You are here

Παραμένουν ψηλά τα NPLs

24/11/2015 16:20
Σε ιδιαίτερα ψηλά επίπεδα παραμένουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Κύπρο εντείνοντας τις πιέσεις στα τραπεζικά επιτελεία για αντιμετώπιση του προβλήματος, την ίδια στιγμή που η Κεντρική Τράπεζα καθησυχάζει για το μέγεθός του.

Οι προσδοκίες ότι το νομοθετικό πλαίσιο που θεσπίστηκε τον Απρίλιο θα συνέβαλε σε μείωση των κόκκινων δανείων προς το παρόν διαψεύδονται, καθώς παραμένουν στα ίδια ψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (non-performing exposures) διαμορφώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2015 στα €27,3 δισ. από €27,4 δισ. τον Αύγουστο αποτελώντας το 47,8% των συνολικών δανείων.

Τον Δεκέμβριο του 2014 ανέρχονταν στα 47,9% του συνόλου των δανείων που παραχωρήθηκαν στο σύστημα.

Στα νοικοκυριά το σύνολο των NPLs ανέρχεται στα €12,8 δισ. από €12,7 δισ. τον Αύγουστο., αποτελώντας το 56,1% των συνολικών δανείων από 55,7% τον προηγούμενο μήνα.

Μόνο για €5,7 δισ. λήφθηκαν μέτρα για αναδιάρθρωση έναντι €5,8 δισ. τον Αύγουστο. Οι συσσωρευμένες ζημιές απομείωσης ανέρχονται σε €4,3 δισ. αποτελώντας το 33,6% των συνολικών NPLs των νοικοκυριών.

Στις επιχειρήσεις το σύνολο των NPLs ανήλθε στα €13,8 δισ. ή 57% από το σύνολο δανείων €24,2 δισ.

Οι συσσωρευμένες ζημιές απομείωσης για τα NPLs που βρίσκονται στους ισολογισμούς των τραπεζών του συστήματος ανέρχονται σε €9 δισ. ή 33% του συνόλου των NPLs που υπάρχουν στο σύστημα.

Σε ανακοίνωσή της η ΚΤ αναφέρει ότι για το καθορισμό των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων εφαρμόζεται ο ορισμός που έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών. Με βάση τον ορισμό αυτό, όταν μία μη εξυπηρετούμενη χορήγηση αναδιαρθρώνεται δεν μεταφέρεται αυτόματα στις εξυπηρετούμενες χορηγήσεις αλλά παραμένει υπό παρακολούθηση στις μη εξυπηρετούμενες για περίοδο τουλάχιστον 12 μηνών ακόμη και αν ο πελάτης πληρώνει χωρίς καθυστερήσεις σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα αποπληρωμής.

Σύμφωνα με την ΚΤ, η χρήση του συγκεκριμένου ορισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων εξηγεί, σε μεγάλο βαθμό, και τη διαφορά που παρατηρείται μεταξύ του ύψους των χορηγήσεων που παρουσιάζουν καθυστερήσεις πέραν των 90 ημερών και που ανέρχονταν στις 30 Σεπτεμβρίου 2015 στα €22,1 δισ. και των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων που ανέρχονταν κατά την ίδια ημερομηνία σε €27,3 δισ.

Από το σύνολο των μη εξυπηρετουμένων δανείων αναδιαρθρώθηκε ποσό €14 δισ. από τα οποία €10,5 δισ. εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις, ως αποτέλεσμα, σε ένα βαθμό, του ορισμού των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων.

Σύμφωνα με την ΚΤ, το ύψος των δανείων που αναδιαρθρώθηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 ανήλθε στα €0,9 δισ., κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2015 στο €1 δισ. ενώ κατά το τρίτο τρίμηνο του 2015 το ύψος των δανείων που αναδιαρθρώθηκαν σημείωσε περαιτέρω αύξηση και ανήλθε στο €1,3 δισ.

Της Γεωργίας Χαννή