You are here

Πετρίδης προς τράπεζες: Εξηγήστε τις αυξήσεις χρεώσεων

04/01/2022 11:26

Σε αυστηρή υπόδειξη προς τις τράπεζες όπως ενημερώσουν και επεξηγήσουν με ειλικρίνεια στους πολίτες, τις νέες αυξήσεις στις τραπεζικές συναλλαγές, προέβη ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου η οποία συζήτησε το θέμα εκτάκτως, απεύθυνε έκκληση προς τις τράπεζες να παγώσουν τις αυξήσεις μέχρι να ολοκληρωθεί η συζήτηση ενώπιον της επιτροπής την ερχόμενη εβδομάδα.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη συνεδρίαση η Ελληνική Τράπεζα εφάρμοσε τις αυξημένες χρεώσεις από τις 3 Ιανουαρίου 2022 και η Τράπεζα Κύπρου θα το εφαρμόσει από τις 15 Φεβρουαρίου 2022.

Ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, υπενθύμισε ενώπιον της επιτροπής ότι ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει ο περί της Συγκρισιμότητας των Τελών, της Αλλαγής Λογαριασμού Πληρωμών και της Πρόσβασης σε Λογαριασμούς Πληρωμών Νόμος του 2017 (Ν.64(Ι)/2017), εξέδωσε Διατάγματα, τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή στις 2/11/2020, σχετικά με τον καθορισμό εύλογων τελών για λογαριασμούς με βασικά χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι ο συγκεκριμένος νόμος είναι εναρμονιστικός και θεσπίζει μεταξύ άλλων κανόνες σχετικά με τη διαφάνεια και τη συγκρισιμότητα των τελών, που χρεώνονται στους καταναλωτές (φυσικά πρόσωπα) για Λογαριασμούς Πληρωμών (ΛΠ).

Επίσης, ο Νόμος στοχεύει στη χρηματοοικονομική ένταξη των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων που δεν χρησιμοποιούν τραπεζικές υπηρεσίες, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε ΛΠ με βασικά χαρακτηριστικά με εύλογα τέλη, στο πλαίσιο διαφάνειας.

Επεσήμανε ότι πριν την έκδοση των Διαταγμάτων προηγήθηκε εκπόνηση μελέτης από την ΚΤ μετά από σχετικό αίτημα του υπουργού Οικονομικών, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Νόμου. Η μελέτη έλαβε υπόψη τα εθνικά επίπεδα εισοδήματος, τα μέσα τέλη που χρεώνουν τα πιστωτικά ιδρύματα στην Κύπρο για τις υπηρεσίες που παρέχονται σε σχέση με λογαριασμούς πληρωμών καθώς και πρακτικές άλλων κρατών μελών.

Στα €36 ετησίως το ανώτατο τέλος

Υπενθυμίζοντας τις πρόνοιες του διατάγματος οι οποίες συνεχίζουν να ισχύουν είπε ότι προνοούν τον καθορισμό ενός ανώτατου τέλους ύψους €36 ετησίως σε ένα Λογαριασμό Πληρωμών με Βασικά Χαρακτηριστικά (ΛΠΒΧ) ανά καταναλωτή, χωρίς περιορισμό πράξεων για τις πλείστες των υπηρεσιών (άνοιγμα, λειτουργία και κλείσιμο λογαριασμού καθώς και κατάθεση χρηματικών ποσών).

Προβλέπεται επίσης, ένας ελάχιστος αριθμός πράξεων, που ανέρχεται στις 100 το χρόνο, για τις υπόλοιπες υπηρεσίες πληρωμών (άμεσες χρεώσεις, πληρωμές μέσω πιστωτικής κάρτας κλπ.) και οι οποίες αφορούν σε υπηρεσίες εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και για ποσά ανά συναλλαγή κάτω των €5.000.

Επίσης, προβλέπεται η μηδενική χρέωση ως προς την ανάληψη χρημάτων από ATM εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανεξαρτήτου τράπεζας και τη μηδενική χρέωση για τον ελάχιστο αριθμό πράξεων, για τις οποίες τα ΑΠΙ θα καταλογίζουν μόνο εύλογα τέλη σε όλους του Λήπτες του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Εκτός υποχρεώσεων ενημέρωσης ΚΤ οι χρεώσεις

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου, που επίσης συμμετείχει στη συνεδρία, ανέφερε ότι η Κεντρική δεν έτυχε ενημέρωσης για τις νέες χρεώσεις, εφόσον αυτό δεν είναι υποχρεωτικό με βάση την νομοθεσία, για τις συγκεκριμένες χρεώσεις. Υπέδειξε ότι «δεν έχουν υποχρέωση οι τράπεζες να ενημερώνουν το διοικητή της ΚΤ για τις χρεώσεις».

Σημείωσε ότι μελέτη για τις χρεώσεις διεξάγεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επισημαίνοντας πως όλα τα στοιχεία είναι εμπιστευτικά.

Παραθέτοντας κάποια στοιχεία είπε ότι «ο αριθμός των λογαριασμών για τις βασικές πληρωμές συνολικά ανέρχεται στις 414.431».

