You are here

Περιορίζονται τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

15/03/2018 07:19

Κατά €700 εκ. περιορίστηκε η έκθεση των τραπεζικών ιδρυμάτων στο ελβετικό φράγκο το τελευταίο τρίμηνο του 2017, καθώς συνεχίστηκε η καθοδική πορεία των προηγούμενων τριμήνων.

Η Κεντρική Τράπεζα σε έκθεση της για την πορεία αναδιαρθρώσεων των δανείων σε ελβετικό φράγκο, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το τρίτο τρίμηνο του 2017, συνεχίστηκε η πτωτική πορεία στα ανοίγματα των τραπεζών σε ελβετικό φράγκο, λόγω αποπληρωμής υφιστάμενων δανείων και αναδιαρθρώσεων που έχουν πετύχει οι τράπεζες σε δάνεια προς μη χρηματοδοτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ).

Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στη βουλή η Κεντρική Τράπεζα, η συνολική έκθεση σε ελβετικό φράγκο κατά το Σεπτέμβριο του 2017 ήταν μειωμένη στα €1352 εκ. από €2052 εκ. το Δεκέμβριο του 2015 και 1484 τον Ιούνιο του 2017.

Η μείωση από το Δεκέμβριο του 2015 ανέρχεται στα €700 εκ. εκ των οποίων €469 εκ. αφορούν μη χρηματοδοτικές επιχειρήσεις και €231 εκ. αφορούν δάνεια προς νοικοκυριά.

Παράλληλα, μέσα σε ένα τρίμηνο από τον Ιούνιο του 2017, καταγράφηκε μείωση €132 εκ. με τα δάνεια σε φράγκο να μειώνονται κατά €85 εκ. για νοικοκυριά και κατά €46 εκ. για μη χρηματοδοτικές επιχειρήσεις.

Τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο για τα νοικοκυριά υποχώρησαν στα €1038 εκ. τον Ιούνιο ενώ, η έκθεση των μη χρηματοδοτικών εταιρειών περιορίστηκε στα €445 εκ.  

Μείωση λόγω εξυπηρέτησης και μετατροπής δανείων

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, η μείωση στα συνολικά δάνεια των τριών πιστωτικών ιδρυμάτων σε (Ελληνική, Τράπεζα Κύπρου, Alpha Bank) οφείλεται κυρίως, στη συνεχιζόμενη εξυπηρέτηση και αποπληρωμή των υφιστάμενων δανείων και μερικώς σε μετατροπή ή αναδιάρθρωση δανείων από ελβετικό φράγκο σε στερλίνα ή ευρώ.

Σημειώνεται συγκεκριμένα, ότι τα πιστωτικά ιδρύματα καταφέρνουν να αναδιαρθρώσουν αποτελεσματικά τον δανεισμό των μη χρηματοδοτικών επιχειρήσεων καθώς έχουν καταφέρει να περιορίσουν σημαντικά τα ανοίγματά τους σε ελβετικό φράγκο.

Όπως αναφέρεται, ο δανεισμός σε ελβετικό φράγκο έχει μειωθεί κατά 54% ενώ, η αντίστοιχη πτώση για τα νοικοκυριά έφτασε στο 20% κατά την ίδια περίοδο.

Προστίθεται ωστόσο, ότι ο ρυθμός μείωσης των συνολικών ανοιγμάτων προς νοικοκυριά έχει περιοριστεί αισθητά κατά τα τελευταία τρίμηνα μετά την αυξανόμενη τάση που παρατηρήθηκε στα αρχικά τρίμηνα του προηγούμενου έτους. Αντίθετα σημαντική μείωση παρατηρήθηκε ιδιαίτερα το τελευταίο τρίμηνο στα ανοίγματα προς μη χρηματοδοτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ).

Η κυριότερη μέθοδος αναδιάρθρωσης, όπως αναφέρεται, είναι η μετατροπή του δανείου στο νόμισμα εισοδημάτων του δανειολήπτη που είναι στερλίνα ή ευρώ. Με αυτή τη μέθοδο ο συνολικός δανεισμός που έχει χορηγηθεί από τις τρεις τράπεζες, έχει καταγράψει αύξηση €109 εκ. από €231 το Δεκέμβριο του 2015 σε €340 εκ. το Σεπτέμβριο του 2017, με το τελευταίο τρίμηνο να σημειώνεται μείωση €2 εκ.

