You are here

Α. Πασχαλίδης: Η ΕΚΤ ήθελε να κλείσει το Συνεργατισμό

26/09/2018 10:00

Η ΕΚΤ για κάποιο λόγο ήθελε να βγάλει από τη μέση το Συνεργατισμό, δήλωσε ο πρώην υπουργός εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής που εξετάζει τα αίτια της κατάρρευσης της ΣΚΤ.

«Για κάποιο λόγο ήθελαν να τον βγάλουν από τη μέση και εκμεταλλεύτηκαν τα λάθη και τις αδυναμίες του Συνεργατισμού. Ήθελαν να  κλείσουν το Συνεργατισμό και το πέτυχαν», σημείωσε.

Κληθείς να απαντήσει εάν κατέχει σχετικά έγγραφα που αποδεικνύουν αυτά που υποστηρίζει, είπε ότι «εγώ δεν έχω έγγραφα, δεν πήρα τίποτα μαζί μου όταν έφυγα όμως έχει η ΚΤ».

Αιχμές κατά Χατζηγιάννη

Πρόσθεσε ότι «παρά τα ελλείμματα ο Συνεργατισμός μέχρι και το 2013 μπορούσε να σωθεί. Δεν είχε μεγαλύτερα προβλήματα από τις άλλες τράπεζες».

Ο κ. Πασχαλίδης θέλοντας να τεκμηριώσει τις μαρτυρίες του ανέφερε ενδεικτικά ότι «η Τράπεζα Κύπρου είχε προβλήματα και έφερε τον Χούρικαν, ένα διεθνούς εμβέλειας τραπεζίτη και η ΣΚΤ έφερε το Νικόλα Χατζηγιάννη», είπε και διερωτήθηκε «τι σχέση έχουν αυτοί οι δύο;».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου της ερευνητικής επιτροπής είπε ότι «δεν είναι θέμα κριτικής αλλά γεγονότων» και διερωτήθηκε ξανά «τι έκανε η διοίκηση της ΣΚΤ για τα ΜΕΔ;».

Πρόσθεσε εντούτοις ότι ενώ τα ΜΕΔ ήταν το σημαντικότερο ζήτημα, το κύριο θέμα και στην κυβέρνηση, και στη βουλή και στον Τύπο «ήταν να προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία, έγινε σλόγκαν όλων».

«Εγώ δεν είμαι εναντίον να κάνεις κοινωνική πολιτική, η συντριπτική πλειοψηφία των δανείων είχαν υποθήκη την πρώτη κατοικία. Δηλαδή ζητούσαν η κυβέρνηση όλα τα κόμματα ο τύπος όλος, έστελναν μήνυμα σε όλους αυτούς που χρωστούσαν και έλεγαν μη πληρώσετε», είπε.

Η θέση του υπουργικού στις εκθέσεις

Ο κ. Πασχαλίδης σε άλλη ερώτηση της επιτροπής ανέφερε ότι ήταν καθαρά τυπική η κατάθεση της έκθεσης της ελεγκτικής υπηρεσίας του Συνεργατισμού, ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου.

Ο κ. Πασχαλίδης, ο οποίος διετέλεσε υπουργός εμπορίου τη χρονική περίοδο 2008 – 2011, σημείωσε στη δική του μαρτυρία ότι δεν διεξαγότανε καμία συζήτηση ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου για το περιεχόμενο της έκθεσης.

Στην παρατήρηση του προέδρου της ερευνητικής επιτροπής Γεώργιου Αρέστη ότι υπήρχαν σοβαρά ευρήματα στην έκθεση, ο κ. Πασχαλίδης διευκρίνισε ότι «ήταν περιορισμένος ο λόγος του υπουργικού διότι δεν μπορούσε να επέμβει και να αλλάξει κάποια πράγματα».

Ο Συνεργατισμός ξέφυγε από το ρόλο του

Υποστήριξε επίσης ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής ότι ο Συνεργατισμός, ο οποίος υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του κυπριακού λαού, ξέφυγε από τον σκοπό του. «Δεν ιδρύθηκε για να δίνει εκατομμύρια δάνεια την εποχή του ΧΑΚ ή για να κτίζονται ξενοδοχεία», είπε, προσθέτοντας ότι «ποτέ δεν τιμωρήθηκε κανένας».

Της Ηρώς Ευθυμίου