You are here

Παρέμβαση για προσαυξήσεις, ΑΤΑ στην Τρ. Κύπρου

28/02/2018 07:16

Μάχη που αναμένεται να κρίνει τα εργασιακά πράγματα στις τράπεζες θα δώσουν ενώπιον της μεσολαβητικής υπηρεσίας του υπουργείου εργασίας η Τρ. Κύπρου και η συντεχνία των τραπεζοϋπαλλήλων ΕΤΥΚ, με αφορμή τη μη καταβολή μέχρι σήμερα από τη διεύθυνση της τράπεζας της ετήσιας προσαύξησης και της ΑΤΑ προς το προσωπικό.

Το υπουργείο εργασίας λίγες ώρες πριν από τις επαρχιακές συνελεύσεις των εργαζομένων στην Τράπεζα Κύπρου που έχει συγκαλέσει η ΕΤΥΚ την ερχόμενη Δευτέρα 5 Μαρτίου για να λάβει εξουσιοδότηση κατά πόσο θα αντιδράσει δυναμικά ή όχι, έχει καλέσει τα δυο μέρη σε χωριστές μεσολαβητικές συναντήσεις.

Αναμένεται η μεσολαβητική υπηρεσία να αντιδράσει θετικά στην προσπάθεια να αρθεί η εργατική διαφορά και να αποφευχθούν τυχόν απεργιακές κινητοποιήσεις στο μεγαλύτερο τραπεζικό ίδρυμα, οι οποίες μόνο ζημιά θα προκαλέσουν.

Η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου εδώ και τρία χρόνια είχε εγείρει θέμα εκσυγχρονισμού του μισθολογίου αξιώνοντας κατάργηση της παραχώρησης οριζόντιων προσαυξήσεων, θεωρώντας ότι αυτή η πρακτική είναι άδικη και αντιπαραγωγική.

Πρόσφατα απέστειλε στο προσωπικό την πρόταση της για αλλαγή του τρόπου αξιολόγησης του, με βάση νέα κριτήρια, πέραν της αρχαιότητας.

Το 54% των ετήσιων δαπανών της τράπεζας για το 2017 με βάση επίσημα στοιχεία τα οποία δημοσιοποιήθηκαν χθες, αφορά το κόστος προσωπικού (€228 εκ.), σε μια περίοδο που η Τράπεζα καταγράφει ζημιές λόγω μείωσης των εσόδων και αύξησης των επισφαλειών.

Η διεύθυνση της τράπεζας έχει περιλάβει στα αιτήματα που υπέβαλε τον περασμένο Νοέμβριο προς τη συντεχνία στο πλαίσιο της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης που έληξε στις 31 περασμένου Δεκεμβρίου αίτημα για κατάργηση των ετήσιων οριζόντιων προσαυξήσεων, που στηρίζονται στην αρχαιότητα.

Σημειώνεται ότι οι δύο πλευρές δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει διάλογο για την ανανέωση της σύμβασης.

Ανώτατο στέλεχος της BOCH ανέφερε στη StockWatch ότι ο λόγος που η τράπεζα δεν ικανοποίησε το αίτημα της συντεχνίας να παραχωρήσει ετησία προσαύξηση, ή να καταβάλει ΑΤΑ, είναι γιατί αυτά τα θέματα, όπως είπε, αποτελούν μέρος των αιτημάτων της εργοδοτικής πλευράς που έθεσε προς συζήτηση με τη συντεχνία.

Η ΕΤΥΚ υποστηρίζει ότι η ενέργεια αυτή της τράπεζας αποτελεί εξόφθαλμη, κατά την άποψη της, παραβίαση των υφιστάμενων συμφωνιών και του νόμου περί προστασίας των μισθών.

Μεταξύ των δύο μερών φαίνεται να υπάρχει διάσταση ως προς τη νομική ερμηνεία της σχετικής πρόνοιας της σύμβασης.

Ο νομικός σύμβουλος της τράπεζας φέρεται να υπέδειξε προς τη διεύθυνση ότι δεν υποχρεούται να καταβάλει την ετήσια προσαύξηση προς το προσωπικό.

Η διαφορά ερμηνείας της σύμβασης και η όλη εργατική διένεξη μεταξύ των δύο πλευρών, θα αποτελέσουν το βασικό αντικείμενο της μεσολαβητικής προσπάθειας του υπουργείου εργασίας

Ο πρόεδρος της BOCH Γιόζεφ Άκερμαν και ο διευθύνων σύμβουλος Τζον Χούρικαν με χθεσινή τους εγκύκλιο προς το προσωπικό με την ευκαιρία των προκαταρκτικών οικονομικών αποτελεσμάτων της τράπεζας, επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων θα ασκήσει, κατά την εκτίμηση τους, περαιτέρω πιέσεις στα έσοδα της τράπεζας και θα δοκιμάσει τη δομή του λειτουργικού της κόστους.

Υπέδειξαν ότι «είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε αυτή την πραγματικότητα» και υποστήριξαν ότι «η συνέχιση της υφιστάμενης πρακτικής και η χορήγηση οριζόντιας αδιάκριτης προσαύξησης θα οδηγήσει στην περαιτέρω αύξηση του κόστους, ενώ ταυτόχρονα θα καταστήσει την τράπεζα λιγότερο ανταγωνιστική σε ένα συνεχώς όλο και πιο απαιτητικό περιβάλλον».

«Πρέπει να αγκαλιάσουμε διαφανείς, δίκαιες και σύγχρονες πρακτικές αμοιβών και επιβράβευσης», παρατήρησαν.

Του Λεύκου Χρίστου