You are here

Πλάνο διαχείρισης για τα ΜΕΔ του ΟΧΣ

15/01/2022 06:01

Αγκάθι για τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης (ΟΧΣ) παραμένει το 2022 ο μεγάλος όγκος μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), με τον οργανισμό να έχει καταρτίσει πλάνο για την διαχείριση και επίλυση του προβλήματος, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ). 

Με βάση την εισηγητική έκθεση που συνοδεύει τον προϋπολογισμό του ΟΧΣ για το 2022, τα ΜΕΔ παραμένουν σταθερά ανά τρίμηνο, σύμφωνα με την ΕΑΤ, με ασήμαντες μεταβολές από έτος σε έτος, ενώ αποτελούν και μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τον Οργανισμό.

Σημειώνεται ότι το χαρτοφυλάκιο του ΟΧΣ αποτελείται κυρίως από στεγαστικά δάνεια, με τα ΜΕΔ να ανέρχονται στα €281,7 εκατ. στις 30 Ιουνίου 2021 και να αντιπροσωπεύουν το 44,79% του δανειακού χαρτοφυλακίου.

Με βάση στοιχεία που έχει ανακοινώσει η Κεντρική Τράπεζα με ημερομηνία αναφοράς 31 Αυγούστου 2021, έχει σημειωθεί περαιτέρω μείωση €145,1 εκατ. ή 2,84% στα συνολικά ΜΕΔ σε σύγκριση με το τέλος Δεκεμβρίου 2020.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται, τα ΜΕΔ του ΟΧΣ παραμένουν σταθερά ανά τρίμηνο με ασήμαντες μεταβολές από έτος σε έτος, καθώς η ρύθμιση τους κατά τα προηγούμενα έτη είχε παγιοποιηθεί.

Πέντε κατηγορίες μη εξυπηρετούμενων δανείων

Σύμφωνα με σημείωμα του ΟΧΣ προς τη Βουλή, για τη διαχείριση τους τα επόμενα έτη, τα ΜΕΔ έχουν διαχωριστεί σε 5 κυρίως κατηγορίες και συγκεκριμένα, σε δάνεια που έχουν χορηγηθεί από τον ΟΧΣ με εγγύηση του ΚΦΙΚΒ, δάνεια που εμπίπτουν στο Σχέδιο ΕΣΤΙΑ, δάνεια που αιτηθεί στο πλαίσιο του Σχεδίου Ηρακλής, δάνεια που εμπίπτουν στο Σχέδιο ΟΙΚΙΑ και δάνεια τα οποία θα τύχουν διαχείρισης μέσω της πλατφόρμας για τα ΜΕΔ.

Αναφέρεται ότι για τα έτη 2021 και 2022 έχουν συμπεριληφθεί τα δάνεια που σύμφωνα με τις πληροφορίες των δανείων (data tape) στις 30 Ιουνίου 2021, θα επανέλθουν σε εξυπηρετούμενα και δεν παρουσιάζουν καθυστερήσεις.

Αποπληρωμή μέσω εγγύησης ΚΦΙΚΒ

Για δάνεια τα οποία εμπίπτουν στο Σχέδιο ΚΦΙΚΒ, έχουν χρησιμοποιηθεί τα αποτελέσματα του Σχεδίου στις 30 Ιουνίου 2021, και εφαρμοστήκαν και στο επιλέξιμο χαρτοφυλάκιο καθώς το Σχέδιο δεν έχει λήξει ακόμη.

Όσα δάνεια προβλέπονται ως μη βιώσιμα γίνεται η παραδοχή ότι θα ζητηθεί από τον ΚΦΙΚΒ η αποπληρωμή τους μέσω της εγγύησης, όπως αναφέρεται.

Αναφορικά με τα δάνεια τα οποία δεν είναι επιλέξιμα γίνεται η παραδοχή ότι θα γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες μέχρι το 2023 έτσι ώστε τα δάνεια αυτά είτε να επανέλθουν σε εξυπηρετούμενα μέσω βιώσιμης ρύθμισης ή θα αποπληρωθούν μέσω της εγγύησης του ΚΦΙΚΒ.

Στην ΚΕΔΙΠΕΣ οι μη βιώσιμοι του ΕΣΤΙΑ

Σε σχέση με την υλοποίηση του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ έχουν συμπεριληφθεί τα αποτελέσματα του Σχεδίου μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021. Σημειώνεται ότι τα δάνεια τα οποία εμπίπταν στο Σχέδιο Εστία αλλά ήταν μη βιώσιμα, αναμένεται να μεταφερθούν στην ΚΕΔΙΠΕΣ για διαχείριση και λαμβάνοντας υπόψη ότι αποτελούν την πρώτη κατοικία δεν αναμένεται η διαχείριση τους να γίνει μέσω της πλατφόρμας για τα ΜΕΔ, αλλά μέσω κρατικού Σχεδίου που θα απευθύνεται σε μη βιώσιμους δανειολήπτες, κι αυτό θα υλοποιηθεί μέσω της ΚΕΔΙΠΕΣ.

Χαμηλή η απόδοση του σχεδίου Ηρακλής

Επισημαίνεται ότι για το Σχέδιο Ηρακλής που είχε ημερομηνία λήξης 30 Σεπτεμβρίου 2021, δεν αναμένεται να παραταθεί καθώς η απόδοση του ήταν σημαντικά χαμηλή.

