You are here

Πάτησαν φρένο οι αναδιαρθρώσεις το 2022

04/02/2023 15:09

Φρένο φαίνεται ότι πάτησαν οι αναδιαρθρώσεις δανείων το 2022, έπειτα από την εκτόξευση τους το 2021 λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ), τα συνολικά δάνεια που έτυχαν επαναδιαπραγμάτευσης, περιορίστηκαν σε €1,3 δισεκατομμύρια, σε σύγκριση με €2,32 δισ. το 2021, ποσό που ήταν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015, οπόταν ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων από την ΚΤΚ.

Η συντριπτική πλειοψηφία των αναδιαρθρώσεων ή το 83% προήλθε από τα μεγάλα εταιρικά δάνεια πέραν του €1 εκατ. που ανήλθαν σχεδόν σε €1,1 δισ, σε σύγκριση με €1,78 δισ το 2021.

Μεγάλη συρρίκνωση παρουσίασαν οι αναδιαρθρώσεις των εταιρικών δανείων μέχρι €1 εκατ., οι οποίες υποχώρησαν στα €74 εκατ. σε σύγκριση με €213 εκατ. το 2021.

Οι αναδιαρθρώσεις των στεγαστικών δανείων ανήλθαν σε €107 εκατ. σε σύγκριση με €220 εκατ. το 2021, ενώ οι αναδιαρθρώσεις της κατηγορίας άλλα δάνεια περιορίστηκαν σε €24 εκατ. σε σύγκριση με €71 εκατ. το 2021.

Οι αναδιαρθρώσεις των καταναλωτικών δανείων διαμορφώθηκαν στα €18,6 εκατ. σε σύγκριση με €34 εκατ. το 2021.

Στο μεταξύ, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΚΤΚ, τα συνολικά αναδιαρθρωμένα δάνεια στο τραπεζικό σύστημα ανήλθαν στο τέλος Οκτωβρίου στα €3 δισ, εκ των οποίων ποσό ύψους €1,29 δισ. συνεχίζει να ταξινομείται στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Από αυτά τα €0,54 δισ. αφορούσε σε δάνεια νοικοκυριών και €0,5 δισ. επιχειρηματικά δάνεια.

Πάντως, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξάνει συνεχώς τα βασικά της επιτόκια, αναμένεται ότι το 2023 η δραστηριότητα σε ό,τι αφορά τις αναδιαρθρώσεις να έχει κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια αποφυγής αθετήσεων, αφού η αύξηση του κόστους χρηματοδότησης ενδεχομένως να επιδεινώσει την χρηματοοικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, με επιπτώσεις στην ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών.

Ενδεικτικά, στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της ΚΤΚ, ο Διοικητής της εποπτικής Αρχής, Κωνσταντίνος Ηροδότου, σημείωσε πως στόχος πρέπει να είναι η έγκαιρη εξεύρεση της κατάλληλης και βιώσιμης λύσης αναδιάρθρωσης.

«Αδιαμφισβήτητα, οι βιώσιμες λύσεις αναδιάρθρωσης προσφέρουν τη δυνατότητα τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στα νοικοκυριά να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Με αυτό το τρόπο δεν επιβαρύνονται οι ισολογισμοί των τραπεζών με νέες αθετήσεις, ενώ συνεχίζεται απρόσκοπτα η ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων, περιορίζοντας τις πτωχεύσεις και κατ’ επέκταση συμβάλλοντας στην εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας», ανέφερε.