You are here

Το παρελθόν κυνηγά το νέο ΔΣ BOCY

24/11/2015 14:55
Έντονες επικρίσεις διατυπώθηκαν κατά του ΔΣ και της διεύθυνσης της Τράπεζας Κύπρου στο πλαίσιο των εργασιών της γενικής συνέλευσης των μετόχων οι οποίες προήλθαν κατά βάση από τους κατόχους αξιογράφων και τους παλαιούς μετόχους.

Κριτική προς το συμβούλιο της BOCY ασκήθηκε επίσης με αφορμή την κατάθεση ψηφισμάτων που αφορούν στην αύξηση απολαβών των μελών του ΔΣ και στην παροχή bonus σε διευθυντικό προσωπικό της τράπεζας.

Ο πρόεδρος του ΔΣ της BOCY Josef Ackermann και ο CEO John Hourican πήραν το βάρος της ενημέρωσης και των απαντήσεων που δόθηκαν στους μέτοχους τονίζοντας κατ’ επανάληψη ότι η νέα διοίκηση της Τράπεζας δεν ευθύνεται αν κάποιοι άλλοι τους «έκλεψαν τα χρήματα».

Σε όλη τη διάρκεια του δεύτερου μέρους της γενικής συνέλευσης που ήταν η υποβολή ερωτήσεων από τους μετόχους, αρκετοί εξ αυτών επαναλάμβαναν τον ισχυρισμό ότι «η Τράπεζα Κύπρου τους έκλεψε τα λεφτά από την τσέπη».

Ο κ. Ackermann ήταν κατηγορηματικός στις απαντήσεις του τονίζοντας ότι «δεν έχουμε κλέψει εμείς τα χρήματα σας. Απλώς προσπαθούμε να βοηθήσουμε με τις γνώσεις και την εμπειρία μας να βελτιωθεί η Τράπεζα Κύπρου και να ανακτηθεί η δυναμική στην οικονομία του τόπου».

Την ίδια ώρα ο κ. Hourican ενισχύοντας τις αναφορές του προέδρου του ΔΣ υπογράμμισε πως το σημερινό ΔΣ δεν φέρει καμία ευθύνη για το τι έγινε στο παρελθόν.

«Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε αλλά το αίτημα που εγείρετε για αποζημίωση, δυστυχώς δεν μπορεί να ικανοποιηθεί, διότι η τράπεζα δεν μπορεί να πράξει πολλά πράγματα. Δεν υπάρχει νομικό υπόβαθρο στο αίτημα», παρατήρησε.

Σημείωσε ότι ο δρόμος είναι μακρύς και ότι η BOCY είναι ακόμη εύθραυστη για να ικανοποιήσει τέτοιου είδους αιτήματα.

Παρέμβαση στη συνέλευση έκανε και ο νομικός σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Πόλυς Πολυβίου, ο οποίος αφού αναγνώρισε ως απόλυτα δικαιολογημένη την πικρία, τόσο των κατόχων αξιογράφων, όσο και των πρώην μετόχων, αλλά και καταθετών που έχουν υποστεί «κούρεμα», εξήγησε πως δεν υπάρχει στο παρόν στάδιο νομικό έρεισμα που να δικαιολογεί οποιαδήποτε αποζημίωση τους από την Τράπεζα Κύπρου.

«Η BOCY εφαρμόζει τους νόμους που ψήφισε η βουλή και δεν μπορεί να παρανομήσει», σημείωσε, απαντώντας στο ερώτημα γιατί η Τράπεζα Κύπρου δεν δίνει λύση στα αιτήματα των επηρεαζόμενων.

Στα μέλη του ΔΣ ασκήθηκε κριτική για την αύξηση των απολαβών τους μέσω των ψηφισμάτων που ενέκρινε η συνέλευση καθώς και για την παραχώρηση σχέδιου κινήτρων σε μερίδα προσωπικού.

Ackermann και Hourican εξήγησαν ότι η αύξηση των απολαβών τους είναι δικαιολογημένη διότι οι συνεδριάσεις του ΔΣ είναι πολύ περισσότερες από οποιοδήποτε άλλο συμβούλιο τράπεζας.

«Έχουμε στρατηγική να υλοποιήσουμε και να εποπτεύσουμε πολλές επιτροπές», σημείωσαν.

«Αν θέλετε να έχετε υψηλού επιπέδου άτομα στο συμβούλιο πρέπει να τους δίνετε και την αίσθηση ότι ανταμείβονται σωστά και δίκαια», είπε.

Ο κ. Ackermann παρατήρησε ότι ο ίδιος νιώθει άβολα να απαντά σε τέτοιου είδους ερωτήματα.

«Δεν ήρθαμε εδώ για να βγάλουμε λεφτά, ούτε για να αποκτήσουμε κύρος, αλλά για να βοηθήσουμε εσάς και τη χώρα», σημείωσε ο πρόεδρος της BOCY.

Το κλίμα οξύνθηκε όταν μετά τις απαντήσεις των δύο τραπεζιτών ένας πρώην κάτοχος αξιογράφων με οργίλο ύφος είπε ότι ο ίδιος και η οικογένεια του έχουν καταστραφεί από τις αποφάσεις του 2013 και από την άρνηση της Τράπεζας Κύπρου να δει με κατανόηση το πρόβλημα του.

