν σε €6,4 δισ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch από άτομα που έχουν γνώση των εν εξελίξει διαδικασιών, τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα που θα επιδείξουν ενδιαφέρον και θα αποκτήσουν μικρό ή μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου της ΚΕΔΙΠΕΣ, θα επωφεληθούν από τα εισοδήματα που θα προκύψουν από τα εν λόγω δάνεια, σε μια δύσκολη περίοδο.

Η πλειονότητα των δανείων που θα αγοράσουν θα δίνουν στις τράπεζες μία απόδοση μεταξύ 3% και 3,5% στη βάση του επιτοκίου που πληρώνουν οι επηρεαζόμενοι δανειολήπτες.

Σημειώνεται ότι όλα σχεδόν τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα διαθέτουν υπερβάλλουσα ρευστότητα η οποία είναι κατατεθειμένη στην Κεντρική Τράπεζα και στην ΕΚΤ, αλλά απολαμβάνουν αρνητικού επιτοκίου, γεγονός το οποίο επηρεάζει δυσμενώς τους ισολογισμούς τους.

Επιπρόσθετα, οι εγχώριες τράπεζες που θα αγοράσουν εξυπηρετούμενα δάνεια θα μειώσουν το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων τους δανείων.

Όπως έγραψε την περασμένη βδομάδα η StockWatch, το σύνολο των δανείων που διαχειρίζεται σήμερα η ΚΕΔΙΠΕΣ ανέρχεται περίπου στα €6,9 δισ. – τα €5,6 δισ. είναι δάνεια ιδιωτών, το €1 δισ. είναι εταιρικά δάνεια και περίπου €240 εκ. είναι δάνεια δήμων και κυβερνητικών οργανισμών.

Το χαρτοφυλάκιο δανείων ενδέχεται να φτάσει το€1,1 δισ. και θα περιλαμβάνει μεγάλο μέρος στεγαστικών δανείων με εξασφάλιση πρώτη κατοικία ενώ, ένα ποσό περίπου €240 εκ. αφορά εξυπηρετούμενα δάνεια των δήμων τα οποία έτσι και αλλιώς είναι εγγυημένα από το κράτος.

Σημειώνεται ότι ένα ποσοστό των δανείων αυτών έχει αναδιαρθρωθεί ή είναι δάνεια των οποίων η αποπληρωμή των δόσεων καταγράφει καθυστέρηση κάτω των 90 ημερών.

Η ΚPMG έχει λάβει ως όρο εντολής να επεξεργαστεί διάφορα σενάρια σε σχέση με τον τρόπο πώλησης του πακέτου δανείων.

Ένα πιθανό σενάριο είναι να πωληθεί ολόκληρο το πακέτο. Εξετάζεται όμως και το ενδεχόμενο να κατανεμηθεί σε τρία μικρότερα πακέτα με την προοπτική να υποβληθούν καλύτερες προσφορές.

Του Λεύκου Χρίστου