You are here

Περίεργη σιωπή ΕΤΥΚ για μεταθέσεις σε Τρ. Κύπρου

15/02/2021 06:15

Μακρά σιωπή υπάρχει από πλευράς ΕΤΥΚ σε ότι αφορά το θέμα των εσωτερικών μεταθέσεων υπαλλήλων οι οποίοι δεν είχαν αποδεχθεί στοχευμένο σχέδιο εξόδου της Τράπεζας Κύπρου.

Το σχέδιο είχε κυκλοφορήσει αρχές περασμένου Δεκεμβρίου και επιδόθηκε με επιστολή σε περίπου 100 μέλη του προσωπικού.

Η ισχύς του σχεδίου κράτησε μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου και το αποδέχθηκαν περίπου 30 υπάλληλοι.

Οι υπόλοιποι 70 υπάλληλοι μεταφέρθηκαν στο τμήμα taskforce καθώς, τα πλείστα τμήματα των εν λόγω υπαλλήλων, είτε καταργήθηκαν, είτε επίκειται η κατάργηση τους στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης υπηρεσιών του συγκροτήματος.

Ήταν η πρώτη φορά που η ΕΤΥΚ απέφυγε να εκδώσει οποιαδήποτε εγκύκλιο προς τα μέλη της, είτε πριν, είτε μετά το σχέδιο.

Οι πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η StockWatch από υπάλληλους που δεν αποδέχθηκαν το σχέδιο αναφέρουν ότι η συντεχνία σε καμία φάση του σχεδίου δεν τους προσέγγισε να ακούσει τις απόψεις ή τις ανησυχίες τους.

Κάποιοι εκ των υπαλλήλων που δεν αποδέχθηκαν το σχέδιο και μεταφέρθηκαν στο taskforce κάνουν λόγο για «δυσμενή μετάθεση».

Η StockWatch αποτάθηκε σε στελέχη της ηγεσίας της ΕΤΥΚ οι οποίοι δε θέλησαν να σχολιάσουν τους ισχυρισμούς των μελών τους, ούτε και γενικότερα το στοχευμένο σχέδιο της τράπεζας.

Αντίθετα, πηγή της Τράπεζας Κύπρου εξήγησε στη StockWatch ότι η μεταφορά κάποιων εκ των υπαλλήλων στο συγκεκριμένο τμήμα είναι γιατί τα τμήματα στα οποία εργάζονταν πρόκειται να καταργηθούν ή επίκειται η ενσωμάτωση τους με άλλα συναφή τμήματα.

Η ίδια πηγή επεσήμανε ότι η Τράπεζα σεβόμενη την υπηρεσία των εν λόγω υπαλλήλων, όχι μόνο δεν προχώρησε σε πλεονασμούς, αλλά αντίθετα, προσέφερε γενναιόδωρο σχέδιο εξόδου με χαριστική αποζημίωση μέχρι €200 χιλ.

Πρόσθεσε ότι οι υπάλληλοι που δεν αποδέχθηκαν το σχέδιο και οι υπηρεσίες τους έχουν καταργηθεί, μεταφέρθηκαν στο taskforce το οποίο είναι ένα τμήμα που δίνει τη δυνατότητα σε αυτούς να καλύπτουν διάφορα κενά που προκύπτουν στην Τράπεζα.

Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι κάτω από τις περιστάσεις οι επιλογές της Τράπεζας, αλλά και των ιδίων των υπαλλήλων είναι περιορισμένες.

Απέρριψε κατηγορηματικά φήμες, βάσει των οποίων το taskforce αποτελεί «προθάλαμο απόλυσης τους».

Επεσήμανε ότι το προσωπικό που δεν αποχώρησε, αποδεχόμενο το στοχευμένο σχέδιο, παραμένει στην Τράπεζα, διατηρεί τη θέση εργασίας του χωρίς να επηρεάζεται η μισθοδοσία του.

Η διεύθυνση του συγκροτήματος είχε βάλει τον πήχη της εξόδου, για τουλάχιστον 100 άτομα.   

Ήταν η πρώτη φορά που η Τράπεζα Κύπρου κυκλοφόρησε σχέδιο εξόδου το οποίο δεν απευθυνόταν προς όλο το προσωπικό.

Το σχέδιο, σύμφωνα με διευθυντικό στέλεχος, εντάσσεται στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των εργασιών του συγκροτήματος, της πώλησης μεγάλου μέρους των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων και της αυτοματοποίησης νέων διαδικασιών που έχει υιοθετήσει η BOCH.

Ο νέος κύκλος των σχεδίων εξόδου στον τραπεζικό τομέα, που ξεκίνησε από τον περασμένο Οκτώβριο φαίνεται να ακολουθεί τη μεγάλη στροφή που παρατηρείται στην περίοδο της πανδημίας σε ηλεκτρονικές συναλλαγές, που έχουν περιορίσει σημαντικά τις ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό.

Σημειώνεται ότι από τον Ιανουάριο του 2013 και ειδικότερα μετά το Μάρτιο του ιδίου έτους, οπόταν είχε φτάσει στο αποκορύφωμα της η τραπεζική κρίση, η Τράπεζα Κύπρου προχώρησε σε πέντε σχέδια εθελούσιας εξόδου.

Με βάση στοιχεία του συνδέσμου τραπεζών η BOCH εργοδοτεί σήμερα γύρω στους 3,300 υπαλλήλους.

Του Λεύκου Χρίστου