Στην κατηγορία αυτή, τα δάνεια προς ΜΧΕ αυξήθηκαν κατά €96 εκ. ενώ για τα νοικοκυριά σημειώθηκε αύξηση €15 εκ. Τα στεγαστικά δάνεια, για κύρια και άλλη κατοικία, σημειώνουν αύξηση €13 εκ. στη συγκεκριμένη κατηγορία με την αύξηση που αφορά σε κύρια κατοικία να φτάνει στο 42%.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν, σύμφωνα και με τα σχόλια της ΚΤ, ότι τουλάχιστον κατά τα προηγούμενα τρίμηνα, οι δανειολήπτες κύριας κατοικίας καταλήγουν πολύ πιο εύκολα σε συμφωνία με την τράπεζα για μετατροπή των δανείων από ελβετικό φράγκο σε ευρώ ή στερλίνα παρά οι δανειολήπτες άλλης κατοικίας.

Η ΚΤ αποδίδει το γεγονός στους ελκυστικότερους όρους για δανειολήπτες κύριας κατοικίας σημειώνοντας ότι είναι πιο δεκτικοί και συνεργάσιμοι για αναδιάρθρωση δανείων γενικότερα αλλά και στο γεγονός ότι η πρωτοβουλία της ΚΤ για αποτελεσματική αναδιάρθρωση δανείων σε ελβετικό φράγκο, είχε πρωταρχικό στόχο αυτή την κατηγορία δανειοληπτών.

Εξυπηρετούνται και μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Όπως αναφέρεται στα στοιχεία, μέχρι το Σεπτέμβριο του 2017 διαγράφηκαν σωρευτικά €76 εκ. δανείων σε ελβετικό φράγκο (€38 εκ. αφορούσαν νοικοκυριά εκ των οποίων €32 εκ. για στεγαστικά δάνεια και €40 εκ. για ΜΧΕ) ενώ, αποπληρώθηκαν €60 εκ. (εκ των οποίων €15 εκ. για κύρια κατοικία και €38 εκ. για άλλη κατοικία). Οι ΜΧΕ έχουν προχωρήσει σε αποπληρωμή δανείων ύψους €57 εκ.

Σε ότι αφορά την έκθεση σε εξυπηρετούμενα και μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αναφέρεται ότι στην πρώτη περίπτωση η έκθεση έχει μειωθεί κατά 47% και στη δεύτερη κατά 30%.

Τα εξυπηρετούμενα δάνεια προς νοικοκυριά μειώθηκαν κατά 46% ενώ τα μη εξυπηρετούμενα μόλις κατά 11%.

Στις ΜΧΕ παρουσιάστηκε μείωση 48% στα εξυπηρετούμενα και 56% στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ενδεχομένως, όπως σημειώνεται, οι τράπεζες να είναι πιο έτοιμες να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση μη εξυπηρετούμενων δανείων προς ΜΧΕ παρά προς νοικοκυριά.

Τα στοιχεία της ΚΤ καταγράφουν σημαντική αύξηση στο ποσοστό των εξυπηρετούμενων δανείων όταν αυτά έχουν μετατραπεί σε ευρώ ή στερλίνα σε σύγκριση με αυτά που παραμένουν σε ελβετικό φράγκο.

«Η αποτελεσματικότητα των εν λόγω αναδιαρθρώσεων θα διαφανεί σε βάθος χρόνου καθώς πολλές από τις συμφωνίες αναδιάρθρωσης ενδεχομένως να περιέχουν περίοδο χάριτος αποπληρωμής κεφαλαίου», σημειώνει η ΚΤ.

Οι διαγραφές και αποπληρωμές σε ελβετικό φράγκο φτάνουν τα €196 εκ. και έχουν μετατραπεί σε ευρώ ή στερλίνα άλλα €340 εκ.

Ο συνολικός δανεισμός σε ελβετικό φράγκο για κύρια κατοικία μειώθηκε από €287 εκ. το Δεκέμβριο του 2015, σε €217 το Σεπτέμβριο του 2017, εκ των οποίων €78 εκ. αφορούν δάνεια με αρχικό ποσό χορήγησης κάτω των €250 χιλ.

Επισυνάπτεται η έκθεση της ΚΤ για την πορεία αναδιαρθρώσεων των δανείων σε ελβετικό φράγκο.

Της Μαρίας Χαμπή