You are here

Πιο έτοιμη για νέο κύμα ΜΕΔ η Τρ. Κύπρου

04/08/2020 07:28

Πιο έτοιμη να διαχειριστεί την κατάσταση που θα διαμορφωθεί μετά την πανδημία του κορωνοϊού καθιστά την Τρ. Κύπρου η χθεσινή πώληση μεγάλου πακέτου προβληματικών δανείων στην Pimco.

Η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε την πώληση 22,2 χιλ. μη εξπηρετούμενων δανείων ιδιωτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η συμβατική αξία των δανείων ανέρχεται στο €1,5 δισ. και η μεικτή λογιστική αξία στα €916 εκ. ενώ, τα δάνεια πωλήθηκαν στην Pimco, σε deal ύψους περίπου €421 εκ. (ποσό που ενδέχεται να αυξηθεί). Το χαρτοφυλάκιο φέρει εξασφαλίσεις πέραν των 5,6 χιλ. ακινήτων.

«Είμαστε τώρα σε καλύτερη θέση για να διαχειριστούμε τις προκλήσεις που προκύπτουν από τη συνεχιζόμενη κρίση από την εξάπλωση του COVID-19 και για να στηρίξουμε την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας», ανέφερε σε σχετική του δήλωση ο διευθύνων σύμβουλος του συγκροτήματος Πανίκος Νικολάου, σημειώνοντας ότι η Τράπεζα ενδέχεται να προβεί σε παρόμοιες κινήσεις μείωσης των ΜΕΔ στο μέλλον.

Σημαντική κίνηση εν μέσω αβέβαιου κλίματος

Στέλεχος της τράπεζας, δήλωσε στη StockWatch ότι η έξαρση του δεύτερου κύματος της πανδημίας φαίνεται αναπόφευκτη διεθνώς, γεγονός που αυξάνει το ρίσκο για την παγκόσμια οικονομία, ασκώντας νέες πιέσεις για την εφαρμογή στρατηγικών που οδηγούν σε μείωση των κινδύνων, ώστε «να ανασάνουμε πιο άνετα», όπως ανέφερε.

Επεσήμανε ωστόσο, ότι οι τράπεζες βρίσκονται στο άγνωστο σε ότι αφορά τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που εκτιμάται ότι θα προκύψουν μετά την άρση του μορατόριουμ στις πληρωμές δόσεων και τόκων δανείων, αναφέροντας ότι η έκταση αυτού του ζητήματος, θα διαφανεί όταν επαναρχίσουν οι πληρωμές.

Όπως διαρρέει, οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές, συστήνουν να μην επεκταθεί το μορατόριουμ στις πληρωμές δόσεων και τόκων δανείων, όπως επιθυμούν διάφοροι φορείς ασκώντας σχετικές πιέσεις.

Συγκεκριμένα, οι ευρωπαίοι επόπτες εισηγούνται επαναφορά των πληρωμών τουλάχιστον για μερικούς μήνες και μετά εφαρμογή του μέτρου εκ νέου εάν χρειαστεί, έτσι ώστε να διαφανεί πόσοι δανειολήπτες αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα.

Το θέμα φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τις τράπεζες, που δεν έχουν ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκτιμήσουν το μέγεθος των κινδύνων και των προκλήσεων που έχουν να αντιμετωπίσουν το επόμενο διάστημα.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά στελέχους της Τράπεζας Κύπρου, ότι με τη συναλλαγή διώχθηκε το ρίσκο ώστε η τράπεζα να προχωρήσει σε στήριξη της οικονομίας και επανεκκίνηση, «αν μας επιτρέψει η πανδημία από το φθινόπωρο».

Τα τραπεζικά ιδρύματα εφάρμοσαν μορατόριουμ δόσεων και τόκων μέχρι το τέλος του έτους, για δεκάδες χιλιάδες δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με την αξία αναστολής δόσεων να φτάνει τα €11,7 δισ.  Η εκτίμηση των πλείστων οικονομολόγων είναι ότι από αυτή τη δεξαμενή των αναστολών δόσεων θα προκύψει αριθμός νέων ΜΕΔ.

Από το Helix 1, στο Helix 2 δύο χρόνια μετά

Πριν από δύο χρόνια, τον Αύγουστο του 2018, η Τράπεζα Κύπρου είχε ανακοινώσει την σύναψη συμφωνίας για την πώληση δανείων αξίας €2,8 δισ. ως μέρος του Project Helix 1 στο επενδυτικό ταμείο Apollo, διαδικασία που έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Η συμφωνία αφορούσε την πώληση 14 χιλ. μη εξυπηρετούμενων δανείων συνολικού ύψους €2,8 δισ. προς την Apollo Global Management LLC, με το μεικτό αντίτιμο της συμφωνίας να ανέρχεται στο €1,4 δισ. σε μετρητά.

Το χαρτοφυλάκιο είχε συμβατικό υπόλοιπο ύψους €5.7 δισ. και καθαρή λογιστική αξία ύψους €1.5 δισ. μη συμπεριλαμβανομένης της επίδρασης της συναλλαγής στο λογαριασμό αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου 2018.

Εκτός από τα περισσότερα (22,2 χιλ. έναντι 14 χιλ.), τα δάνεια που πωλούνται με το Helix 2 φέρουν και άλλες διαφορές σε σχέση με τα δάνεια που πωλήθηκαν με το Helix 1.