«Δεν έχω ούτε πέντε ευρώ στην τσέπη μου», φώναξε με πνιγμένη τη φωνή ο μέτοχος απευθυνόμενος στον κ. Ackermann.

Ο ελβετός τραπεζίτης του υπέδειξε ότι αν όντως είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα του δεν θα είχε ένσταση να τον δει προσωπικά μετά το πέρας των εργασιών της συνέλευσης.

Ο κ. Ackermann υπέδειξε την ίδια ώρα ότι θα πρέπει «να εγκαταλείψουμε το παρελθόν και να δούμε μπροστά».

«Θα χαρώ να καθίσουμε και πάλι στο ίδιο τραπέζι, αλλά μην περιμένετε πολλά πράγματα από την τράπεζα», υπέδειξε σε ένα παλαιό μέτοχο της Τράπεζας.

Επεσήμανε ότι σε λίγα χρόνια «είμαι βέβαιος ότι αν εργαστούμε όλοι συλλογικά θα πούμε μαζί ότι τα καταφέραμε».

«Ας προσπαθήσουμε για ένα καλύτερο μέλλον για να πούμε όλοι ότι επιτέλους βελτιώθηκε η ζωή μας», παρατήρησε με τη σειρά του ο κ. Hourican.

Μία άλλη παλαιά μέτοχος υπέδειξε προς το ΔΣ ότι με τη συμπεριφορά του και με την παρουσία τόσων ξένων στη διοίκηση απειλείται το «Κοινό Κυπρίων». «Το έχετε κατασπαράξει και η τράπεζα συρρικνώνεται», ισχυρίστηκε.

«Αν ευθύνονται οι προηγούμενοι διοικούντες της τράπεζας, αυτοί έφυγαν, ενώ εμείς είμαστε ακόμη καταθέτες της Τράπεζας», παρατήρησε η ίδια.

Απάντηση στην εν λόγω μέτοχο έδωσε ο κ. Hourican ο οποίος υπέδειξε ότι «η διεύθυνση και η διοίκηση της Τράπεζας είναι τα συμφέροντα των καταθετών που θα πρέπει να προστατεύσει για να μπορέσει να διοχετεύσει χρήμα στην αγορά».

Σε παρέμβαση του ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου προσπαθώντας να εξηγήσει ότι το σημερινό συμβούλιο της Τράπεζας δεν ευθύνεται για τα κουρέματα των καταθέσεων, των μετοχών και των αξιογράφων, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων όταν ανέφερε ότι και ο ίδιος είναι θύμα του «κουρέματος».

Εγκρίθηκε το σχέδιο κινήτρων

Παρά τις έντονες επικρίσεις που ακούστηκαν, η ΕΓΣ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το μακροπρόθεσμο σχέδιο παροχής κινήτρων της τράπεζας.

Τα δύο ψηφίσματα (για δημιουργία και εφαρμογή του σχεδίου αντίστοιχα) εγκρίθηκαν από την ΕΓΣ με το 99,75% των μετόχων να ψηφίζουν υπέρ και το 0,25% να ψηφίζει κατά.

Με το ψήφισμα το ΔΣ εξουσιοδοτείται να δημιουργήσει και να εφαρμόσει το σχέδιο, το οποίο προνοεί την υπό προϋποθέσεις χορήγηση δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών (Options), που θα εκδοθούν και θα παραχωρηθούν από την τράπεζα σε «συγκεκριμένη ομάδα υπαλλήλων της τράπεζας και των θυγατρικών της», δηλαδή σε ανώτατα και ανώτερα εκτελεστικά στελέχη του συγκροτήματος.

Η παροχή των δικαιωμάτων προϋποθέτει όπως αποπληρωθεί πλήρως η έκτακτη ρευστότητα από την ΕΚΤ, την άρση του περιορισμού της πληρωμής μερίσματος, την ακύρωση των κυβερνητικών εγγυήσεων και την απόδοση των επηρεαζόμενων υπαλλήλων.

Με βάση το σχέδιο, τα δικαιώματα θα παραχωρηθούν στις 31 Μαρτίου του 2016 και θα μπορούν να εξασκηθούν μόνο μετά τις 31 Δεκεμβρίου του 2019. Η τιμή εξάσκησης των δικαιωμάτων έχει καθοριστεί στα €0,25 ανά μετοχή δηλαδή κατά €0,01 ψηλότερα από την τιμή μετοχών κατά την τελευταία αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας.

Εξάλλου, με 99,75% υπέρ και 0,25% κατά, η ΕΓΣ ενέκρινε το ψήφισμα που επιτρέπει στην Τράπεζα «να έχει την ευελιξία για αύξηση της αναλογίας μεταξύ των κυμαινόμενων στοιχείων αμοιβής και των σταθερών στοιχείων αμοιβής στο ανώτατο όριο ύψους 100% της σταθερής αμοιβής για μέλη της ανώτατης διεύθυνσης της τράπεζας» που, όπως αναφέρεται, δυνητικά φτάνει τους 30 υπαλλήλους.

Εξάλλου, η ΕΓΣ επανεξέλεξε με 100% των ψήφων τους τρεις διοικητικούς σύμβουλους που με βάση το καταστατικό εξήλθαν αλλά ήταν επιλέξιμοι για επανεκλογή. Πρόκειται για τους Ιωάννη Ζωγραφάκη, Μάριο Καλοχωρίτη και Χριστόδουλο Πατσαλίδη.