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών σχετικά με τη δημιουργία λογαριασμών πελατών, ο κ. Ηροδότου είπε ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤ, μόνο τρεις αιτήσεις καταναλωτών έχουν απορριφθεί και δεν αφορούν λογαριασμούς ταμιευτηρίων ή τρεχούμενους».

Διευκρίνισε ότι ο νόμος είναι ξεκάθαρος ότι δηλαδή μια τράπεζα μπορεί να αρνηθεί μόνο για συγκεκριμένους λόγους που προνοεί ο νόμος.

Ο διοικητής της ΚΤ, κάλεσε τους καταναλωτές όπως μετατρέψουν τους λογαριασμούς τους σε ΛΠΒΧ, έτσι ώστε να επωφεληθούν από το πλαφόν των €36 ετησίως.  

«Πρέπει οι συμπολίτες μας να μεταβούν στις τράπεζες και να ζητήσουν είτε να τους ανοιχθεί αυτός ο λογαριασμός είτε να μετατραπεί ο τρεχούμενος λογαριασμός σε λογαριασμό για βασικές πληρωμές. Αν το κάνουν αυτό και μπορούν να διεκπεραιώνουν όλων των ειδών συναλλαγές που κάνουν ήδη με μέγιστη συνολική χρέωση τα €36 το χρόνο ή €3 το μήνα», είπε, προσθέτοντας πως αυτό ισχύει από το 2020 και απλά πρέπει όλοι μας ή όσοι καταναλωτές επιθυμούν να βεβαιωθούν ότι κάνουν αίτηση στις τράπεζες για να ανοιχθεί αυτός ο λογαριασμός.

Πρόσθεσε, ότι οι δύο μεγάλες τράπεζες είχαν πλαφόν €18 και €20 ετησίως που ήταν κάτω από το πλαφόν των €36. 

Όπως και ο ΥΠΟΙΚ, ο κ. Ηροδότου κάλεσε τις τράπεζες να ενημερώσουν περαιτέρω τους πολίτες για τις αυξημένες χρεώσεις.

Αλλαγή με το πάτημα ενός κουμπιού

Εκπρόσωποι των δύο βασικών τραπεζών (Τράπεζας Κύπρου και Ελληνικής) δήλωσαν αναρμόδιοι να απαντήσουν κατά πόσον μπορούν να παγοποιηθούν οι χρεώσεις, λέγοντας πως τέτοιες αποφάσεις λαμβάνονται σε επίπεδο Διοικητικών Συμβουλίων.

Ο διευθυντής επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων της Ελληνικής Τράπεζας, Γιώργος Σκλάβος, απέρριψε τους ισχυρισμούς των βουλευτών,  ότι η Τράπεζα δεν ενημέρωσε τους πελάτες της λέγοντας ότι η τράπεζα από τον περασμένο Νοέμβριο είχε στείλει δύο εκατ. επιστολές ενημερώνοντας για τις νέες χρεώσεις που τέθηκαν σε εφαρμογή από χθες, τονίζοντας πως τα τέλη για τον ΛΠΒΧ δεν έχουν αλλάξει.
 
Η βασική διαφορά, εξήγησε, αφορούσε το τέλος τήρησης λογαριασμών ταμιευτηρίου των €5 ετησίως, το οποίο γίνεται €20 ετησίως αφού πακετοποιούνται διάφορες υπηρεσίες που προηγουμένως είχαν συνολικό κόστος περίπου €17. Σημείωσε πάντως πως η διατήρηση ενός λογαριασμού επιφέρει κόστος λόγω εποπτικών απαιτήσεων όπως τις διαδικασίες KYC (Know your client) και την επικαιροποίησή τους.

«Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες λογαριασμοί με υπόλοιπο κάτω από €200 ή €300. Αυτοί οι λογαριασμοί μπορεί να είναι και αχρείαστοι αλλά υπάρχει κόστος τήρησης τους», πρόσθεσε.

Πρόσθεσε ότι οι πελάτες μπορούν διαδικτυακά να ζητήσουν την τροποποίηση του λογαριασμού τους σε λογαριασμό βασικών πληρωμών, κάτι που γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού, όπως είπε.

Ζητούν παγοποίηση χρεώσεων οι βουλευτές

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Κυριάκος Χατζηγιάννης ζήτησε την άμεση παγοποίηση των χρεώσεων όλων των τραπεζών.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιούρτηδης ζήτησε στοιχεία για την κερδοφορία των τραπεζών στη βάση των χρεώσεων σε συναλλαγές.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, ζήτησε τον έλεγχο των χρεώσεων από τις τράπεζες.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου διερωτήθηκε αν είναι λογική η χρέωση 5 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχο για να εκδώσει μια κατάσταση λογαριασμού.

Από πλευράς ΕΔΕΚ, ο βουλευτής Ηλίας Μυριάνθους κάλεσε όλες τις εποπτικές αρχές να ελέγξουν τις χρεώσεις, ενώ ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης δήλωσε ότι πιαστήκαμε στον ύπνο. 

Η συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί σε νέα συνεδρία της επιτροπής Εμπορίου, την ερχόμενη εβδομάδα.

Της Ηρώς Ευθυμίου