Τα δάνεια που πωλήθηκαν με το Helix 1 ανήκαν σε μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και ήταν εξασφαλισμένα με πέραν των 9 χιλ. ακινήτων. Στο Helix 2, τα δάνεια ανήκουν σε ιδιώτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και είναι εξασφαλισμένα με 5,6 χιλ. ακίνητα.

Η λογιστική ζημιά που προέκυψε από το Helix 1 και περιλήφθηκε στα αποτελέσματα του β’ τριμήνου 2018 υπολογίστηκε αρχικά στα €135 εκ. με αναμενόμενη μείωση στα €105 εκ. Η λογιστική ζημιά της νέας συναλλαγής που περιλαμβάνεται στα αποτελέσματα του β’ τρίμηνου 2020 εκτιμάται σε περίπου €68 εκ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της νέας συναλλαγής, τα ΜΕΔ της Τράπεζας Κύπρου μειώνονται κατά 24% και ο δείκτης ΜΕΔ κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες, τη στιγμή που η τράπεζα καταγράφει ήδη, 20 συνεχή τρίμηνα οργανικής μείωσης των ΜΕΔ (βάσει ΕΑΤ), στα τελευταία της τριμηνιαία αποτελέσματα. 

Το πρώτο εξάμηνο του 2020, η Τράπεζα Κύπρου μείωσε τα ΜΕΔ κατά €1,3 δισ. και τον δείκτη ΜΕΔ σε 22%, περιλαμβανομένου του Project Helix 2. Συνολικά, ο δείκτης ΜΕΔ μειώθηκε κατά 83% σε 22% από το 2014, ενώ τα ΜΕΔ μειώθηκαν κατά €12.4 δισ. στα €2.6 δισ., από το υψηλό επίπεδο του 2014.

Στελέχη της τράπεζας χαρακτηρίζουν το ύψος των ΜΕΔ που απομένει στον ισολογισμό ως «προσπεράσιμο πλέον».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέουν, η Φρανκφούρτη αντιμετωπίζει θετικά την εξέλιξη σε σχέση με τη συναλλαγή.

Θετική αναμένεται να είναι η αντιμετώπιση της συμφωνίας και εκ μέρους των οίκων αξιολόγησης, σε πρόσφατές τους ανακοινώσεις αναφέρονται στο ενδεχόμενο σημαντικής μείωση των ΜΕΔ της Τράπεζας Κύπρου μέσω περαιτέρω έκτακτων συναλλαγών στην αγορά, σχολιάζοντας τις προοπτικές μιας τέτοιας εξέλιξης.

Μένει το ενδιαφέρον επενδυτών, αλλά δεν ξεπερνιέται η κρίση

Σχολιάζοντας τη χθεσινή ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου, ο οικονομολόγος Μάριος Κληρίδης δήλωσε στη StockWatch ότι η κίνηση ήταν αναμενόμενη καθώς είχε προαναφερθεί ότι η τράπεζα προέβαινε σε σχετικές προετοιμασίες, οι οποίες ωστόσο τέθηκαν για λίγο «στο ψυγείο» λόγω της πανδημίας.

«Το ερώτημα ήταν εάν η πανδημία θα επηρεάσει το ενδιαφέρον των επενδυτών για αγορά τέτοιων δανείων. Φαίνεται πως όχι», σημείωσε ο κ. Κληρίδης.

Ο κ. Κληρίδης παρατήρησε ότι η μεγαλύτερη μείωση των προβληματικών δανείων στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, από την αρχή της κρίσης το 2013-14, προήλθε από τις πωλήσεις δανείων και σε πολύ μικρότερο βαθμό από αναδιαρθρώσεις, ενώ σημαντικός παράγοντας όπως είπε, ήταν το «κλείσιμο» του Συνεργατισμού και η μεταφορά των προβληματικών δανείων εκτός συστήματος στην ΚΕΔΙΠΕΣ.

Ωστόσο, επεσήμανε πως το πρόβλημα του υπερδανεισμού εξακολουθεί να υπάρχει στην οικονομία και να είναι σημαντικό για το δανεισμό του ιδιωτικού τομέα, τόσο σε επίπεδο επιχειρήσεων, όσο και ιδιωτών.

Πρόσθεσε πως το τραπεζικό σύστημα μπορεί να ξεφορτώθηκε προβληματικά δάνεια, αλλά ακόμη δεν ξεπερνά την κρίση. «Απλά είναι σε καλύτερη κατάσταση να δεχθεί το νέο κύμα προβληματικών δανείων από την κρίση του κορωνοϊού», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, σημαντικές αλλαγές οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά την όλη κατάσταση έχουν να κάνουν με τον εκσυγχρονισμό του δικαστικού συστήματος, ώστε οι διάφορες υποθέσεις να μην «χρονίζουν» στα δικαστήρια, οποιαδήποτε και να είναι η κατάληξη τους.

Σημείωσε ότι το εν λόγω ζήτημα «μαστίζει το τραπεζικό σύστημα εδώ και χρόνια» και πως το λαμβάνουν πολύ υπόψη οι αγοραστές των δανείων, «τους οποίους πιθανότατα να ξαναχρειαστούμε λόγω κορωνοϊού», όπως επεσήμανε.

Της Μαρίας Χαμπή