You are here

Παρέμβαση ΚΤ στην προεκλογική

28/11/2017 09:15

Ασυνήθιστη παρέμβαση στην προεκλογική μάχη έκανε η Κεντρική Τράπεζα προσπαθώντας να περιορίσει τις αρνητικές αναφορές πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης στο τραπεζικό σύστημα. 

Η παρέμβαση, που έγινε με γραπτή ανακοίνωση που εκδόθηκε το Σαββάτο, προέκυψε μετά από σχόλια σε κοινωνικά δίκτυα για την κατάσταση των τραπεζών. 

Την Κεντρική ενόχλησαν ιδιαίτερα τα σχόλια του οικονομολόγου, Στέλιου Πλατή, που είναι επικεφαλής του τομέα οικονομίας του επιτελείου του Νικόλα Παπαδόπουλου. 

Με ανάρτηση του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Πλατής άφησε αιχμές για προβλήματα κεφαλαίων στη ΣΚΤ, προκαλώντας παράλληλα και την αντίδραση του Συνεργατισμού. 

Ο κ. Πλατής αναφέρει ότι η Τρ. Κύπρου αφαίρεσε €0,5 δισ. από τα κεφάλαια της για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την απαιτούμενη διαδικασία αναδιάρθρωσης των δανείων και διερωτάται αν ο συνεργατισμός έχει τα κεφάλαια για να πράξει κάτι αντίστοιχο. 

Ο συνεργατισμός έχει βασικά κεφάλαια 15,5% έναντι 12,3% που έχει η Τράπεζα Κύπρου, 13,9% που έχει η Ελληνική και 20,7% που έχει η RCB. 

Σύμφωνα με τον κ. Πλατή, δημιουργούνται ερωτηματικά όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο δεν συζητείται τίποτα για το συνεργατισμό. 

«Ο φορολογούμενος πολίτης έβαλε €1,7 δισ. Μας είπαν πριν μερικές εβδομάδας ότι αποτιμάται στα €600 εκ. άρα χάσαμε €1 δισ. και είναι με βάση τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις», σημειώνει. 

Μιλώντας στη StockWatch διερωτήθηκε αν θα κληθεί ο φορολογούμενος να τους ξαναστηρίξει ή έστω να διαγράψει μιας και διαπαντός τα €1,7 δισ. που έδωσε στο συνεργατισμό». 

Ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Στρατηγικής και Επικοινωνίας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Γιάννος Σταυρινίδης μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πολίτη και απαντώντας στις επικρίσεις του κ. Πλατή, ανέφερε ότι η ΣΚΤ «δεν έχει ούτε ένα ευρώ ELA» και πρόσθεσε ότι έχει πλεονάζουσα ρευστότητα €4 δισ. 

Τόνισε ότι «δεν έχουμε κάτι ενώπιον μας που να δείχνει ότι ο συνεργατισμός βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού όπου όλοι πρέπει να σπεύσουν να σωθούν». 

«Ο συνεργατισμός το 2013 με βάση τους υπολογισμούς της Pimco είχε αξία -€300 εκ. ήρθε το κράτος έβαλε €1,5 δισ. με αποτέλεσμα να έχει κεφάλαια €1,2 δισ. Σήμερα ο συνεργατισμός, συνέχισε, έχει €1240 δισ. κεφάλαια και τα λεφτά που μπήκαν τον Απρίλιο 2014 βρίσκονται ακόμη στα βιβλία μας», τόνισε. 

Σημείωσε ότι η λογιστική αξία της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας είναι €1,2 δισ. ενώ η χρηματιστηριακή αξία ανέρχεται στα €600 εκ. 

Τόνισε ότι ο συνεργατισμός έχει ανακοινώσει την πρόθεση του να πάρει νέα κεφάλαια πριν δύο μήνες για να εφαρμόσει το πλάνο του. «Το 2018 μετά τις εκλογές θα πάμε στις αγορές για να βρούμε νέα κεφάλαια», είπε, αναφερόμενος στα €200 εκ. που θα επιχειρήσει να αντλήσει από ξένους επενδυτές. 

«Εάν δεν βρούμε τα κεφάλαια», είπε, «υπάρχει σχέδιο β’ που θα επιτρέψει να βρούμε τα κεφάλαια και χωρίς να θέσουμε τον συνεργατισμό σε κίνδυνο όπως η έκδοση εναλλακτικών μορφών κεφαλαίου». 

«Ο κόσμος δεν θα χάσει τα λεφτά του εάν δεν βρεθούν τα κεφάλαια», διαβεβαίωσε ο κ. Σταυρινίδης. 

Η πολιτικοποίηση του θέματος του Συνεργατισμού προκάλεσε ασυνήθιστη αντίδραση της Κεντρικής Τράπεζας. 

«Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου παρακολουθεί με ανησυχία το τελευταίο διάστημα διάφορες αναρτήσεις σε δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης και δημόσιες τοποθετήσεις αναφορικά με την πορεία των τραπεζών και του τραπεζικού συστήματος στο σύνολο του», αναφέρει ανακοίνωση της ΚΤ που εκδόθηκε το Σάββατο. 

«Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι, μετά την κρίση του 2013, το κυπριακό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης, με βελτίωση στην κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα ενώ ταυτόχρονα η Κεντρική Τράπεζα και η ΕΚΤ (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός) εργάζονται εντατικά για να ξεπεραστούν όλες οι εναπομείνασες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο χρηματοπιστωτικός τομέας», σημειώνεται. 

«Αχρείαστες συζητήσεις για την κατάσταση και το μέλλον της μιας ή της άλλης τράπεζας ή του συστήματος στο σύνολο του ζημιώνουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και θα ήταν καλό να αποφεύγονται», καταλήγει η ανακοίνωση. 

Εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας ερωτηθείς για το θέμα που προέκυψε απάντησε ότι αφορά γενικές αναφορές που γίνονται για την οικονομία και τις τράπεζες. 

Πρόσφατα η ελεγκτική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι δεν θα ανακοινώσει την έκθεση της για τον Συνεργατισμό πριν τον Ιούνιο του 2018, λόγω της «ευαίσθητης περιόδου» που διέρχονται οι τράπεζες, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις. 

Της Γεωργίας Χαννή