You are here

Πιέζεται η μετοχή της Τρ. Κύπρου

16/12/2014 10:20
Πιέσεις υφίσταται η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στο κυπριακό και στο ελληνικό χρηματιστήριο, κατά την πρώτη μέρα επαναδιαπραγμάτευσης της στις δύο αγορές.

Αυτή την ώρα η μετοχή της BOCY στο ΧΑΚ διαπραγματεύεται στα €0,183 ενώ, στο χρηματιστήριο Αθηνών στα €0,186, κάτω από την τιμή έκδοσης των €0,24.

Η μετοχή είχε ανοίξει στα €0,23.

Ο όγκος συναλλαγών της μετοχής μέχρι αυτή την ώρα, τόσο στο ΧΑΚ, όσο και στο ΧΑ ανέρχεται στα 11,7 εκ. μετοχές αξίας €2,6 εκ.

Η παρουσία της μετοχής έχει ενισχύσει σημαντικά το ενδιαφέρον στο κυπριακό χρηματιστήριο, με τον τζίρο να φθάνει μέχρι στιγμής στις €1,2 εκ. Η συντριπτική πλειοψηφία του τζίρου αφορά μετοχές της Τρ. Κύπρου.

Υπό το βάρος των πιέσεων που δέχεται η BOCY , η μετοχή της Ελληνικής χάνει αυτή την ώρα 6,5% και βρίσκεται στα 4,3 σεντ.

Προς το παρόν, οι συναλλαγές για BOCY δεν μετρούν στον υπολογισμό του δείκτη.

Στο Athex η αγορά κινείται με οριακά κέρδη.

Οι πλείστες από τις πράξεις για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου είναι μικρές, και πιθανόν να οφείλεται σε προσπάθεια καταθετών της να απεγκλωβιστούν από την κατάσταση στην οποία βρέθηκαν μετά τον Μάρτιο του 2013, όταν οι καταθέσεις τους μετατράπηκαν σε κεφάλαιο.

Μετά από 21 μήνες εκτός των δύο αγορών, εξαιτίας των πρωτόγνωρων και δραματικών γεγονότων του Μαρτίου 2013, ξεκίνησαν σήμερα διαπραγμάτευση των 8.904.425.940 συνήθων μετοχών της BOCY.

Μεγάλο μέρος των τίτλων εκτιμάται ότι δεν είναι διαθέσιμο για διαπραγμάτευση γιατί δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ρυθμίσεις από τους μετόχους, με άνοιγμα λογαριασμών.

Όταν η μετοχή διαπραγματεύτηκε για τελευταία φορά στα δύο χρηματιστήρια, την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013, η Τράπεζα είχε σημαντική παρουσία σε διάφορες χώρες και ένα διοικητικό συμβούλιο που εκπροσωπούσε κυρίως κύπριους μετόχους.

Το bail-in που ακολούθησε έχει αλλάξει δραματικά τη μετοχική της σύνθεση, οδηγώντας σε διεθνοποίηση της μετοχικής της βάσης και της διοίκησης της. Η μετοχικά διεθνοποιημένη Τράπεζα επικεντρώνει πλέον τις εργασίες της στην Κύπρο, έχοντας διαθέσει τις εργασίες της στην Ελλάδα και στην Ουκρανία.

Οι μέτοχοι της 15ης Μαρτίου 2013 κατέχουν σήμερα κοντά στο 0,3% του μετοχικού κεφαλαίου και η εκκλησία έπαψε – όπως και στην περίπτωση της Ελληνικής – να είναι μεγαλομέτοχος.

Σημαντικό μέρος του μετοχικού της κεφαλαίου ανήκει στους κουρεμένους καταθέτες της, επίσης σημαντικό μέρος στους νέους μετόχους που συμμετείχαν σε πρόσφατη έκδοση κεφαλαίου και το 9,6% στη Λαϊκή Τράπεζα.

Η τιμή εισαγωγής έχει καθοριστεί από την εταιρεία στα €0,24, περίπου 17 σεντ κάτω από τη λογιστική της αξία.

Το δεκαμελές ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, υπό την προεδρία του Josef Ackerman, πρώην CEO της Deutsche Bank, έχει στη σύνθεση του για πρώτη φορά στην ιστορία της τράπεζας, μόνο τέσσερις κύπριους.

Αντιπρόεδροι του ΔΣ είναι οι πολυεκατομμυριούχοι Wilbur Ross και ο ρώσος Vladimir Strzhalkovskiy.

Ο γενικός διευθυντής του ΧΑΚ Νώντας Μεταξάς μιλώντας στην κρατική τηλεόραση χαρακτήρισε σημαντική την επιστροφή της μετοχής της BOCY , τόσο για την τράπεζα, όσο και για το κυπριακό χρηματιστήριο καθώς ο τραπεζικός τομέας αποτελεί, είπε, το 75% του μεγέθους του.

Εξέφρασε την εκτίμηση πως η επάνοδος της Τράπεζας Κύπρου στο ΧΑΚ θα αποτελέσει κινητήριο δύναμη για έξοδο του χρηματιστηρίου από το μαρασμό των τελευταίων ετών.