You are here

Πέφτει η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια στην Κύπρο

20/01/2023 11:13

Μείωση παρουσιάζει η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια στην Κύπρο με την αβεβαιότητα στην οικονομία λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, την άνοδο του πληθωρισμού και των επιτοκίων, αλλά και τις αυξήσεις στις τιμές γενικά, να οδηγούν τους καταναλωτές σε προβληματισμό όσον αφορά την απόκτηση ιδιόκτητης στέγης.

Τραπεζίτες που μίλησαν στη StockWatch, επεσήμαναν ότι η ζήτηση και το ενδιαφέρον είναι μειωμένα, ενώ αναμένουν περαιτέρω επιβράδυνση το επόμενο διάστημα.

«Η ζήτηση για τα στεγαστικά δάνεια άρχισε να δείχνει σημεία μείωσης», ανέφερε αξιωματούχος της Τρ. Κύπρου.

Σημείωσε ότι οι ρυθμοί είναι σχετικά μειωμένοι σε σχέση με πέρσι, κάτι που όπως παρατήρησε, φαίνεται να οφείλεται στην αύξηση των τιμών και του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες.

«Πολλοί είναι αυτοί που παραμένουν σε αναμονή για να δουν τις εξελίξεις και τα τελικά κόστη πριν προχωρήσουν σε λήψη τελικής απόφασης για αγορά», σημείωσε.

Εκπρόσωπος της Ελληνικής Τράπεζας ανέφερε στη StockWatch ότι η ζήτηση σε στεγαστικά δάνεια παρουσιάζει μείωση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, τονίζοντας ότι τα αυξανόμενα κόστη οίκησης/σίτισης καθώς και οι τρέχουσες τιμολογήσεις στεγαστικών δανείων ενεργούν ως αποτρεπτικοί παράγοντες για τους υποψήφιους δανειολήπτες.

Ο Γιώργος Παγλάς, Ανώτατος Διευθυντής Τραπεζικών Εργασιών και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Ancoria Bank, επισημαίνει ότι η αβεβαιότητα στην παγκόσμια αγορά, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, η άνοδος του πληθωρισμού και των επιτοκίων, αλλά και οι αυξήσεις στις τιμές γενικά, έχουν οδηγήσει τους καταναλωτές σε προβληματισμό όσον αφορά την απόκτηση ιδιόκτητης στέγης και των χαρακτηριστικών της.

«Συνεπώς, το πρώτο εξάμηνο του 2023 αναμένεται να παρατηρηθεί επιβράδυνση στις παροχές στεγαστικών δανείων, καθώς και περιορισμένη ζήτηση. Τα τραπεζικά ιδρύματα θα επικεντρωθούν στην παροχή στεγαστικών δανείων με προσεκτική τιμολόγηση και όρους, ώστε να αντικατοπτρίζεται ορθά η ικανότητα αποπληρωμής των δανείων από τους αιτητές, ανάλογα με τις σημερινές, αλλά κυρίως τις μελλοντικές δυνατότητές τους», τονίζει.

Ο Head του Retail Banking & Insurances, της Astrobank, Δώρος Δωροθέου, αναφέρει από την πλευρά του ότι από το καλοκαίρι του 2022 η ζήτηση στεγαστικών δανείων παρουσιάζεται συγκρατημένη για τρεις σημαντικούς λόγους.

Σημειώνει ότι η μεγάλη αύξηση στα κατασκευαστικά κόστη ως συνεπακόλουθο του επηρεασμού της εφοδιαστικής αλυσίδας λόγω της πανδημίας και των διαδοχικών lockdowns, η μεγάλη αύξηση στο κόστος ενέργειας, απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία και τέλος η αύξηση στα δανειστικά επιτόκια σε μία προσπάθεια συγκράτησης του πληθωρισμού, είναι οι παράγοντες που προβληματίζουν τους ενδιαφερόμενους για την αγορά στεγαστικών δανείων.

«Σήμερα, η αγορά βασίζεται κυρίως σε ξένους αγοραστές και γενικά σε αγορές με ίδια κεφάλαια. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι αγοραπωλησίες ακινήτων αφορούν ετοιμοπαράδοτα και μεταχειρισμένα ακίνητα αφού οι αγοραστές αποφεύγουν οποιοδήποτε αυξημένο μελλοντικό κόστος ανέγερσης. Το κομμάτι της αγοράς που αφορούσε ανέγερση νέας κατοικίας είναι αυτό που έχει πληγεί περισσότερο και είναι αυτό στο οποίο δραστηριοποιούνταν περισσότερο οι κύπριοι. Γενικά, στην αγορά επικρατεί μια στάση αναμονής μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση», υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τα νέα δάνεια για στεγαστικούς σκοπούς ανήλθαν το εντεκάμηνο του 2022 στα €1082 εκατ., από €988 εκατ. το εντεκάμηνο του 2021 και €800,6 εκατ. το εντεκάμηνο του 2019.

Τέλος Νοεμβρίου, τα συνολικά στεγαστικά δάνεια ανέρχονται σε €8,8 δισ. από €8,9 δισ. το Νοέμβριο του 2021 και €9,5 δισ. το Νοέμβριο του 2019.

Μείωση ζήτησης και στην ευρωζώνη

Πέραν της Κύπρου, μείωση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια αναμένεται και στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων, οι τράπεζες ανέφεραν σημαντική καθαρή μείωση της ζήτησης στεγαστικών δανείων το τρίτο τρίμηνο του 2022, μετά από πιο συγκρατημένη πτώση το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

«Σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση των κριτηρίων για τα στεγαστικά δάνεια το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2022, αυτό υποδηλώνει σημαντική μείωση της πραγματικής αύξησης των στεγαστικών δανείων τα επόμενα τρίμηνα. Στην πραγματικότητα, τα σημάδια μιας καμπής στην πραγματική αύξηση των στεγαστικών δανείων είναι ήδη ορατά», τονίζεται.

Της Γεωργίας Χαννή