You are here

Πήρε τα ηνία το ΥΠΟΙΚ στις επαφές με επενδυτές για ΣΚΤ

24/04/2018 07:42

Το υπουργείο οικονομικών παίρνει τα ηνία των επαφών με τους ιδιώτες επενδυτές που προτίθενται να καταθέσουν δεσμευτική πρόταση για εξαγορά της ΣΚΤ.

Οι διαδικασίες προσφοράς για το Συνεργατισμό βρίσκονται στην τελική τους φάση, με τις διεργασίες να εντείνονται έξι μέρες πριν να εκπνεύσει η προθεσμία για υποβολή δεσμευτικών προτάσεων.

Στο υπουργείο οικονομικών που ενεργεί ως διαχειριστής της συμμετοχής του μεγαλομετόχου που είναι το κράτος το οποίο κατέχει το 99% του μετοχικού κεφαλαίου της ΣΚΤ, οι ζυμώσεις και οι επαφές με υποψήφιους επενδυτές κορυφώνονται.

Το ουσιαστικό μέρος της διαδικασίας παρουσίασης των οικονομικών δεδομένων της ΣΚΤ προς τους επενδυτές έχει μεν ολοκληρωθεί, εντούτοις, ανώτατο διευθυντικό κλιμάκιο της ΣΚΤ παραμένει στη διάθεση των υποψηφίων επενδυτών και παρέχει πρόσθετα στοιχεία, πληροφορίες ή διευκρινίσεις που τυχόν τίθενται ενώπιον της τράπεζας.

Όπως έχει διαρρεύσει, χθες θεάθηκε στο υπουργείο οικονομικών ομάδα τεχνοκρατών του επενδυτικού ταμείου Απόλλων, το οποίο είχε πολύωρη επαφή με αντίστοιχους υπηρεσιακούς τεχνοκράτες.

Σημειώνεται ότι το Απόλλων καθώς και άλλοι υποψήφιοι επενδυτές έχουν εκφράσει, όπως έχει διαρρεύσει, δυσφορία σε σχέση με το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για την υποβολή δεσμευτικής πρότασης.

Το Απόλλων είναι ένας από τους υποψήφιους επενδυτές που είχε εκφράσει πρόθεση για υποβολή δεσμευτικής πρότασης με στόχο τον πλήρη έλεγχο της ΣΚΤ, ωστόσο δεν είναι βέβαιο κατά πόσο θα προχωρήσει ή όχι στην υποβολή τέτοιας πρότασης.

Το αποτέλεσμα των χθεσινών επαφών εκπροσώπων του εν λόγω ταμείου στο ΥΠΟΙΚ, ίσως να έχει διαμορφώσει κάποια νέα δεδομένα.

Το ΥΠΟΙΚ δεν σχολιάζει τις εξελίξεις σε ότι αφορά τη διαδικασία προσφορών για τη ΣΚΤ όπως επίσης και τις συναντήσεις με κλιμάκια επενδυτών.  

Ωστόσο, το αρμόδιο υπουργείο δεν αφήνει στις επαφές του με υποψήφιους επενδυτές εκτός ατζέντας το επίμαχο κομμάτι του προβληματικού χαρτοφυλακίου της ΣΚΤ.

Επαφές με το υπουργείο οικονομικών αλλά και με την Κεντρική Τράπεζας είχαν και κλιμάκια τεχνοκρατών των επενδυτικών ταμείων Lone Star και Atlas Merchant Capital  

Όπως έχει διαρρεύσει, τεχνοκράτες του επενδυτικού ταμείου Atlas Merchant Capital είχαν χθες πολύωρη συνάντηση με την ανώτατη διεύθυνση της Ελληνικής Τράπεζας.

Η Ελληνική Τράπεζα, ως γνωστό, έχει επίσημα δημοσιοποιήσει τη συμμετοχή της στη διαδικασία εξαγοράς της ΣΚΤ.

Το επενδυτικό ταμείο Atlas Merchant Capital, όπως επίσης και το Lone Star φέρονται διατεθειμένα να επιβιβαστούν στο άρμα της Ελληνικής Τράπεζας αν και εφόσον υποβάλει δεσμευτική πρόταση και εξασφαλίσει το καλό ενεργητικό της Συνεργατικής Τράπεζας.

Όπως έγραψε η StockWatch, τα εν λόγω ταμεία διεκδικούν ωστόσο την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της ΗΒ που θα προκύψει από τυχόν απορρόφηση της ΣΚΤ, γεγονός το οποίο προκαλεί πονοκέφαλο στη διεύθυνση της τράπεζας.

 Η Ελληνική Τράπεζα δεν είχε ξεκαθαρίσει ακόμη τη θέση της αν αποδέχεται ή όχι το αίτημα, είτε του ενός, είτε του άλλου επενδυτικού ταμείου για πλειοψηφική συμμετοχή στο μετοχικό της κεφάλαιο.  

Καταβλήθηκαν την περασμένη βδομάδα προσπάθειες για να υπάρξει ένας συμβιβασμός μεταξύ των δύο ταμείων για συμμετοχή τους μετοχικό κεφάλαιο της ΗΒ χωρίς πλειοψηφικό πακέτο, αλλά δεν καρποφόρησαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η StockWatch, οι επικεφαλής του Lone Star επιμένουν στην αρχική τους θέση για απόκτηση της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου της ΗΒ στην περίπτωση που θα αποκτηθεί από την κυπριακή τράπεζα το καλό κομμάτι του Συνεργατισμού.

Τη θέση αυτή διαβίβασαν εκ νέου χθες στην Ελληνική Τράπεζα, χωρίς να λάβουν μέχρι στιγμής σχετική απάντηση. 

Διευκρινίζεται ότι το Third Point που είναι εκ των μεγαλομετόχων της Ελληνικής Τράπεζας και συμμετέχει στη διαδικασία προσφοράς για τη ΣΚΤ, ευνοεί συμμετοχή του Lone Star στη μετοχική δομή της ΗΒ.

Την ίδια ώρα, όπως αφέθηκε χθες να διαρρεύσει, υφιστάμενοι μέτοχοι της Ελληνικής κάνουν σενάρια επί χάρτου για να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχει δυνατότητα να καλύψουν κεφάλαια ύψους μεταξύ €450 εκ. και €500 εκ. που θα χρειαστούν για την απόκτηση του καλού Συνεργατισμού.

Η Κεντρική Τράπεζα και οι εποπτικές αρχές στην Ευρώπη αναμένουν την κατάληξη των εξελίξεων σε ότι αφορά τη ΣΚΤ για να προβούν σε αξιολόγηση των δεδομένων που θα διαμορφωθούν.

Η ΕΚΤ φαίνεται ότι επιθυμεί ως το καλύτερο σενάριο να υπάρξει μεγάλη διασπορά στο μετοχικό κεφάλαιο του ιδιώτη επενδυτή σε περίπτωση εξαγοράς της ΣΚΤ.

Του Λεύκου Χρίστου