Στο πλάνο επίλυσης των ΜΕΔ (βάσει ΕΑΤ) έχουν συμπεριληφθεί τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου Σχεδίου.

Σημειώνεται, ότι τα δυνητικά επιλέξιμα δάνεια ανέρχονταν σε €32,6 εκατ..

Σε διαχειριστές τα ΜΕΔ εκτός Σχεδίων

Όπως επισημαίνεται, στην πλατφόρμα διαχείρισης για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια αναμένεται να μεταφερθεί το χαρτοφυλάκιο που δεν θα τύχει διαχείρισης μέσω των πιο πάνω Σχεδίων, εκτός από τους μη βιώσιμους δανειολήπτες που έχουν αιτηθεί ένταξη στο Σχέδιο ΕΣΤΙΑ και τα δάνεια που έχουν εγγύηση του ΚΦΙΚΒ.

Υπογραμμίζεται ότι το έτος 2022, αναμένεται ότι θα τύχουν διαχείρισης άμεσα δάνεια με υπόλοιπο χαμηλότερο των €50 χιλ. και με ποσοστό αποπληρωμής των συμβατικών τους δόσεων μεγαλύτερο του 60%, από το 2020 μέχρι 30/06/2021.

Το έτος 2023, αναμένεται ότι θα τύχουν διαχείρισης άμεσα δάνεια με υπόλοιπο χαμηλότερο των €100 χιλ., αλλά μεγαλύτερο των €50 χιλ. και με ποσοστό αποπληρωμής των συμβατικών τους δόσεων μεγαλύτερο από το 60% από το 2020 μέχρι 30/06/2021.

Εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα της διαχείρισης

Ο ΟΧΣ εκτιμά ότι τα δάνεια που θα ρυθμιστούν και θα επανέλθουν σε εξυπηρετούμενα κατά την διάρκεια της σύμβασης ανέρχονται σε 29,83% του συνολικού χαρτοφυλακίου που θα δοθούν προς διαχείριση.

Με βάση τους όρους του σχετικού διαγωνισμού, το ποσοστό αναμένεται να ανέλθει μέχρι το 52%, παρόλα αυτά λαμβάνοντας υπόψη ότι κάποια δάνεια δύναται να μην κατηγοριοποιηθούν ως εξυπηρετούμενα εντός της τριετίας, αλλά και του γεγονότος ότι δίνεται η δυνατότητα επέκτασης της σύμβασης για ακόμα 2 χρόνια, το ποσοστό που έχει ενσωματωθεί είναι χαμηλότερο.

Όσον αφορά τα δάνεια που αναμένεται να αποπληρωθούν μέσω των διαχειριστών, είτε μέσω ανταλλαγής χρέους/ακινήτου ή/και πώληση του υποθηκευμένου ή/και διαγραφή ποσού, υπολογίζεται να ανέλθουν στο 30,18% του συνολικού χαρτοφυλακίου που θα δοθεί για διαχείριση, σε σύγκριση με το 33% σύμφωνα με τους όρους προκήρυξης.

Όπως σημειώνεται, η πλατφόρμα διαχείρισης των ΜΕΔ θα προχωρήσει στην αποτελεσματική διαχείριση του χαρτοφυλακίου των ΜΕΔ.

Σε ότι αφορά δάνεια τα οποία δεν θα τύχουν διαχείρισης μέσω βιώσιμης ρύθμισης, επισημαίνεται ότι τότε, θα προχωρούν οι διαδικασίες για πλήρη αποπληρωμή μέσω άλλων τρόπων.

Στην πλατφόρμα ΜΕΔ τα μη βιώσιμα του ΟΙΚΙΑ

Σε σχέση με το Σχέδιο ΟΙΚΙΑ, ο ΟΧΣ αναφέρει ότι είναι δυνητικά επιλέξιμα δάνεια συνολικής αξίας €93 εκατ.

Σημειώνεται ότι τα δάνεια τα οποία δεν θα τύχουν διαχείρισης μέσω του Σχεδίου (όσοι δεν υποβάλουν αίτημα και μη βιώσιμοι) θα μεταφερθούν στην πλατφόρμα διαχείρισης ΜΕΔ. Ωστόσο, ο ρυθμός μεταφοράς τους σε εξυπηρετούμενα αναμένεται να είναι χαμηλότερος σε σύγκριση με το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο.

Αναφορικά με τα νέα ΜΕΔ που έχουν συμπεριληφθεί αναφέρεται ότι πρόκειται για  €5 εκατ. ανά έτος. Σημειώνεται ότι σε κατάσταση που έχει σταλεί στις εποπτικές αρχές, το 5,6% των συνολικών πιστωτικών διευκολύνσεων που έχει δοθεί από το 2013 μέχρι το 2019, έχει κατηγοριοποιηθεί σαν ΜΕΔ.

Συγκεκριμένα, στο διάστημα αυτό, έχουν κατηγοριοποιηθεί ως ΜΕΔ, δάνεια συνολικής αξίας €5,96 εκατ. από το συνολικό χαρτοφυλάκιο που έχει χορηγηθεί ύψους €106,7 εκατ.

Της Ελένης Χαραλάμπους